Az öröklési szerződés legfontosabb tudnivalói

2024. 05. 22., 10:10

Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Az öröklési szerződés tartalma

Az öröklési szerződés lényege, hogy az örökhagyó a vele szerződő felet tartás, életjáradék, illetve gondozás fejében az örökösévé nevezi. Ez tehát nem egyoldalú nyilatkozat, mint a végrendelet. Ez szerződéses végintézkedés, amelyben a szerződő felek kölcsönösen kötelezettséget vállalnak.

A szerződéses örökös által vállalt szolgáltatás tartás nyújtása, életjáradék fizetése, illetve gondozás lehet. Fontos, hogy öröklési szerződés csak gondozás nyújtása fejében is köthető, amikor az örökös fő kötelezettsége az örökhagyó ellátása, a róla való gondoskodás, rendszerint az örökhagyó költségén.

Öröklési szerződés nem csak az örökhagyó, hanem harmadik személy javára nyújtott tartásra, életjáradékra vagy gondozásra is vonatkozhat. Tehát az is lehetséges, hogy az örökhagyó például abból a célból kössön ilyen szerződést, hogy egy általa gondozott hozzátartozó, például a szülő tartása, ellátása az örökhagyó halála után is biztosított legyen.

Az örökhagyó az öröklési szerződésben a vele szerződő felet örökösévé teszi. Az örökössé nevezés történhet általánosságban vagy az örökhagyónak a szerződésben meghatározott vagyontárgyai tekintetében. Az örökhagyó az öröklési szerződésben bármilyen végrendeleti intézkedést tehet. Tehát a szerződéses örökösön kívül másokra is hagyhat vagyontárgyakat, kitagadhat örökösöket stb. Viszont az örökhagyóval szerződő fél nem tehet a szerződésben érvényesen végrendeleti intézkedést.

Az öröklési szerződés sok szempontból hasonló a tartási/életjáradéki szerződéshez. Lényes különbség e szerződések között, hogy a tartási/életjáradéki szerződés esetén a tartásra, életjáradék fizetésére köteles fél az ellenszolgáltatást általában a szerződéskötéskor megkapja. Ezzel szemben a szerződéses örökös az ellenszolgáltatást örökségként az örökhagyó halálával szerzi meg.

Milyen formában köthető öröklési szerződés?

Az öröklési szerződés a végintézkedések közé tartozik, ezért a törvény előírja, hogy érvényességére az írásbeli végrendeletre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A végrendelettel szemben az öröklési szerződés esetén az érvényességhez nem elegendő, ha azt az örökhagyó saját kézzel írta és aláírta, hanem tanúk alkalmazása ebben az esetben is szükséges.

Az öröklési szerződés érvényességéhez tehát szükséges, hogy a felek a szerződést két tanú együttes jelenlétében aláírják, vagy ha azt már aláírták, az aláírásokat két tanú együttes jelenlétében a magukénak ismerjék el. A szerződést e minőségük feltüntetése mellett a tanúknak is alá kell írniuk.

Több különálló lapból álló szerződés esetén az érvényesség további feltétele, hogy a szerződés minden lapját folyamatos sorszámozással lássák el. Ebben az esetben a szerződő feleknek és a tanúknak minden lapot alá kell írniuk.

A szerződéssel lekötött vagyon

Az örökhagyó az általa tett végrendeletet bármikor módosíthatja, a végrendeletét visszavonhatja. Tehát a vagyonáról tett végrendelkezését bármikor megváltoztathatja, például másra hagyhatja a vagyonát. Végrendelet esetén az örökhagyó attól sincs elzárva, hogy a végrendeletében foglalt vagyontárgyat még életében másra ruházza át.

A végrendelettel szemben az öröklési szerződéssel lekötött vagyonát az örökhagyó érvényesen nem idegenítheti el és nem is terhelheti meg. A felek ettől eltérően megállapodhatnak a szerződésben, így lehetővé tehetik, hogy a szerződésben lekötött vagyont az örökhagyó teljesen vagy részben megterhelje, átruházza.

Ha az öröklési szerződés ingatlanra vonatkozik, akkor a szerződéses örökös az örökhagyó engedélye nélkül is elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztethet be az ingatlan-nyilvántartásba. A felek úgy is megállapodhatnak, hogy ehhez az örökhagyó engedélye szükséges.

Szemben a végrendelettel, az öröklési szerződésben vállalt kötelezettségeit sem az örökhagyó, sem a szerződéses örökös egyoldalúan nem változtathatja meg. Az öröklési szerződés módosítására, megszüntetésére a felek közös megegyezésével vagy bírósági úton van lehetőség.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS