Nemzeti laboratórium segíti a hazai gyógyszerkutatást és -fejlesztést

2023. 03. 10., 13:09

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vezetésével magalakult a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab), melynek célja terápiás és diagnosztikai megoldások, valamint gazdaságos és környezetbarát hatóanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártásra alkalmas eljárások fejlesztése onkológiai, immunológiai és idegrendszeri betegségek kezelésére.

A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) három kutatóhelye ‒ a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) és a TTK ‒ konzorciális együttműködésében, összesen 5,45 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatással valósul meg.  

Az egyetemek, az ELKH-hoz tartozó kutatóhelyek, európai kutatási szervezetek, illetve kis-, közép- és nagyvállalatok együttműködésében megvalósuló projekt célja egy olyan kritikus tömeg létrehozása, amely egyedülálló módon alkalmas versenyképes technológiák, terápiás és diagnosztikai eljárások fejlesztésére. 

A hattagú konzorcium négy év alatt, négy szakmai pillérben valósítja meg a fejlesztést, amelyek fő célkitűzései az alábbiak: 

Molekuláris onkológia pillér: Nagy genomikai és transzkriptomikai adatbázisok elemzése segítségével a klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségek azonosítása olyan szilárd tumoros betegek számára, akik kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszeres terápia, vagy akiknél az elérhető kezelésekkel szemben rezisztencia alakult ki. 

Neurofarmakológia pillér: Az idegrendszeri betegségekre fókuszálva a fő cél a neurodegenerációval és neuroinflammációval kapcsolatos kutatások, új transzlációs protokollok kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó humán MR-biomarker kutatása, amelyek mind a diagnosztikát, mind a kezelések hatékonyságát növelik. 

Biotechnológia pillér: A DNS/RNS-alapú, illetve az immunfehérje-alapú (antitestalapú) diagnosztikai, valamint a terápiás antitestek kifejlesztésével és félüzemi technológia kidolgozásával a pandémiás fertőzések, valamint tumoros és autoimmun betegségek diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek kutatása. 

Gyógyszerfejlesztési technológia pillér: Innovatív módszerek kidolgozása gyógyszerhatóanyagok preklinikai fejlesztéséhez és gyártásához. A fő cél a hazai gyógyszeripar versenyképességét fokozó ipari léptékű eljárások, valamint a hatóanyagok célba juttatását és alkalmazásuk hatékonyságát javító készítménytechnológiai megoldások fejlesztése. 

Az RRF-2.3.1-21-2022-00015 számú projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” című felhívása keretében 2022 márciusa és 2026 februárja között valósul meg. A konzorcium nyitott a hazai gyógyszeripari vállalkozásokkal való együttműködésre, így a fő helyszínek ‒ Budapest, Pécs és Szeged ‒ mellett várhatóan az ország számos pontján dolgoznak majd közösen kutató-fejlesztő munkatársak. (ELKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS