Ipari termelés: 5,1 százalékos emelkedés az első félévben

2022. 08. 05., 09:17

2022 júniusában az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal emelkedett – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene bővült az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kisebb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés.

A termelés az év első hat hónapjában 5,1 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában. (KSH)

Nagy János: Egyre fontosabb a keresleti oldal alakulása

A részletes adatok egyelőre nem ismertek, a KSH rövid kommentárja szerint „A legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene bővült az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kisebb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben. A többi feldolgozóipari alág többségében viszont csökkent a termelés”.

Kedvező, hogy a járműipar ismét bővülni tudott éves alapon, ugyanakkor indikatív lehet a jövőre nézve, hogy az alágak döntő többsége csökkent.

A rövidtávú kilátásokat továbbra is számos bizonytalanság tarkítja – írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt az év elején valamelyest enyhülő ellátási problémák, alkatrészhiányok ismét súlyosbodtak, visszafogva az ágazat teljesítményét az elkövetkező hónapokban. Fontos kérdéssé vált a megemelkedett inflációs adatok nyomán a keresleti oldal alakulása is, hiszen a rendkívüli helyzet az üzleti és a fogyasztói bizalom romlása révén a vásárlói oldal is gyengülni látszik.

A legfontosabb kérdés, hogy az eszkalálódó európai energiaválság kimenetele: jelen állás szerint az év hátralévő részében a lassuló kontinentális konjunktúra a lehető legjobb forgatókönyv. A globális növekedés motorja, Kína fellendülése is meglehetősen kétséges, mivel a járvány terjedése továbbra is fékezi az aktivitást.

A feldolgozóipar egésze szempontjából az elkövetkezendő időszakban termelésbe lépő kapacitásbővítések részben ellensúlyozhatják a fennálló külső kockázatokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS