A közérdekű önkéntes tevékenység alapvető szabályai

2023. 01. 24., 10:19

Sokan végeznek önzetlenül mások javára önkéntes munkát. A közérdekű önkéntes tevékenység sokban különbözik a munkaviszonytól és a többi foglalkoztatási jellegű tevékenységtől. Az önkéntes tevékenységnek saját jogi szabályozása van. Ennek alapjaival érdemes tisztában lennie annak, aki maga önkénteskedik vagy önkénteseket fogad. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mi a közérdekű önkéntes tevékenység?

Magyarországon külön törvény szabályozza a közérdekű önkéntes tevékenységet.

Közérdekű önkéntes tevékenység az olyan saját elhatározásból, más vagy mások javára, ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység, amelyet valaki önkéntesek fogadására jogosult szervezetnél végez.

Az önkéntesség fontos eleme, hogy a tevékenységet az érintett önként, saját elhatározása alapján végzi, és nem például azért, mert bíróság kötelezte erre.

Csak akkor beszélhetünk önkéntességről, ha a tevékenységet a közjó érdekében, illetve más vagy mások javára végzik. Nem közérdekű önkéntesség, ha valaki a tevékenységet saját javára vagy közeli hozzátartozója javára végzi.

Az önkéntes tevékenység ellenszolgáltatás nélkül, tehát ingyenesen végzett tevékenység. Ez azt jelenti, hogy a közérdekű önkéntes tevékenységgel kapcsolatosan sem az önkéntes, sem a közeli hozzátartozója vagyoni előnyhöz nem juthat.

Az önkéntes azonban nem marad teljesen juttatás nélkül. Vannak olyan juttatások, amelyeket a törvény nem tekint ellenszolgáltatásnak. Így például az önkéntes kaphat a tevékenység ellátásához szükséges munkaruházatot, védőfelszerelést, valamint biztosíthatják számára a tevékenység ellátása érdekében szükséges utazást, szállást, étkezést vagy ezek bizonylattal igazolt költségét megtéríthetik a számára. Az önkéntes kaphat a tevékenységéért jutalmat is, feltéve, hogy annak éves összege nem haladja meg a minimálbér havi összegének 20%-át. Külföldön végzett önkéntes tevékenység esetén napidíj is adható, ha annak egy hónapra számított összege nem haladja meg a minimálbér havi összegének 20%-át.

Ki végezhet önkéntes tevékenységet?

Közérdekű önkéntes tevékenységet mindenki végezhet, aki a 10. életévét betöltötte.

A kiskorú önkéntesek tevékenységére vonatkoznak bizonyos korlátozó szabályok.

 • A 18. életévét be nem töltött személy csak olyan közérdekű önkéntes tevékenységet folytathat, amely megfelel életkorának, testi, értelmi és erkölcsi fejlettségének, illetve képességeinek, valamint amely nem veszélyezteti egészségét, fejlődését és tankötelezettségének teljesítését.
 • A 16. életévét be nem töltött önkéntes külföldön nem végezhet közérdekű önkéntes tevékenységet.
 • A 18 év alatti önkéntes 20 és 6 óra között nem végezhet közérdekű önkéntes tevékenységet.
 • A 16 év alatti esetén a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a tanítási szünet ideje alatt a napi 3 órát és a heti 12 órát, tanítási időben a heti 6 órát és tanítási napon a napi 2 órát, míg tanítási napon kívül a napi 3 órát.
 • A 16. életévét betöltött, de 18. életévét be nem töltött személy közérdekű önkéntes tevékenységének ideje nem haladhatja meg a napi 4 és fél órát és a heti 18 órát.
 • A 18. életévét be nem töltött önkéntesnek a közérdekű önkéntes tevékenység befejezése és másnapi megkezdése között legalább 14 óra pihenőidőt kell biztosítani.

Hol és milyen közérdekű önkéntes tevékenység végezhető?

Közérdekű önkéntes tevékenység olyan szervezetnél végezhető, amely a fogadó szervezetek nyilvántartásában szerepel. A törvény meghatározza, hogy milyen szervezetek lehetnek fogadó szervezetek. Ezek például

Természetesen nem kizárt, hogy valaki olyan személynél vagy szervezetnél végezzen önkéntes tevékenységet, amely nem minősül fogadó szervezetnek, de ebben az esetben a tevékenység nem számít közérdekű önkéntes tevékenységnek.

Közérdekű önkéntes tevékenységként az önkéntes elláthat minden tevékenységet, feltéve, hogy megfelel a jogszabályokban meghatározott képesítési, egészségügyi, nyilvántartásba vételi és más feltételeknek. Nem látható el a tevékenység önkéntesség keretében, ha jogszabály a tevékenységet meghatározott jogviszonyhoz köti (pl. közalkalmazotti jogviszonyhoz, munkaviszonyhoz), illetve, ha a tevékenység önkéntessel történő ellátását jogszabály kizárja. Vannak olyan tevékenységek, amelyek végzése a törvény szerint nem minősül önkéntes tevékenységnek. Ilyenek

 • az önkéntes véradás,
 • az önkéntes, illetve létesítményi tűzoltóként végzett tevékenység,
 • a polgári természetőri tevékenység és
 • a közösségi szolgálat.

Szükséges-e szerződés a közérdekű önkéntességhez?

A közérdekű önkéntes tevékenységet önkéntes szerződés alapján lehet ellátni. A szerződésben meg kell határozni a tevékenység tartalmát, helyét, a tevékenységre fordítandó időt és a pihenőidőt, valamint az önkéntesnek biztosított juttatásokat.

Az önkéntes szerződés létrejöhet szóban is. Bizonyos esetekben a törvény előírja, hogy a szerződést írásba kell foglalni. Például, ha

 • az önkéntes szerződést határozatlan időre vagy legalább 10 napra (kiskorú esetén 2 napra) kötik,
 • az önkéntest engedélyköteles építési munkában foglalkoztatják,
 • a közérdekű önkéntes tevékenységet külföldön végzik, vagy
 • az írásba foglalást az önkéntes kéri.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-29 18:16:14
Köszönet illeti a fajtaklubok tagjait, a galambtartókat és a tenyésztőket, hogy óvják a csodát, megőrzik a génállományt, a biológiai sokféleséget és továbbadják az utókornak az állatok szeretetét, a galambász hagyományokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-01-29 12:16:15
Európa egyik vezető divatkereső platformjának friss felmérése szerint tavaly bár a magas infláció, a geopolitikai kihívások, az energiaválság és a makrogazdasági eredmények romlása jelentős hatással volt a fogyasztói magatartásra, mégis a forgalom élénkülése volt a jellemző tendencia az ágazatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS