A koronavírus miatt ugrott a szilveszteri tűzijáték is

2020. 12. 31., 11:15

A szilveszter a móka, kacagás, szórakozás, és a szilveszteri tűzijáték ideje. Legalábbis általában. A 2020-as év azonban csillogó tűzijáték nélkül ér majd véget. A koronavírus miatt ugyanis a szilveszteri tűzijáték szabályozása is változott. A legfontosabbakat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

A szilveszteri tűzijáték szabályozása

A tűzijátékot és minden robbanó, füstölgő szórakoztató eszközt, összefoglalóan pirotechnikai eszköznek neveznek. Mivel ezek a játékok nem veszélytelenek, így használatukat jogszabály határozza meg, mégpedig igen részletesen – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Azért, hogy tisztában legyél vele, mi minősül pirotechnikai terméknek, a jogszabály ezt is megmondja:

„Pirotechnikai termék bármely olyan, robbanóanyagot, illetve pirotechnikai elegyet tartalmazó termék, amely önfenntartó exoterm kémiai reakción keresztül, szabályozott módon, előre meghatározott speciális (fény-, füst-, gáz-, hang-, hő-, köd-, láng- vagy szikra-) hatást, illetve ezeknek a hatásoknak a kombinációját fejti ki.”

Exoterm reakciónak a hőtermelő reakciókat nevezzük – tudhatjuk meg a sulinetről

Vagyis nem csak a szilveszteri tűzijáték tartozik a szabályozott termékek közé. Ha bármi olyannal találkozol, ami robban, füstöl, szikrázik, akkor jobb „gyanakodni”, hogy valóban engedélyezett pirotechnikai termékről van-e szó, és ráadásul olyan-e, amit te is használhatnál normál esetben.

A pirotechnikai termékek csoportjai

A szórakoztató célú pirotechnikai termékek 4 pirotechnikai osztályba sorolhatók attól függően, hogy mennyire veszélyesek, kell-e engedély, speciális végzettség a használatukhoz.

1. osztály: Itt találjuk a nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó termékeket. Ezeket behatárolt területen való használatra szánták.

2. osztály: Ide tartoznak az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban egy behatárolt területen használható termékek.

3. osztály: Itt már magasabb a kockázat. A szabadban lévő nagy nyílt területen használható eszközökről van szó, melyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

4. osztály: Itt már nagy a kockázat. Kizárólag szakember által használható és kezelhető termékekről van szó. A zajszint azonban itt sem ártalmas az emberi egészségre.

Minden esetben a csomagoláson kell szerepelnie, hogy melyik osztályba tartozik az adott termék.

Ki, mikor és mit használhat(na) engedély nélkül?

A fenti kérdés a 2020-as szilveszteri készülődés esetén inkább csak elméleti, de mindjárt látjuk, hogy miért.

Fő szabály szerint a pirotechnikai termékek, így a tűzijátékok tárolása, értékesítése, felhasználása és megsemmisítése is engedélyhez kötött tevékenység. Van azonban kivétel is a szabály alól.

Általában egyes pirotechnikai termékek, például a szilveszteri tűzijáték engedély nélkül is használhatók. Az előírt szabályokat azonban ebben az esetben is be kell tartani.

Így például:

  • 14 éves kor alatt egyik tűzijáték használata sem megengedett, ha nincs ott egy nagykorú is, aki felügyel. A gyerekek magukban tehát nem játszadozhatnak ezekkel a termékekkel, bármennyire is veszélytelennek gondolná azt a szülő.
  • 14 éves kor felett az 1. osztályba sorolt termékek engedély nélkül is megvásárolhatók. A petárda azonban nem tartozik ide! Otthon tárolni viszont csak meghatározott kisebb mennyiségben lehet. Vagyis, ha esetleg úgy gondolnád, hogy nagyobb mennyiségben szerzed be és jó lesz majd jövőre is, ez semmiképpen nem javasolt.
  • 16 év alattiak esetén a 2. osztályba tartozó tűzijátékok használatakor is kötelező egy nagykorú személy felügyelete.
  • 16 éves kor felett engedély nélkül vásárolható az 1. és 2. osztályba tartozó termék is. Kivétel ez alól a petárda! A tárolásra itt is igaz a fenti szabály, vagyis házi raktár nem lehet a garázsban, pincében.
  • A nagykorú személyek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot december 28-a és 31-e között vásárolhatnák meg engedély nélkül. Ezeket azonban csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehetne felhasználni. A 2020-as szilveszteri évfordulóra ez azonban nem igaz. Mindjárt mondom, hogy idén miért nem érdemes házi tűzijátékot vásárolni.

Vannak szabályok, melyek nem az életkortól függnek:

  • Az 1., 2. és 3. osztályba tartozó tűzijáték nem használható szakember irányítása nélkül közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény nyilvános helyszínén.
  • Tilos a tűzijáték a villamoson, buszon, vonaton. Egyik pirotechnikai termék sem használható fel tömegközlekedési eszközön.
  • Az utcán, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen nem szabad durrogtatni. Ez alól normál esetben a szilveszteri időszak kivételt jelent. Az 1. és 2. osztályba tartozó szilveszteri tűzijáték használata december 28.-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között megengedett lenne. A 3. osztályba tartozót csak december 31-én 18 órától lehetne használni. 2020 szilveszterén azonban egyik kivétel sem él.
  • A 4. osztályba tartozó tűzijátékok használata csak pirotechnikai szakemberek számára megengedett.
  • Petárdát nem lehet jogszerűen sem birtokolni, sem használni.

A koronavírus és a szilveszteri tűzijáték: ki gondolná, hogy közük van egymáshoz?

Ahogyan már többször említettem, a 2020-as szilveszterre eltérő szabályok érvényesülnek. Ennek oka a koronavírus miatti veszélyhelyzetben érvényesülő eltérő szabályozás.

A veszélyhelyzetre tekintettel született meg a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet.

A rendelet kimondja, hogy idén az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték december 28-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között sem használható fel.

Ezen kívül a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetők.

Ezúttal tehát szilveszter ide vagy oda, a tűzijátékot mindenképpen felejtsük el.

Az idei szilveszteri tűzijáték szabálysértésként büntethető

A szabálysértési törvény kimondja:

„Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el.”

A veszélyhelyzetben a fenti Kormány rendelet módosította a pirotechnikai termékekkel, tevékenységgel kapcsolatos szabályokat. Így idén szilveszterkor nem használhatóak azok a termékek sem, melyek tavaly még megengedettek voltak. Aki nem tartaná ezt be, bizony szabálysértést követ el és büntethető.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
2024-05-23 14:10:00
A Siemens Energy budapesti telephelyén átadtak egy új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, nyitásra kész a duális képzési központ és a HIPA által kezelt Gyármentő Program keretében megvalósított 1,5 MW teljesítményű napelempark is üzembe lép.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS