A nemzetközi adatbázisok alkalmazása a transzferárban

2021. 06. 04., 17:30

Az összehasonlító független ügyletek meghatározásához – bizonyos transzferár képzési módszereknél – nemzetközi adatbázisok alkalmazhatóak. A magyar adóhatóság 2021. május 28-án kiadott iránymutatásában található, hazai és nemzetközi gyakorlatban alkalmazott standard adatbázis-kutatás kvantitatív és kvalitatív lépéseit Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere foglalta össze.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal meghatározta azokat a szempontokat, melyet célszerű alkalmazni abban az esetben, ha független ügyleteket szeretnénk összehasonlítani. A földrajzi elhelyezkedés, a tevékenységelemzés, a függetlenség és a profitabilitás olyan szempontok, melyek a nemzetközi adatbázisok használatával segíthetnek pontos képet alkotni az ügyletek függetlenségéről.

„Az adatbázis-kutatás elkészítésének stratégiája számos tényezőtől függ, a megfelelő kutatási lépések alkalmazásához ezek egyedi értékelése szükséges” – mondta Orbók Ilona, a BDO Magyarország adópartnere. – A NAV által kiadott iránymutatás megbízható keretet biztosít az alkalmazandó szűrési lépésekre, valamint a lehetséges módosításokra is, ami a pandémia miatt is szükségessé válhat.”

Kvantitatív adatbázis-kutatási lépések

Fontos, hogy a kiválasztott tesztelt fél piaci környezetével egyező vagy ahhoz nagyon hasonló földrajzi területen működő független társaságokat válasszunk ki. Amennyiben – a magyar tesztelt fél esetében – nem található kellő számú hazai társaság, célszerű bővíteni a földrajzi kritériumokat (pl. közép- és kelet európai régió). A tevékenységi kör meghatározásánál mindig olyan osztályozási rendszert kell kiválasztani, amely nemzetközileg széles körben elfogadott (például: NACE Rev. 2), egyúttal törekedjünk az adott vállalatcsoporton belüli tevékenységet legjobban jellemző tevékenységi kód kiválasztására. Ha egy tevékenységet több kód is lefed, ajánlott mindet kiválasztani.

A NAV gyakorlata alapján a függetlenség biztosításához egy társaságban egy tulajdonos legfeljebb 50 százalékos részesedéssel rendelkezhet, illetve a társaság tulajdonosi hányada a leányvállalatában nem lehet több 50 százaléknál. Ha ezek a feltételek alacsony találati számot eredményeznek, a keresés bővíthető az ismeretlen függetlenségű vállalatokkal is. Fontos, hogy a választott jövedelmezőségi mutató számításához szükséges pénzügyi adatok rendelkezésre álljanak az elemzést érintő (legalább három egymást követő) üzleti évekre vonatkozóan, illetve elengedhetetlen a tartósan veszteséges és az inaktív vállalatok kizárása is.

A kvalitatív (minőségi) kutatás lépései

„A kvantitatív adatbázis-kutatási lépések önmagukban nem elegendőek a szokásos piaci jövedelmezőségi szint meghatározásához – hangsúlyozta Orbók Ilona. – A lehető legmegbízhatóbb, összehasonlítható adathalmaz előállításához kvalitatív kutatásra is szükség van is. A minőségi kutatásra és elemzésre vonatkozóan az alábbi kritériumokat kell figyelembe venni.”

Az adatbázisokból meghatározható a társaságok függetlenségi jellemzője, de ezek az információk nem feltétlen naprakészek, így előfordulhatnak olyan esetek, hogy a társaságok csoporttaggá váltak, és így ki kell zárni őket. Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük a függetlenséget a társaság honlapján, mely segítségével azt is eldönthetjük, hogy a kapcsolt tranzakcióval valóban összehasonlítható tevékenységet végeznek-e. Ezen kívül az összehasonlíthatóság megállapítása során az előállított termékek és a nyújtott szolgáltatások jellemzőit is figyelembe kell venni.

Vizsgáljuk meg, és zárjuk ki a tartós veszteséget generáló (két egymást követő negatív eredményű év) társaságokat. A fenti leírt lépések alapján célszerű egy ún. elutasítási mátrix létrehozása, amely tartalmazza az összehasonlító elemzés során elfogadott és kizárt entitásokat. Előfordulhat, hogy kizárólag a karakterizációnak nem teljesen megfelelő, független társaságokat lehet azonosítani (pl.: bérgyártó, korlátozott kockázatú disztribútor). Ilyenkor a független vállalatok jövedelmezőségi adatain korrekciót kell végrehajtani (például: működő-tőke kiigazítás, költség vagy árbevétel korrekció).

„A gazdasági válság kapcsán felmerülő egyéb megoldások kialakításához szükséges megismernünk az adott iparágat, valamint végezzünk funkcionális elemzést, mivel a különböző iparágakat és az egyes vállalatokat eltérően érinthet egy esetleges gazdasági válság, tehát minden esetben egyedi értékelés szükséges” – zárta összefoglalóját Orbók Ilona.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS