Partnereket keres a BAT fenntarthatósági törekvései megvalósításához

2021. 09. 22., 13:00

A fenntartható üzleti működés iránti elkötelezettségével összhangban, a BAT elindította a Légy a beszállítónk! (Be a Supplier) programját, amellyel olyan innovatív megoldásokat, illetve új partneri kapcsolatokat kíván megteremteni, amelyek támogatják a vállalat törekvéseit, hogy egy jobb holnapot építsen valamennyi érintettje számára.

A BAT célja az, hogy bővítse együttműködéseit olyan vállalatokkal és startupokkal, amelyek kifejezetten a fenntarthatóságra koncentrálva törekednek újszerű megoldásokra; emellett nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra, a sokszínűségre és a felelősségteljes működésre. A program iránt érdeklődő vállalatok október 4-ig tudnak regisztrálni.

Ezt követően a BAT szakértői az üzleti igények és fenntarthatósági kritériumok alapján értékelik a benyújtott jelentkezéseket. A kiválasztott vállalatok lehetőséget kapnak az online bemutatkozásra, ezt követően pedig partneri együttműködési felkérést kaphatnak, hogy munkájukkal segítsék az „Egy jobb holnap” elnevezésű vállalati stratégia megvalósítását. Az összes regisztrált jelentkező bekerül a BAT belső használatú adatbázisába és potenciális partner lehet a később esedékes projektekben is.

A BAT fenntarthatósági célkitűzései

A BAT korábban bejelentette, hogy 2050-ig karbonsemlegessé teszi működését a teljes értékláncán belül. Ez a célkitűzés tükröződik a BAT ESG jelentésében is, amely már most jelentős előrehaladásról számolt be.

A BAT 2020-ban kötelezte el magát amellett, hogy 2030-ig karbonsemlegessé teszi működését (Scope 1 és 2), valamint hogy a teljes értékláncon belül is jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást (Scope 3)*. Az új cél épít a BAT már megvalósult törekvéseire, amelyek révén sikerült bevonni számos a klímaváltozás elleni küzdelemben aktív beszállítót, valamint támogatást nyújtani a vállalattal szerződésben álló termelők számára a kevésbé karbon-intenzív gazdálkodási módszerek elsajátításában.

Radu Dobrescu, a BAT Dél-közép-európai alrégiójának gyártási igazgatója elmondta: „Fontos fordulóponthoz érkeztünk, átalakulási folyamatunk részeként felkészítjük vállalatunkat a közeljövő kihívásaira. Több területen is szeretnénk jelentős mértékben javítani a fenntarthatósági teljesítményünket. E törekvéseink közé tartozik a most bejelentett üzleti partnerségi program is, az így létrejövő együttműködéseknek komoly szerepük lesz abban, hogy fenntarthatósági céljainkat a lehető leghamarabb teljesítsük.”

A víz újrahasznosítására vonatkozó célját idő előtt megvalósította a BAT, így a célértéket is feljebb emelte: 2025-ig a működés során felhasznált víz 30 százalékát kívánja újrahasznosítani. Szintén 2025-ig teljesítendő cél, hogy a vállalat valamennyi gyártóhelye rendelkezzen az Alliance for Water Stewardship (AWS) tanúsítványával.

A BAT már több mint 20 éve azon dolgozik, hogy minél fenntarthatóbbá tegye a működését. 2020 márciusában jelentette be ESG céljai megújítását, az „Egy jobb holnap” elnevezésű továbbfejlesztett vállalati stratégiájának részeként.  A legújabb globális ESG jelentés már most jelentős előrehaladásról számol be számos területen:

  • Az újkategóriás dohánytermékek fogyasztóinak száma 3 millióval nőtt 2020-ban, és mostanra elérte a 13,5 milliót.
  • Az újkategóriás termékekből származó bevétel – az egy évvel korábbihoz képest – 15 százalékkal nőtt 2020-ban.
  • A megújuló energia használata 26 százalékra emelkedett, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest, valamint több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás 2019 óta.
  • ·      A természetből kinyert víz mennyiségét csaknem 11 százalékkal sikerült mérsékelni 2019 óta.
  • Több mint 38 ezer tréninget tartottak a BAT teljes értékláncán belül az emberi jogok témakörében, több mint 390 ezer résztvevővel.
  • A vezetői munkakörök 38 százalékát nők töltik be a vállalatnál.

Esaú Freire, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. gyártási igazgatója hozzátette: „A mindennapjainkat átszövik az egyre sürgetőbb környezetvédelmi kihívások, ezek azonban hatalmas lehetőségeket is hordoznak magukban. Várjuk a jelentkezőket a Légy a beszállítónk! programba, hogy közösen olyan innovatív megoldásokat találjunk, amelyek segítségével megvalósíthatjuk a fenntarthatósági vállalásainkat és egy jobb holnapot építhetünk a közvetlen fogyasztóink és a teljes társadalom számára.”

A BAT fenntarthatósági törekvései és ambiciózus célkitűzései független szervezetek elismeréseit is elnyerték. A Dow Jones Fenntarthatósági Indexének 19 éve folyamatos szereplője a BAT (a BAT az egyetlen dohánycég, amely a tekintélyes World Indexre is felkerült 2020-ban), BBB besorolást kapott az MSCI rangsorban és A kategóriás a CDP rangsorában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-20 19:20:12
A pályaválasztás sokszor már a középiskoláig eldől. A támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS