A koronavírus miatt ugrott a szilveszteri tűzijáték is

2020. 12. 31., 11:15

A szilveszter a móka, kacagás, szórakozás, és a szilveszteri tűzijáték ideje. Legalábbis általában. A 2020-as év azonban csillogó tűzijáték nélkül ér majd véget. A koronavírus miatt ugyanis a szilveszteri tűzijáték szabályozása is változott. A legfontosabbakat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

A szilveszteri tűzijáték szabályozása

A tűzijátékot és minden robbanó, füstölgő szórakoztató eszközt, összefoglalóan pirotechnikai eszköznek neveznek. Mivel ezek a játékok nem veszélytelenek, így használatukat jogszabály határozza meg, mégpedig igen részletesen – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Azért, hogy tisztában legyél vele, mi minősül pirotechnikai terméknek, a jogszabály ezt is megmondja:

„Pirotechnikai termék bármely olyan, robbanóanyagot, illetve pirotechnikai elegyet tartalmazó termék, amely önfenntartó exoterm kémiai reakción keresztül, szabályozott módon, előre meghatározott speciális (fény-, füst-, gáz-, hang-, hő-, köd-, láng- vagy szikra-) hatást, illetve ezeknek a hatásoknak a kombinációját fejti ki.”

Exoterm reakciónak a hőtermelő reakciókat nevezzük – tudhatjuk meg a sulinetről

Vagyis nem csak a szilveszteri tűzijáték tartozik a szabályozott termékek közé. Ha bármi olyannal találkozol, ami robban, füstöl, szikrázik, akkor jobb „gyanakodni”, hogy valóban engedélyezett pirotechnikai termékről van-e szó, és ráadásul olyan-e, amit te is használhatnál normál esetben.

A pirotechnikai termékek csoportjai

A szórakoztató célú pirotechnikai termékek 4 pirotechnikai osztályba sorolhatók attól függően, hogy mennyire veszélyesek, kell-e engedély, speciális végzettség a használatukhoz.

1. osztály: Itt találjuk a nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó termékeket. Ezeket behatárolt területen való használatra szánták.

2. osztály: Ide tartoznak az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban egy behatárolt területen használható termékek.

3. osztály: Itt már magasabb a kockázat. A szabadban lévő nagy nyílt területen használható eszközökről van szó, melyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

4. osztály: Itt már nagy a kockázat. Kizárólag szakember által használható és kezelhető termékekről van szó. A zajszint azonban itt sem ártalmas az emberi egészségre.

Minden esetben a csomagoláson kell szerepelnie, hogy melyik osztályba tartozik az adott termék.

Ki, mikor és mit használhat(na) engedély nélkül?

A fenti kérdés a 2020-as szilveszteri készülődés esetén inkább csak elméleti, de mindjárt látjuk, hogy miért.

Fő szabály szerint a pirotechnikai termékek, így a tűzijátékok tárolása, értékesítése, felhasználása és megsemmisítése is engedélyhez kötött tevékenység. Van azonban kivétel is a szabály alól.

Általában egyes pirotechnikai termékek, például a szilveszteri tűzijáték engedély nélkül is használhatók. Az előírt szabályokat azonban ebben az esetben is be kell tartani.

Így például:

  • 14 éves kor alatt egyik tűzijáték használata sem megengedett, ha nincs ott egy nagykorú is, aki felügyel. A gyerekek magukban tehát nem játszadozhatnak ezekkel a termékekkel, bármennyire is veszélytelennek gondolná azt a szülő.
  • 14 éves kor felett az 1. osztályba sorolt termékek engedély nélkül is megvásárolhatók. A petárda azonban nem tartozik ide! Otthon tárolni viszont csak meghatározott kisebb mennyiségben lehet. Vagyis, ha esetleg úgy gondolnád, hogy nagyobb mennyiségben szerzed be és jó lesz majd jövőre is, ez semmiképpen nem javasolt.
  • 16 év alattiak esetén a 2. osztályba tartozó tűzijátékok használatakor is kötelező egy nagykorú személy felügyelete.
  • 16 éves kor felett engedély nélkül vásárolható az 1. és 2. osztályba tartozó termék is. Kivétel ez alól a petárda! A tárolásra itt is igaz a fenti szabály, vagyis házi raktár nem lehet a garázsban, pincében.
  • A nagykorú személyek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot december 28-a és 31-e között vásárolhatnák meg engedély nélkül. Ezeket azonban csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehetne felhasználni. A 2020-as szilveszteri évfordulóra ez azonban nem igaz. Mindjárt mondom, hogy idén miért nem érdemes házi tűzijátékot vásárolni.

Vannak szabályok, melyek nem az életkortól függnek:

  • Az 1., 2. és 3. osztályba tartozó tűzijáték nem használható szakember irányítása nélkül közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény nyilvános helyszínén.
  • Tilos a tűzijáték a villamoson, buszon, vonaton. Egyik pirotechnikai termék sem használható fel tömegközlekedési eszközön.
  • Az utcán, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen nem szabad durrogtatni. Ez alól normál esetben a szilveszteri időszak kivételt jelent. Az 1. és 2. osztályba tartozó szilveszteri tűzijáték használata december 28.-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között megengedett lenne. A 3. osztályba tartozót csak december 31-én 18 órától lehetne használni. 2020 szilveszterén azonban egyik kivétel sem él.
  • A 4. osztályba tartozó tűzijátékok használata csak pirotechnikai szakemberek számára megengedett.
  • Petárdát nem lehet jogszerűen sem birtokolni, sem használni.

A koronavírus és a szilveszteri tűzijáték: ki gondolná, hogy közük van egymáshoz?

Ahogyan már többször említettem, a 2020-as szilveszterre eltérő szabályok érvényesülnek. Ennek oka a koronavírus miatti veszélyhelyzetben érvényesülő eltérő szabályozás.

A veszélyhelyzetre tekintettel született meg a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet.

A rendelet kimondja, hogy idén az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték december 28-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között sem használható fel.

Ezen kívül a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetők.

Ezúttal tehát szilveszter ide vagy oda, a tűzijátékot mindenképpen felejtsük el.

Az idei szilveszteri tűzijáték szabálysértésként büntethető

A szabálysértési törvény kimondja:

„Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el.”

A veszélyhelyzetben a fenti Kormány rendelet módosította a pirotechnikai termékekkel, tevékenységgel kapcsolatos szabályokat. Így idén szilveszterkor nem használhatóak azok a termékek sem, melyek tavaly még megengedettek voltak. Aki nem tartaná ezt be, bizony szabálysértést követ el és büntethető.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS