Ipari termelés: közel 6 százalékos növekedés februárban

2019. 04. 12., 09:36

2019 februárjában az ipari termelés volumene 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit; a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Februárban az ipari export volumene 7,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 12,5, a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé pedig 12,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 3,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos havinál.

Az iparon belül a döntő súlyt (95 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 6,5, a csekély súlyú bányászaté 60 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,2 százalékkal csökkent, nagyrészt az előző évinél enyhébb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2019. februári átlagos középhőmérséklet 3,8 fokkal magasabb volt a 2018. februárinál).

A feldolgozóipari termelés 31 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 10,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közútigépjármű-gyártás volumene 15,1, míg a közútijármű-alkatrész gyártásáé 4,0 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,4 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása 17,3, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 24 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari termelésből közel 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A legnagyobb mértékben, 10,7 százalékkal Budapest régióban emelkedett a volumen, a többiben 0,7 és 10,6 százalék között növekedett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,5 százalékkal nagyobb volt a 2018. februárinál. Az új belföldi rendelések 6,4, az új exportrendelések 5,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány február végén 8,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS