Magyar kutatók fejlesztettek ki a korábbinál hatékonyabb technológiát szennyvíz utókezelésére

2023. 04. 21., 18:18

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézete (EK EKBI) Sugárkémiai Laboratóriumának kutatói kínai partnerükkel együttműködésben elektrongyorsító alkalmazásával minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére.

Az új eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizének gyorsított elektronok kis dózisú besugárzásával elroncsolhatók a gyógyszermaradványok, inaktiválhatók a vízben lévő baktériumok, gének, ezáltal csökkenthető a szennyvíz toxicitása. A hároméves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és a kínai-magyar TéT pályázati program támogatásával valósult meg. 

A háztartásokból a tisztítótelepekre érkező szennyvízben található antibiotikumok, baktériumok eltávolítása az olyan hagyományos módszerekkel, mint például a biológiai szennyvíztisztítás, csak kis hatásfokkal lehetséges. A telepről távozó, tisztított szennyvíz ezért antibiotikumokat és antibiotikumra rezisztens baktériumokat is tartalmaz, ezzel hozzájárulva az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez. A projekt során kidolgozott technológia alapján a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronok kis dózisával besugározva elroncsolhatók a gyógyszermaradványok, inaktiválhatók a benne lévő baktériumok, gének, ezáltal csökkenthető a szennyvíz toxicitása. 

Az EK szakemberei támogatást is nyújtanak a felhasználók számára a technológia gyakorlati alkalmazása során. A megfelelő kezelési paraméterek beállítását a kutatók saját laboratóriumi és félüzemi kísérleteikre alapozva, valamint kínai partnerüknek a sikeres ipari megvalósítás terén szerzett tapasztalataira is építve végzik.

ELKH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS