Úton a világszabadalom felé a széchenyis mérnök találmánya

Úton a világszabadalom felé a széchenyis mérnök találmánya
2022. 06. 13., 19:17

Innovatív CT képfeldolgozó kutatásban tudományos sikereket ért el már a diploma megszerzése előtt, azóta pedig saját céggel és további szakmai sikerekkel halad előre karrier útján Dorogi Gábor. A győri Széchenyi István Egyetemen végzett mérnök által fejlesztett orvosdiagnosztikai szoftver képes automatizáltan feldolgozni a CT- és CBCT-felvételeket. Ennek eredménye egy olyan 3D modell, amely lehetővé teszi a csontpótló és implantáló műtéti tervezéseket.

A százlábú pók

Dorogi Gábor cége, a Centipede Labs Ltd. 2018-ban startup vállalkozásként indult. A cég elnevezése magyarra fordítva Százlábú Laborok Kft.-t jelent, ami meglehetősen szokatlanul hangzik az orvosdiagnosztikai szoftverek világában. Hogy mire utal a különleges névválasztás, Dorogi Gábor elmondta, a több lábon állást szimbolizálja.

„Nem szokványos szoftverfejlesztő cég vagyunk, hanem olyan integrációt végző vállalat, amely az ipar 4.0 egészségügybe való bevezetésével, illetve az egészégügy digitális színvonalának forradalmasításával foglalkozik. Az integrációt azáltal érhetjük el, hogy nemcsak a szoftverfejlesztéshez értünk, hanem átlátjuk a CT-technológiától kezdve a műtéti tervezéseken át a transzplant- és implanteszközök gyártásáig minden területet. Lényegében a multidiszciplináris kompetenciák testesítik meg a »több lábon állást«, amelynek jelképe a logónk, egy százlábú pók”– mondta Dorogi Gábor.

Inspiráló egyetemi környezet

Dorogi Gábor hat éve végzett a Széchenyi István Egyetemen mechatronikai mérnökként. Tanulmányai alatt Tudományos és Művészeti Diákkonferencia versenyen első helyezést ért el, majd nemzetközi tudományos folyóiratban is publikálhatta figyelemre méltó eredményeit, ami diplomamunkája is lett egyben. Mondhatnánk, megelőzte a kocsi a lovakat, hiszen szakmai életútját tekintve a diploma kézhezvétele, már tényleg csak formalitás volt. A fiatal szakember ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már 2012 nyarán dolgozott egy projekten dr. Zsoldos Ibolyával, a Széchenyi István Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének akkori vezetőjével és dr. Kozma István egyetemi docenssel, amelynek során egy fém-kerámia kompozit anyagról készítettek CT-felvételeket.

Arra keresték a megoldást, miként lehet 3D modellként rekonstruálni a kapott képi anyagokat. A kutatás eredményeit nemzetközileg publikálták.  A figyelemre méltó tudományos sikert követően kérte fel egy csontpótlással foglalkozó cég, hogy alakítsa ki műtéti tervező és gyártó rendszerét, amelyben több sikeres csontpótló műtétet tervezett meg.

Dorogi Gábor számára az inspiráló oktatói környezet meghatározó volt az egyetemi évek alatt. Ezzel kapcsolatban az intézmény alumnija kiemelte dr. Tolnai László atomfizikust, a Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék egykorivezetőjét, aki nagy hatással volt rá innovációs elképzelései megvalósításában.

„Évekig dolgoztunk együtt különböző ötleteken. Közülük egy olyan prototípus eszközt meg is építettünk, amely alkalmas arra, hogy napsugárzásból villamos energiát állítson elő a villamos energia tárolásához szükséges akkumulátor nélkül. Hosszú távú terveimben szerepel ennek továbbfejlesztése és piacra való bevezetése– fejtette ki. – Szintén nagy inspirálóm volt dr. Dőry Tibor egyetemi docens, aki több olyan személynek is bemutatott, akik segítették a vállalkozásom útját. Hallgatóként részt vettem az általa megrendezett innovációs versenyen, ahol harmadik helyezést értem el egy ételkifutás-gátló eszközzel. Startup vállalkozói utam elindulását pedig megalapozták az ott elhangzott mentorok és zsűrik tanácsai.”

Dorogi Gábor hangsúlyozta, hogy cége indulásakor a Széchenyi-egyetemtől is kapott támogatást: „Az egyetem által felajánlott térítésmentes 3D nyomtatási lehetőség sokat segített a különböző anatómiai részek nyomtatásában, amelyen keresztül több orvosnak prezentálhattam a szoftveres feldolgozásunkból származó előnyöket.”

Cél a világszabadalom

Vállalkozása a világ legjobb szoftvereivel versenyez: „Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott számunkra jelentős támogatást, amelyben a Szegedi Tudományegyetem vesz részt konzorciumi vezetőként.  A pályázati projekt jelenleg is tart, s ennek része a szabadalmaztatás.”

A cég és a szoftver életében is haladnak a további lépésekkel. Dorogi Gábor elmondta, hogy rövid távú terve a pályázati projekt befejezése, amelyben elvégzik a kifejlesztett eszköz klinikai vizsgálatát. Egy következő körös tőkebevonás esetén lehetőségük lesz arra, hogy a klinikai vizsgálati eredmények alapján megszerezzék a szoftveres eszközükre az orvostechnikai CE- és FDA-minősítést, amellyel a világ legtöbb országában bevezethetik az innovációt.

Hosszú távon az a cél, hogy a klinikai vizsgálatot követően megkeressék azokat az egészségügyi központokat, illetve orvosieszköz- és berendezésgyártókat, amelyekkel megalapozhatnak egy vagy több technológiai integrációt. A technológiai integrációt 3D nyomtató és/vagy CT, illetve CBCT gépgyártó cégekkel tervezik, hiszen ott van közvetlen szerepe a pontos 3D modellek létrehozásának és gyártásának. Sikeres technológiai integráció esetén pedig széles körben elterjedhet eszközük használata, amellyel megvalósíthatják az egészségügy digitális színvonalának fejlődését.

Kapott tudásból adott segítség

Dorogi Gábor összegzésként hangsúlyozta, hogy a Széchenyi István Egyetemen megszerzett tapasztalatok nélkül biztosan nem így alakult volna a pályája: „Úgy gondolom, mindig is megvolt az érzékem ahhoz, hogy nem megszokott úton, alternatív ötletekkel álljak elő a felmerülő problémák megoldására, de tapasztalatból mondom, megalapozott tudás nélkül nem lehet az ötleteket megvalósítani. Az ötleteim megvalósításához szükséges alapvető ismereteket a Széchenyi-egyetemen szereztem meg.”

Arra a kérdésre pedig, hogy az évek óta tartó heti 60-70 óra kitartó munkához honnan meríti az energiát, elmondta: „Maga a lehetőség, hogy kockázati tőkéhez jutva megalapíthattam a cégemet, és elismert szakemberek, szervezetek támogatását, bizalmát és tiszteletét élvezhetem, számomra azt a fajta feltöltődést biztosítja, amely mindenféle erőfeszítésért kárpótol. Emellett pedig hatalmas energiával tölt fel azon orvosok elismerése, akiknek a munkáját megkönnyíthetem, és azon emberek köszönete, akiknek a felépülését segíthetem.”

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS