Mit tehet a vezérigazgató kibertámadáskor?

2021. 08. 18., 14:00

Egy kiberbiztonsági incidens jelentős pénzügyi következményekkel járhat, és a helyzet csak rosszabb lesz a jövőben.

Senki sem immunis a kibertámadásokkal szemben. Ezek a kisebb induló vállalkozásokkal, amelyeknek nincs biztonsági protokoljuk, éppúgy megtörténhetnek, mint a nagyobb cégekkel, amelyek azt állítják, hogy jól felkészültek egy ilyen támadásra – írja a Computerworld.

A Sony részvényei például 2011 áprilisában komoly és sokáig ható csapást szenvedtek el, amikor hackerek ellopták a PlayStation Network 100 millió felhasználójának adatait. Míg a Sony azóta talpra tudott állni, néhány vállalat nem ilyen szerencsés.

A The Heritage Company nevű amerikai telemarketingcéget 2019-ben érte zsarolóvírus-támadás, amely kénytelen volt bezárni a kapuit, és több száz ember maradt munkanélküli. Hasonlóképpen, a Wood Ranch Medical is csődbe ment 2019-ben, miután egy biztonsági incidens kizárta őket az ügyfelek adataiból, és a rendszereket olyannyira megfertőzte, hogy nem volt visszaút.

Vannak azonban olyan cégek is, amelyek a Sonyhoz hasonlóan vissza tudtak térni egy súlyos kibertámadás után. A több mint 120 éve működő Equifax hitelinformációs ügynökség a kiváló példa egy olyan brandre, amely nem hagyta, hogy egy kiberbiztonsági incidens megállítsa.

Léteznek lépések, amelyekkel visszaszerezhető a támogatás, ha kiberbiztonsági esemény történik. A tervezett fejlesztésekre jó előre fel kell készülni. Szükség van a legjobb biztonsági gyakorlatok mielőbbi bevezetésére, hogy ez csökkentse az esemény hatását.

Elemzések szerint az a vezérigazgató, aki azonnal és hatékonyan kommunikál a vállalat kiberbiztonsági rendszereiről, segít megnyugtatni az ügyfeleket és nyilvánosan jegyzett cégeknél a tőzsdét is egy eseményt követően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS