Stratégiai együttműködést kötött az Óbudai Egyetem és a Yettel

Stratégiai együttműködést kötött az Óbudai Egyetem és a Yettel
2022. 11. 02., 10:21

A mobilszolgáltató az Óbudai Egyetem (ÓE) területén 5G technológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózatot épít ki, valamint oktatási és munkaerő-toborzási területeken is együttműködik a felsőoktatási intézménnyel. Erről írt alá megállapodást Prof. Dr. Kovács Levente, az ÓE rektora és Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese.

A stratégiai együttműködés keretében a Yettel az Óbudai Egyetem Bécsi úti campusának területén 5G mobiltechnológiát alkalmazó mobilkommunikációs hálózatot létesít, a fejlesztésekhez a mobilszolgáltató tesztelési célra SIM-kártyákat és végberendezéseket is térítésmentesen biztosít az egyetem számára.

A megállapodás részeként a Yettel részt vesz a Neumann János Informatikai Kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetében induló telekommunikációs tematikájú tantárgy tantervének kialakításában. A „Bevezetés az 5G technológiába” tárgyat a 2022/2023-as tanévben indította az egyetem, és már közel ötven, az MSc-képzésben tanuló informatikus és mérnök diák hallgatja.

A tantárgy keretében a telekommunikációs iparágról, a hazai piac sajátosságairól, spektrumhasználatról és -gazdálkodásról, energiahatékonysági beruházásokról, az 5G jövőbeni felhasználási lehetőségeiről, továbbá az IoT-technológiáról, valamint a privát hálózatokról is tanulhatnak a diákok. Az új tantárgy révén a hallgatók a gyakorlati életből vett valós alkalmazási példákon keresztül, az ismereteket megtapasztalva, precíz elméleti és egyúttal praktikus gyakorlati ismeretekhez jutnak.

A stratégiai megállapodás keretében az egyetem és a Yettel a jövőben együttműködik egy munkaerő-toborzási és gyakornoki program kialakításában is.

„Az Óbudai Egyetem mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy fejlessze ipari kapcsolatait annak érdekében, hogy a képzés során a hallgatók ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati készségeiket is elmélyíthessék” – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente.

„Az Óbudai Egyetemen végzett szakemberek elhelyezkedési lehetőségei azért is kiválóak, mert az intézmény gyakorlatorientált fókuszú képzésében vesznek részt. Ezt a törekvésünket erősíti a most megkötött megállapodás is” – tette hozzá a rektor.

„Az eddigiek alapján azt látjuk, hogy a hallgatók már most erősen érdeklődnek a mobiltechnológiában rejlő lehetőségekkel kapcsolatban. Abban bízunk, hogy a megállapodásnak köszönhetően, az 5G mobilhálózat telepítésével hozzájárulhatunk az egyetem fejlesztési programjához, amelynek része az 5G mobiltechnológiában rejlő lehetőségek feltárása, valamint az új technológia gyakorlati tulajdonságainak és előnyeinek felismerése. Bízunk benne, hogy ezzel is segíthetjük az egyetem szakmai fejlődésének növelését, a gyorsabb fejlesztéseket” – mondta Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese.

A fotón Dávid Zoltán (b) és dr. Kovács Levente (j).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS