Nemzeti laboratórium segíti a hazai gyógyszerkutatást és -fejlesztést

2023. 03. 10., 13:09

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vezetésével magalakult a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab), melynek célja terápiás és diagnosztikai megoldások, valamint gazdaságos és környezetbarát hatóanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártásra alkalmas eljárások fejlesztése onkológiai, immunológiai és idegrendszeri betegségek kezelésére.

A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) három kutatóhelye ‒ a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) és a TTK ‒ konzorciális együttműködésében, összesen 5,45 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatással valósul meg.  

Az egyetemek, az ELKH-hoz tartozó kutatóhelyek, európai kutatási szervezetek, illetve kis-, közép- és nagyvállalatok együttműködésében megvalósuló projekt célja egy olyan kritikus tömeg létrehozása, amely egyedülálló módon alkalmas versenyképes technológiák, terápiás és diagnosztikai eljárások fejlesztésére. 

A hattagú konzorcium négy év alatt, négy szakmai pillérben valósítja meg a fejlesztést, amelyek fő célkitűzései az alábbiak: 

Molekuláris onkológia pillér: Nagy genomikai és transzkriptomikai adatbázisok elemzése segítségével a klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségek azonosítása olyan szilárd tumoros betegek számára, akik kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszeres terápia, vagy akiknél az elérhető kezelésekkel szemben rezisztencia alakult ki. 

Neurofarmakológia pillér: Az idegrendszeri betegségekre fókuszálva a fő cél a neurodegenerációval és neuroinflammációval kapcsolatos kutatások, új transzlációs protokollok kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó humán MR-biomarker kutatása, amelyek mind a diagnosztikát, mind a kezelések hatékonyságát növelik. 

Biotechnológia pillér: A DNS/RNS-alapú, illetve az immunfehérje-alapú (antitestalapú) diagnosztikai, valamint a terápiás antitestek kifejlesztésével és félüzemi technológia kidolgozásával a pandémiás fertőzések, valamint tumoros és autoimmun betegségek diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek kutatása. 

Gyógyszerfejlesztési technológia pillér: Innovatív módszerek kidolgozása gyógyszerhatóanyagok preklinikai fejlesztéséhez és gyártásához. A fő cél a hazai gyógyszeripar versenyképességét fokozó ipari léptékű eljárások, valamint a hatóanyagok célba juttatását és alkalmazásuk hatékonyságát javító készítménytechnológiai megoldások fejlesztése. 

Az RRF-2.3.1-21-2022-00015 számú projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” című felhívása keretében 2022 márciusa és 2026 februárja között valósul meg. A konzorcium nyitott a hazai gyógyszeripari vállalkozásokkal való együttműködésre, így a fő helyszínek ‒ Budapest, Pécs és Szeged ‒ mellett várhatóan az ország számos pontján dolgoznak majd közösen kutató-fejlesztő munkatársak. (ELKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.