MNB: előretört a mobilbankolás

2023. 07. 24., 16:43

A pénzügyi szolgáltatások digitalizációja megkérdőjelezhetetlenül erősödik, melyet az Európai Unióban a szabályozási környezet is egyre jobban támogat. Immár több, mint 170 aktív FinTech vállalkozás van hazánkban – olvasható az MNB új FinTech és Digitalizációs jelentésében.

Nemzetközi szinten folytatódott a digitális pénzügyi megoldások terjedése, azonban az egyes korosztályok közötti eltérő ügyféligények miatt a pénzügyi szolgáltatóknak a fizikai és online csatornák párhuzamos és egyben kényelmes igénybevételének biztosítására érdemes törekedniük – állapítja meg jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.

A digitális fejlesztések között mind a FinTechek, mind az inkumbens szereplők vonatkozásában továbbra is kiemelkedő fontosságú a kiberbiztonság kérdésköre, mely területen a fejlett technológiák erősödő igénybevétele mellett zajlik a küzdelem a rosszindulatú támadók ellen. Az Európai Unió átfogó megközelítésben, a Digitális Pénzügyi Szabályozási Csomag elfogadásával igyekszik utat nyitni a fejlett technológiák pénzügyi szektorba való beépülésének, ami a várakozások szerint hozzájárul majd egy innovatívabb és versenyképesebb uniós közös piac működéséhez.

A hazai FinTech ökoszisztéma fejlődése töretlen, és már több, mint 170 FinTech tevékenységgel foglalkozó, aktívan működő vállalat van Magyarországon. A hazai FinTech cégek között meghatározó szerepet töltenek be a mikro- és kisvállalatok, amelyek többsége az elmúlt években nyereségesen tudott működni a pandémia keltette gazdasági bizonytalanságok ellenére is. A hazai innovatív vállalkozások többsége továbbra is – a bankokkal, biztosítókkal partnerségben – pénzügyi szoftverfejlesztéssel és rendszerintegrációval, fizetési szolgáltatásokkal, valamint adatelemzéssel és üzleti intelligenciával foglalkozik.

A hazai bankok digitális fejlettsége továbbra is erősödik, amit az intézmények magas szintű elköteleződése támogat. Az MNB minden banktól elvárta, hogy digitális transzformációs stratégiát alkosson, az ezek alapján kirajzolódó kép alapján az elkövetkező évekre is további fejlődés várható. A banki fejlesztések hatására bővülnek a teljeskörűen digitalizált termékkörök, ahol nemcsak az ügyfelek találkozhatnak digitális felületekkel, de maga a banki belső folyamat is teljesen digitális.

Annak érdekében, hogy a hazai bankrendszer hosszútávú versenyképessége tovább javulhasson, szükséges a termékpaletta további digitalizációja mellett a belső rendszerek és az eszközpark korszerűsítése is.

A hazai biztosítók digitalizációs szintjének alakulásában is folyamatos fejlődés azonosítható. A digitalizáció kiemelt cél a biztosítók többségénél, ami a főbb lakossági biztosítási termékek széleskörű online elérhetőségében tetten is érhető, azonban a hosszútávú, stratégiai szintű digitális transzformációs szemlélet még nem jelenik meg valamennyi intézménynél. A biztosítók belső működésében szükséges a folyamatok automatizációját fejleszteni, illetve az intézményeknél meglevő adatvagyon hatékonyabb kiaknázása is segítheti a versenyképesebb működést – írja az MNB.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS