Sokan esküsznek a titkosításra, de vajon jól teszik-e?

2019. 07. 09., 15:30

A titkosítás egyáltalán nem olyan hatékony védelmi módszer, mint gondolnánk – állítja egy szakértő.

Nem élhetünk titkosítás nélkül, de nem is feltételezhetjük, hogy az olyan egyszerűen és megbízhatóan működik, mint egy villanykapcsoló – állítja Peter Wayner, a CIO.com portál munkatársa, akinek írásából a Computerworld idéz.

Senki sem tudja, hogy valaha is építhetők lesznek-e olyan kvantumszámítógépek, amelyek megfelelő teljesítménnyel rendelkeznek jelentős problémák megoldásához, noha rendszeresen jelennek meg közlemények a fejlesztés előrehaladásáról – írja Peter Wayner.

Szakértők szerint a kvantumszámítógépek egyes titkosítási algoritmusokat fel fognak törni. Sok titkosítással foglalkozó tudós dolgozik keményen azon, hogy a kvantumszámítógépeknek ellenálló új algoritmusokat fejlesszen ki, de senki sem tudja igazán, mire lesznek képesek a kvantumszámítógépek.

A szakértő szerint a titkosítás néha túl jól működik. Egy matematikai széfbe zárja az adatokat, és a kulcs egyszer csak eltűnik. Egyszerűen lehet tartalékmásolatot készíteni a titkosított adatokról, azonban komoly kihívást jelent a kulcsok és jelszavak biztonsági mentése.

Ha túlságosan gondosak vagyunk, előfordulhat, hogy elzárjuk magunkat az adatainktól. Vagyis: a titkosított adat nem feltétlenül jelent biztonságos adatot.

Wayner úgy látja, hogy egyes titkosítási szabványok iránt nagy a bizalom, mivel fárasztó, többéves folyamat során dolgozták ki őket. Az alkalmazás nehezét azonban a kulcsok szétosztása jelenti az érintettek között. Ha van egy biztonságos csatornánk, akkor nincs szükségünk titkosításra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS