Ipari termelés: a 2020-as mínusz 6,0 százalékot 9,6 százalékos emelkedés követte 2021-ben

2022. 02. 11., 09:57

2021 decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,6 százalékkal emelkedett – jelentette a statisztikai hivatal.

2021 decemberében…

az ipari export volumene 7,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,8 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 16 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,4 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 10,9, a feldolgozóiparé 11,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (92 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 27, a csekély súlyú bányászaté 25 százalékkal nőtt.

Az alágak közül egyedül a legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 20 százalékát képviselő járműgyártásban csökkent a termelés: a kibocsátás decemberben 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A globális félvezetőhiány miatt a gyárak kisebb kapacitással, illetve egyműszakos munkarendben dolgoztak. A közúti gépjármű gyártásának volumene 24, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 22 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelés mintegy 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 66 százalékkal emelkedett, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22 százalékkal csökkent.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,8 százalékkal emelkedett. Mindössze egy alágazatban, az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban esett vissza a kibocsátás, 70 százalékkal.

A legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-gyártás felfutása eredményeként.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,8, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 13,8 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

vegyi anyag, termék gyártásában folytatódott a növekedés. Decemberben a kibocsátás 10,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában, főként a belföldi értékesítés bővülése miatt, ugyanakkor az export kismértékben csökkent.

Háromhavi visszaesés után a legkisebb súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása 14,3 százalékkal bővült, mindkét értékesítési irányban növekedést regisztrált a statisztikai hivatal.

Az alágak közül legkevésbé, 0,3 százalékkal a gyógyszergyártás emelkedett.

Az ipari termelés Nyugat-Dunántúlon (11,4 százalékkal), Budapesten (10,6 százalékkal) és Dél-Alföldön (5,7 százalékkal) csökkent. A többi régióban 2,5 és 38 százalék közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobb mértékűt az Észak-Alföldön.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 21 százalékkal nagyobb volt a 2020. decemberinél. Az új belföldi rendelések 4,1, az új exportrendelések 23 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021 egészében…

az ipari termelés 9,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi, 6,0 százalékos csökkenést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 9,1, az energiaiparé 11,5, a csekély súlyú bányászaté 16,6 százalékkal nőtt 2020-hoz viszonyítva.

feldolgozóiparban folyó áron több mint 39 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2021-ben. A termelés volumene csupán három hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű bővülés (63 százalék) áprilisban volt, ami a koronavírus-járvány által előidézett alacsony bázis hatása. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül csak kettőben csökkent a termelés, a többiben 5,8 és 40 százalék közötti volumennövekedést mért a KSH. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása 1,9 százalékkal mérséklődött, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,9, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 8,9 százalékkal nőtt.

Az ipari export 8,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2020-ban 5,3 százalékos volumencsökkenést mértünk). A teljes ipari értékesítés 63, a feldolgozóipari értékesítés 72 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 6,1 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 2,2 százalékkal csökkent a kivitel volumene. A második legnagyobb, 16 százalékos részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 5,1 százalékkal nőtt. A leginkább, 40 százalékkal a villamos berendezés gyártása bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 11,4, ezen belül a feldolgozóiparé 12,0 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 7,5 százalékkal meghaladták az előző év szintjét. A második legnagyobb (14 százalékos) súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásának a belföldi eladásai 2021-ben 22 százalékkal emelkedtek.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 19,5 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 3,3 százalékkal Nyugat-Dunántúlon. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS