„Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban”: februári ipari adatok

2020. 04. 15., 15:15

2020 februárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munka-és szökőnaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 1,7 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett – olvasható a KSH jelentésében.

Az ipari export volumene 6,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 39 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 6,0, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,5 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 0,5 százalékkal mérséklődött, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 4,3 százalékkal nőtt, míg a csekély súlyú bányászaté 17,2 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,8 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 32 százalékát képviselő járműgyártásban lassult a növekedés üteme: a kibocsátás februárban 5,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termelési szintet. A közúti gépjármű gyártásának volumene 5,9, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 4,5 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,6 százalékkal emelkedett. A jelentős súlyú elektronikus fogyasztási cikk gyártása 25 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelésből több mint 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mindkét értékesítési irányban növekedést mért a statisztikai hivatal. Mindegyik alágazatban emelkedett a kibocsátás. A legnagyobb súlyt (27 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,9, a második legjelentősebb takarmány gyártása 3,8 százalékkal bővült.

A közepes súlyú alágak közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 0,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 7,7 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült, a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Folytatódott a csökkenő tendencia a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában. A kibocsátás februárban 5,3 százalékkal mérséklődött, a szakágazatok többségében visszaesést mért a KSH.

Hasonlóan az előző hónaphoz, a legnagyobb mértékben, 9,6 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban az export csökkenése miatt, a hazai eladások nőttek.

Az ipari termelés csak Közép-Dunántúlon (0,9 százalékkal) és Budapesten (4,0 százalékkal) csökkent. A többi régióban 1,6 és 14,5 százalék közötti volt a volumennövekedés, a legnagyobb mértékű Pest régióban.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,5 százalékkal nagyobb volt a 2019. februárinál. Az új belföldi rendelések 4,7, az új exportrendelések 6,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS