Ipari termelés: közzétette a KSH a részletes decemberi és 2022-es adatokat

Ipari termelés: közzétette a KSH a részletes decemberi és 2022-es adatokat
2023. 02. 13., 09:39

2022 egészében 5,8 százalékkal nőtt éves összevetésben az ipari termelés, decemberben az autógyártás diktálta az ütemet.

2022. december

2022 utolsó hónapjában az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 34 százalékkal bővült, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 13,8, a feldolgozóiparé 15,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4, a csekély súlyú bányászaté 16,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8 százalékkal csökkent.

Feldolgozóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 34 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázis szintjét. A közúti gépjármű gyártása 48, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 28 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés több mint 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,2 százalékkal bővült, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal csökkent, elsősorban a hazai eladások visszaesése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek. A legnagyobb (24 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még öt alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 34 százalékkal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 2,1 és 31 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az alágak közül a 11 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a legnagyobb mértékében, 62 százalékkal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 120, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 37 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez utóbbiban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2021. decemberinek mintegy 2 százalékára zsugorodott.

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (29 százalékkal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A legnagyobb mértékben, 40 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

Régiók

2022 decemberében az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 28 százalékos volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 18,8 százalékos visszaesést Észak-Alföldön regisztrálta a KSH.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,0 százalékkal nagyobb volt a 2021. decemberinél. Az új belföldi rendelések 12,2 százalékkal visszaestek, az új exportrendelések 7,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022

2022 egészében az ipari termelés 5,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbi, 9,5 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,8, az energiaiparé 1,2, a csekély súlyú bányászaté 9,0 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva.

A feldolgozóiparban folyó áron mintegy 52 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2022-ben. A termelés volumene az év minden hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül négyben csökkent a termelés, a többiben 0,7 és 36 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 14,6 százalékkal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,0, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export 8,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2021-ben 8,9 százalékos volumennövekedést mért a statisztikai hivatal). A teljes ipari értékesítés 59, a feldolgozóipari értékesítés 71 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 8,4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 15,5 százalékkal bővült a kivitel volumene. A második legnagyobb, 14 százalékos részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 8,5 százalékkal nőtt. A leginkább, 40 százalékkal a villamos berendezés gyártásának kivitele bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 1,2 százalékkal meghaladták az előző év szintjét. A második legnagyobb (17 százalékos) súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásai 2022-ben 3,8 százalékkal csökkentek.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,6 százalékkal) és Észak Alföldön csökkent (1,1 százalékkal). A többi régióban 2,0 és 14,2 százalék közötti volumennövekedést mért a KSH, a legnagyobbat Pest régióban. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS