Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben: 2024-ben fordulópont következhet

2024. 06. 12., 20:10

Az idei év fordulópont lehet a generatív mesterséges intelligencia hatását tekintve pénzügyeinkre. A Deloitte szakértői szerint míg korábban az ismerkedés és kísérletezés fázisa volt jellemző, a befektetések mára elérték érettségi szakaszukat, és konkrét, a cégek és ügyfelek számára elérhető alkalmazásokká váltak. Idén ez a hatás tovább gyűrűzik, és a trend felível.

2023 áttörést hozó év volt az üzleti életben: inflációs nyomás, a vártnál jobb gazdasági és piaci teljesítmény, valamint a generatív mesterséges intelligencia (GenAI) iránti érdeklődés berobbanása jellemezte. Számos pénzügyi igazgató (CFO) számára érdekes és tanulságos év volt, mert megmutatta, hogyan alakíthatja át az AI a pénzügyi szervezetek jövőjét. 2024-re a CFO-k már túl vannak az oktatási szakaszon; ez az év a kísérletezésről, az értékteremtésről és az AI, valamint a generatív AI pénzügyi területen való alkalmazásának elkezdéséről szól.

„Számos vállalat indított pilot projekteket és tesztidőszakokat, felfedezve a technológia képességei és a pénzügyi alkalmazások közötti rést. Az idei évig azonban még nem volt sok olyan célzott megoldás, amelyet könnyen, egy az egyben be tudtak volna vezetni anélkül, hogy egyedi alkalmazásokat kelljen fejleszteniük. 2024-re ez megváltozott, és folyamatosan változik” – mondta Schenk Tamás, a Deloitte Digital partnere.

A szoftvercégek kritikus szerepet játszanak a mesterséges intelligenciával integrált eszközök nyújtásában, direktebb lehetőségeket kínálva a pénzügyi műveletekben. A GenAI lehetővé teszi az olyan alkalmazások munkahelyi produktivitást támogató skálázott bevezetését, mint a Microsoft Copilot, a Google Duet AI és az Amazon QuickSight. Ezek a szolgáltatások segítik a pénzügyi szakembereket a generatív AI megismerésében, és lehetővé teszik ezen technológia integrálását mindennapi munkájukba. Mindez új ötleteket generál és inspirálja a pénzügyi területen működő platformokat.

A CFO-knak 2024-ben stratégiai prioritás a GenAI integrálása

A generatív mesterséges intelligencia potenciálja sokkal nagyobb, mint a szélesebb közönség számára is ismert ChatGPT vagy Google Gemini eszközök nyújtotta lehetőségek, pedig már ezekkel is szignifikáns eredményeket lehet elérni, például a termelékenység növekedése terén. Motiválóan hatnak a vállalat által jóváhagyott GenAI eszközök napi használatára, ötleteléshez, íráshoz és összefoglaláshoz. Minél jobban ismertté válnak ezek az eszközök, annál jobban fel lesznek készülve a cégek az AI szélesebb körű pénzügyi alkalmazásaira.

A Deloitte szakértői szerint érdemes nagyban gondolkodni: az ismert modulok miatt tendencia lehet a generatív AI-t ezekkel az alkalmazásokkal azonosítani, chatbotnak nevezni, ami interaktívan képes kommunikálni a felhasználóval. Pedig a GenAI-nak lehetősége van az egész folyamat átalakítására a pénzügyek terén; használható többféle eszköz részeként, kiegészíthet más pénzügyi eszközöket, például a gépi tanulást, a prediktív analitikai eszközöket vagy modern vállalatirányítási rendszereket. Sőt, a generatív AI hasznossága kiterjed a narratívák generálásán túl az előrehaladott adatelemzésre és kódolásra is.

„Az általános tévhitek tisztázása és a komplexitás megértése nagyon fontos a GenAI-al kapcsolatban. Szükséges felismerni, hogy bár a technológia ígéretes, a pénzügyi területen történő nagymértékű bevezetése bonyolultabb és potenciálisan költségesebb, mint ahogy sok CFO gondolhatja. Az AI egy fontos része egy nagyobb megoldáskészletnek, nem pedig csodaszer” – mondta dr. Barta Gergő, a Deloitte Magyarország mesterséges intelligencia vezető szakértője.

Hogyan érdemes elkezdeni?

A Deloitte sorvezető javaslata CFO-k számára a generatív AI megoldások hatékony bevezetéséhez:

Korai és hatékony együttműködés: Érdemes részt venni a technológiai csapatokkal való korai együttműködésben az AI-hoz kapcsolódó irányelvek, a képességek és a belső prioritások megértése érdekében.

Erőforrások kijelölése: Szükséges költségvetést allokálni az AI megismerésére gyakorlati alkalmazási eseteken keresztül, különös tekintettel azokra a területekre, melyek a rendszerek határai között vannak.

Széles perspektíva alkalmazása: Mérlegelni szükséges a generatív AI-t az egész szervezet kontextusában, és eszközként használni a pénzügyi folyamatok automatizációs iniciatíváiban fellépő konkrét hiányosságok kezelésére.

„2024 izgalmas év lesz az üzleti élet számára; a generatív AI központi szerepet játszik majd az új módokon történő ügyfél- és részvényestájékoztatásban, az üzleti működés és a jövedelmezőség javításában. A CFO-k nem csupán a vállalkozás növekedésének központjában állnak, de a pénzügyi funkcióik fejlődésében is” – tette hozzá Schenk Tamás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS