Work Trend Index: Virtuális asszisztens tehermentesíti az embereket a munkahelyeken

2023. 06. 07., 17:18

Alapjaiban alakítja át a munkahelyeket a mesterséges intelligencia a Microsoft idei Work Trend Index kutatása szerint. Az AI nem veszi el az emberek munkáját, hanem felszabadítja őket a magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre.

A Microsoft minden évben közzéteszi átfogó nemzetközi kutatását a munkahelyek és a munkaerőpiac aktuális állapotáról. Idén 31 országban 31 000 embert vontak be a vizsgálatba, illetve a Microsoft 365-ből, valamint a LinkedIn Economic Graph-ból kinyert adatok milliárdjait is elemezték. A Work Trend Index 2023 legfontosabb megállapítása szerint várhatóan a mesterséges intelligencia fogja a munkavállalókat tehermentesíteni azért, hogy a valóban fontos, érdemi és magas hozzáadott értékű munkájukra koncentrálhassanak.

Az innováció látja a kárát, ha nem lépnek a digitalizáció következő fokára a szervezetek

A válaszok alapján a legnagyobb terhet az jelenti a munkavállalók számára, hogy kihámozzák a kommunikáció –az elburjánzó emailek, chatek és találkozók – során keletkező óriási adathalmazból a valóban hasznos információt. A megkérdezettek közel kétharmada (62 százalék) mondta azt, hogy túl sok időt tölt el a munkaidejéből információ után kutatva. A Microsoft a saját irodai szoftvereiből származó adatokat elemezve arra jutott, hogy a kommunikáció (e-mail levelezés, Teams találkozók, Teams chat) teszi ki jelenleg a munkavállalók munkaidejének 57 százalékát, míg az érdemi munkával – vagyis például az Excel, Word, PowerPoint és OneNote kezelésével – csak az idejük 43 százalékban foglalkoznak.

Ennek következtében sérül a szervezetek azon képessége, amellyel új értéket hoznak létre. A kutatás adatai szerint a munkavállalók közel kétharmadának (64 százalék) nincs elég ideje és energiája arra, hogy időben elvégezze a munkáját. Emiatt az érintettek növekvő valószínűséggel képtelenek az innovációra, vagy arra, hogy stratégiai szinten tekintsék át a feladataikat. A megkérdezetteknek ugyancsak több mint kétharmada (68 százalék) mondta azt, hogy a munkanap során nem jut elég ideje arra, hogy zavartalanul csak a feladatára koncentráljon. Ezzel összhangban a vezetők 60 százaléka állította, hogy a túlterheltségnek már tapasztalhatók a kedvezőtlen hatásai, ami leginkább abban mutatkozik meg, hogy kevesebb az új ötlet, lassul az innováció.

A munka ráadásul nemcsak sok, de egyre erőteljesebb az elvárás arra is, hogy minél előbb végezzenek vele. Másfelől olyan mennyiségű adat halmozódott fel a belső kommunikációban, amit a munkavállalók már nem, vagy csak alig képesek kezelni.

A munkavállalók várják az új virtuális asszisztenst

Ez az oka annak, hogy a megkérdezettek közül jóval többen (70 százalék) bíznának annyi munkát a mesterséges intelligenciára, amennyit csak lehet, mint amennyien attól tartanak, hogy az új virtuális asszisztens elveszi a munkájukat (49 százalék). A megkérdezettek 33százaléka szerint a munkaidőnek legalább a felét lehetne így a magas hozzáadott értéket képviselő tevékenységekre fordítani, 26 százalék jobban át tudná tekinteni a feladatait, és a megkérdezettek 25százaléka állította, hogy több energiája lenne, ha egy mesterséges intelligenciával ellátott virtuális asszisztens segítené a munkáját.

A vezetők is úgy tekintenek az AI-ra, mint olyan eszközre, amely hatékonyabbá teszi a munkatársaikat, nem pedig fölöslegessé. Közülük kétszer annyian gondolják, hogy az AI fő értéke abban rejlik, hogy növeli a termelékenységet, mint akik szerint arra jó, hogy csökkenteni lehet vele a munkavállalói létszámot.

„Személyes kedvencem a Teams Premium újdonsága, ami akkor segít, ha nem tudtam részt venni egy online találkozón egyéb elfoglaltságom miatt. Ez összefoglalja a megbeszélésen elhangzott legfontosabb megállapításokat, külön részletezve az egyes résztvevők hozzászólásait. Ily módon egy szempillantás alatt elkészül a találkozó rövid, tömör leirata, amivel akár több órányi munkaidőt lehet megspórolni” – mondta Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezetője.

Ahogy várható volt, az adminisztratív feladatokat négyből három munkavállaló (76 százalék) a mesterséges intelligenciára bízná. Az információ felkutatásában ugyancsak sokan (86 százalék) hagyatkoznának rá. A válaszadók 80 százaléka szeretné a találkozók, az azokból következő teendők összefoglalását, 77 százalék pedig az időbeosztását egy okos, virtuális asszisztensre bízni.

Meglepő lehet, de a megkérdezettek hasonló arányban mondták azt is, hogy az elemzéshez (76 százalék), sőt, a kreatív feladatok elvégzéséhez (73 százalék) is igénybe vennék az AI segítségét. Mi több, a kreatív munkakörben dolgozó és a mesterséges intelligencia képességeivel tisztában lévő szakemberek 87 százaléka nyilatkozta azt, hogy szívesen használná az AI-t kreatív munkákra is.

Minden munkavállalót fel kell készíteni az AI nyújtotta előnyök kihasználására

A Work Trend Index arra is rámutatott, hogy nem elég nyitottnak lenni az új technológiára, a munkavállalókat fel is kell készíteni annak használatára. Például tudniuk kell megfelelő módon kérdést intézni és feladatot kiadni a mesterséges intelligenciának (prompt engineering).

A vezetők 82 százaléka ért egyet azzal, hogy a munkavállalóknak új képességekre lesz szükségük a mesterséges intelligencia által dominált munkakörnyezetben. 2023 márciusa óta 79 százalékkal nőtt meg azon amerikai álláshirdetések száma a LinkedIn-en, amelyek említik a GPT-t és a hozzá kapcsolódó képességeket. A mesterséges intelligenciára vonatkozó szakértelem minden bizonnyal mind a szakmai önéletrajzokban, mind az álláshirdetésekben még gyakrabban fog előfordulni a jövőben.

A Work Trend Indexben foglaltak segítséget nyújthatnak a vállalatvezetőknek ahhoz, hogy a megfelelő döntéseket hozzák meg a mesterséges intelligenciára alapuló megoldások minél gyorsabb bevezetése és felelősségteljes alkalmazása érdekében. A helyzet egyértelmű: a munka mennyisége folyamatosan nő, miközben egyre kevesebb idő áll rendelkezésre az elvégzésére. A munkavállalók emiatt nehezen tudnak megbirkózni az előttük tornyosuló feladatokkal, ami pedig negatívan hat az innovációra. Az újgenerációs AI terheket vesz le a munkavállalók válláról, és felszabadítja őket, hogy a valóban fontos feladataikra koncentrálhassanak – mondta Aliya Nazarkasimova, a Microsoft közép-európai, közép-ázsiai, közel-keleti és afrikai régiókért felelős Modern Work GTM igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS