Mit tehet a vezérigazgató kibertámadáskor?

2021. 08. 18., 14:00

Egy kiberbiztonsági incidens jelentős pénzügyi következményekkel járhat, és a helyzet csak rosszabb lesz a jövőben.

Senki sem immunis a kibertámadásokkal szemben. Ezek a kisebb induló vállalkozásokkal, amelyeknek nincs biztonsági protokoljuk, éppúgy megtörténhetnek, mint a nagyobb cégekkel, amelyek azt állítják, hogy jól felkészültek egy ilyen támadásra – írja a Computerworld.

A Sony részvényei például 2011 áprilisában komoly és sokáig ható csapást szenvedtek el, amikor hackerek ellopták a PlayStation Network 100 millió felhasználójának adatait. Míg a Sony azóta talpra tudott állni, néhány vállalat nem ilyen szerencsés.

A The Heritage Company nevű amerikai telemarketingcéget 2019-ben érte zsarolóvírus-támadás, amely kénytelen volt bezárni a kapuit, és több száz ember maradt munkanélküli. Hasonlóképpen, a Wood Ranch Medical is csődbe ment 2019-ben, miután egy biztonsági incidens kizárta őket az ügyfelek adataiból, és a rendszereket olyannyira megfertőzte, hogy nem volt visszaút.

Vannak azonban olyan cégek is, amelyek a Sonyhoz hasonlóan vissza tudtak térni egy súlyos kibertámadás után. A több mint 120 éve működő Equifax hitelinformációs ügynökség a kiváló példa egy olyan brandre, amely nem hagyta, hogy egy kiberbiztonsági incidens megállítsa.

Léteznek lépések, amelyekkel visszaszerezhető a támogatás, ha kiberbiztonsági esemény történik. A tervezett fejlesztésekre jó előre fel kell készülni. Szükség van a legjobb biztonsági gyakorlatok mielőbbi bevezetésére, hogy ez csökkentse az esemény hatását.

Elemzések szerint az a vezérigazgató, aki azonnal és hatékonyan kommunikál a vállalat kiberbiztonsági rendszereiről, segít megnyugtatni az ügyfeleket és nyilvánosan jegyzett cégeknél a tőzsdét is egy eseményt követően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS