Az érvénytelen szerződés következményei

2020. 12. 14., 17:15

Önmagában annak megállapítása, hogy egy szerződés érvénytelen, még nem jelenti minden esetben azt, hogy a szerződés jogi sorsa rendeződött. Nézzük meg, milyen jogi következményei lehetnek annak, ha egy szerződés érvénytelen. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A szerződés érvényessé nyilvánítása, érvényessé válása

Minden érvénytelen szerződés általános következménye, hogy az érvénytelen szerződésre jogosultságot alapítani és a szerződés teljesítését követelni nem lehet. Tehát a szerződés nem válthatja ki a felek által kívánt jogi hatást.

A Polgári Törvénykönyv azonban lehetővé teszi, hogy az érvénytelen szerződés utólag, de a megkötésére visszamenően érvényessé váljon. Erre sor kerülhet:

  • a bíróság általi érvényessé nyilvánítással vagy
  • a szerződő felek akaratából.

A bíróság valamely szerződő fél kérelmére érvényessé nyilváníthatja az érvénytelen szerződést. Nem lehet azonban bármely szerződést érvényessé nyilvánítani. Csak azokat, ahol az érvénytelenség miatti érdeksérelem a szerződés megfelelő módosításával kiküszöbölhető, vagy az érvénytelenség oka utóbb megszűnt. Így például érvényessé nyilvánítható egy olyan szerződés, amelynél az érvénytelenséget a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás közötti feltűnően nagy értékaránytalanság okozza, amennyiben a bíróság úgy tudja módosítani a szerződést, hogy az aránytalanság megszűnjön.

A szerződő feleknek a bíróság mellőzésével is van arra lehetőségük, hogy a szerződést érvényessé tegyék azzal, hogy az érvénytelenség okát utólag kiküszöbölik. A szerződés ebben az esetben is a megkötésére visszahatóan lesz érvényes. Bár a felek úgy is megállapodhatnak, hogy a szerződés nem visszamenőlegesen, hanem csak a jövőre nézve válik érvényessé. Az is előfordulhat, hogy az érvénytelenség oka más okból már megszűnt. Ebben az esetben a szerződés akkor is érvényessé válik, ha a felek a szerződési akaratukat megerősítik, például az erre vonatkozó nyilatkozattal.

Ha a szerződést a bíróság érvényessé nyilvánította, vagy a felek akaratából a szerződés érvényessé vált, akkor a szerződés már alkalmas arra, hogy annak alapján a felek jogokat szerezzenek, illetve a másik féltől a szerződésben foglalt kötelezettség teljesítését kérjék.

Érvénytelen szerződés esetén az eredeti állapot helyreállítása

Az érvénytelen szerződés megkötését megelőző helyzet visszaállítására rendszerint akkor kerül sor:

  • ha a szerződést nem lehet érvényessé nyilvánítani, vagy
  • az érvényessé nyilvánítás ellen a szerződő felek mindegyike tiltakozik.

Ebben az esetben az érvénytelen szerződés jogi sorsát úgy rendezik, hogy helyreállítják azt az állapotot, amely a szerződéskötést megelőzően fennállt.

Az eredeti állapot helyreállítása azzal jár, hogy mindegyik fél köteles visszatéríteni az érvénytelen szerződés alapján kapott szolgáltatást. Például érvénytelen adásvételi szerződés esetén az eladó visszaszolgáltatja a kapott vételárat, a vevő pedig visszaszolgáltatja a megvásárolt dolgot. Nem kerülhet sor viszont az eredeti állapot helyreállítására, ha valamely okból nincs lehetőség a kapott szolgáltatások visszatérítésére. Ez fordulhat elő például akkor, ha a szolgáltatás jellegénél fogva nem fordítható vissza, vagy az már nem áll a fél rendelkezésére, mondjuk a megvásárolt dolgot a vevő már továbbadta.

Az eredeti állapot helyreállítása esetén előfordulhat, hogy még a szolgáltatások visszatérítése esetén sem áll helyre teljes mértékben a szerződéskötést megelőző helyzet. Például azért, mert a visszaszolgáltatott dolog már amortizálódott, nem ér annyit, mint az átadáskor. Ilyen esetben gondoskodni kell a szolgáltatások eredeti értékegyensúlyának fenntartásáról. Ezt általában pénzbeli kiegyenlítéssel lehet megtenni.

Az alaptalan gazdagodás megtérítése érvénytelen szerződés esetén

Előfordulhat olyan eset is, hogy sem az érvényessé nyilvánítás, sem az eredeti állapot helyreállítása nem járható út. Nem állítható helyre az eredeti állapot például egy oktatásra vonatkozó szerződésnél, ha a fél az oktatási szolgáltatását legalább részben teljesítette, hiszen az átadott ismereteket, tudást a másik fél már nem tudja visszaszolgáltatni.

Ilyen esetekben nincs más lehetőség, mint az érvénytelenség megállapításáig a már teljesített szolgáltatásokkal elszámolni, és ha valamelyik fél alaptalanul gazdagodott, akkor ezt köteles pénzben megtéríteni. Ez akkor fordulhat elő, ha az egyik fél a szolgáltatását már teljesítette, de a másik fél még nem teljesített ellenszolgáltatást. Ilyen esetben, aki a szolgáltatást már megkapta, alaptalanul gazdagodna, ha a kapott szolgáltatás ellenértékét nem térítené meg.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS