K&H: így áll Magyarország a régiós villanyautó-derbiben

2023. 07. 11., 17:23

Lendületes növekedésben van az európai villanyautó-piac, a közép-európai régióban pedig Magyarország jó eredményeket ért el ‒ derült ki a K&H összeállításából.

Magyarországon egy év alatt 6 százalék fölé emelkedett a tisztán elektromos autók részesedése az új autók piacán, ami jócskán meghaladja a csehországi 2,4 és a szlovákiai 1,8 százalékos részarányt. Közép-Európa még így is le van maradva az EU-átlagtól, ahol az utóbbi egy évben 12 százalék fölé emelkedett az elektromos meghajtású gépkocsik aránya.

„Az elektromos járművek elterjedését lassítja, hogy drágábbak, mint a hagyományos gépkocsik, ám a kedvezményes finanszírozási konstrukciók némileg ellensúlyozzák a többletköltségeket” – mondja Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője.

Egyre több e-gépkocsi az utakon

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint az idei első negyedévben újonnan forgalomba helyezett személyautók 12,1 százaléka volt tisztán elektromos meghajtású. Az arány jelentősen nőtt 2022 azonos időszakához képest, amikor 10 százalékos volt a részesedésük. Magyarországon az idei első negyedévben a villanyautók újautó-piaci részesedése a 2022 első negyedévét jellemző 4,4 százalékról közel 6 százalékra emelkedett. Ez az eredmény meghaladja a csehországi 2,4, a lengyelországi 3,3, valamint a szlovákiai 1,8 százalékos arányt.

Az értékesítési statisztikákból az is kiderül, hogy a magyarországi közel 4,1 milliós személygépkocsi-állományon belül 32 ezer elektromos és úgynevezett PHEV (elektromos hálózatból tölthető hibrid meghajtású) személygépkocsi és kishaszongépjármű állt forgalomban. Vagyis a villanyjárművek aránya 0,78 százalékot tett ki, szemben a cseh és a szlovák 0,21 és 0,17 százalékos értékkel.

Suba Levente úgy értékeli, hogy Magyarország kedvező eredményeket ért el az elektromos autózás terén. Kérdés persze, hogy mi húzódik meg a kedvező adatok mögött. Egyelőre csak találgatni lehet: elképzelhető, hogy a nagyvárosokban az ingyenes parkolás teszi vonzóbbá a zöld rendszámos autók vásárlását. Suba Levente azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a számos családi házra felszerelt napelem ingyen villanyáramot generál a tulajdonosoknak, így az autózás költsége lényegesen csökken számukra. Bizonyára szerepet játszik a vásárlási döntésben az is, hogy növekszik a környezeti fenntarthatóság iránt a társadalmi érzékenység.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében mindenki maga is tehet valamit. Így például a hagyományos meghajtású gépkocsi helyett vásárolhat hibrid- vagy teljesen elektromos meghajtású autót – amelynek környezeti lábnyoma lényegesen kisebb a robbanómotoros személygépkocsikénak, és bár persze önmagában ez nem menti meg a világot, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy…” – hangsúlyozza a fenntarthatósági szakember.

Suba Levente hozzáfűzte: a fenntarthatósági törekvéseket kiemelt stratégiai célként kezelő K&H a tisztán elektromos autók térnyerése érdekében a piacinál kedvezőbb feltételekkel kínál vállalkozásoknak finanszírozási konstrukciót tisztán elektromos autók lízingjéhez. A kedvezményes kamat némiképp ellensúlyozza a tisztán elektromos autók magasabb árát. A K&H zöldautó finanszírozás bevezetése óta 221 vállalkozás szerzett be elektromos autót a konstrukció segítségével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.