Kinek a pénzére pályáznak a startupok Magyarországon?

2021. 12. 02., 18:15

A vállalkozások jellemzően saját pénzből vagy a családtól, barátoktól kapott tőke segítségével indulnak el; a fejlődéshez, növekedéshez viszont már szükség lehet külső forrásra.

Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak. A Start it @K&H hazai kockázati tőkebefektetők és angyalbefektetők bevonásával szervezett befektetői napján a legnépszerűbb megoldásokról és a befektetés elnyeréséhez elengedhetetlen pénzügyi tudatosságról tájékozódhattak az érdeklődő csapatok.

A budapesti startup ökoszisztéma értéke egy év alatt közel másfélszeresére, a tavalyi 467 millió dollárról 668 millió dollárra nőtt a terület legfontosabb globális kutató-tanácsadó cége, a Startup Genome szerint. A finanszírozás tekintetében viszont van még hova fejlődnünk: a nemzetközi átlagnak mindössze 36 százalékát éri el a korai, ún. seed fázisban bevont tőke átlagos értéke. Vagyis a más országokban tevékenykedő vállalkozásokhoz képest nagyjából harmadannyi pénzből kell boldogulnia a hazai, induló startupoknak, ami komoly versenyhátrányt jelenthet számukra.

A vállalkozások jellemzően saját pénzből vagy a családtól, barátoktól kapott tőke segítségével indulnak el. A fejlődéshez, növekedéshez viszont már szükség lehet külső forrásra. Ezen lehetőségek feltérképezésében nyújtott segítséget a Start it @K&H befektetői napja, ahol többek között a legnépszerűbb finanszírozási megoldásokat is megismerhették a csapatok a hazai kockázati- és angyalbefektetőktől, a K&H szakértőitől, valamint a tapasztaltabb alumni csapatoktól. A Startup Hungary felmérése szerint a legkedveltebb megoldás a helyi kockázati tőke bevonás, amelyet a tavalyi évben a startupok 46 százaléka választott, magyar angyalbefektetőkhöz pedig 22 százalék fordult.

A tőkebevonás ezen két formája hasonló, a befektetők részesedésért cserébe biztosítanak finanszírozást. A különbség, hogy jellemzően a kockázati befektetők kevésbé szólnak bele a vállalkozás működésébe, amíg az a várakozásaiknak megfelelően növekszik. Az angyalbefektetők viszont nagyobb szerepet vállalnak a fejlődésében és általában nem csak az ötletben hisznek, amelyre a startup épül, hanem az alapító(k)ban is, így elnézőbbek akkor is, ha akár jelentős mértékben változik a koncepció.

Emellett a K&H szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a sikeres tőkebevonásban a pénzügyi felkészültségnek és tudatosságnak is hatalmas szerepe van. Ehhez elengedhetetlen az átgondolt, reális pénzügyi tervezés, valamint a befektető részesedésének és az ezért cserébe kért összegnek a pontos meghatározása.

„A kezdeti lendületben az innovatív ötletek mellett a pénzügyek és az üzleti számok jelentősége a fiatal vállalkozóknál sokszor háttérbe szorul. Ezért a tudatos tervezésben szeretnénk nekik segíteni, többek között a kockázati tőkebefektetést vagy a finanszírozásra való sikeres felkészülést támogató e-tananyagainkkal. Az RTL Klubon futó Cápák között műsor versenyzőinek pénzügyi mentoraként hisszük és látjuk, hogy ennek van jelentősége. Az újabb évadokban ugyanis a vállalkozók is egyre felkészültebbek, ha pedig pontosan tudják, hogy mire és mennyi pénzt szeretnének, nagyobb az esélyük, hogy kapnak is” – hívta fel a figyelmet a pénzügyi tudatosság fontosságára Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS