Folyamatban van a Paks II. atomerőmű fizikai védelmi tervének elbírálása

2020. 11. 25., 18:50

A Paks II. atomerőművi blokkok létesítésiengedély-kérelme mellett a létesítmény fizikai védelmi tervének elbírálása is folyamatban van – közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

A hivatal azt írta, hogy több kisebb engedély kiadása mellett megkezdődött a létesítésiengedély-kérelem alapját képező Előzetes Biztonsági Jelentés nemzetközi szakértői vizsgálata is.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020. június 30-án nyújtotta be az OAH-hoz a több tízezer oldalas létesítésiengedély-kérelmet. A fizikai védelmi tervet a hivatal 2020. szeptemberben kapta meg, elbírálása várhatóan 2021 őszéig tart. Az Előzetes Biztonsági Jelentést 2020. októberben küldték el a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek azért, hogy az általuk koordinált, nemzetközi szakértőkből álló csoport vizsgálja meg.

A talaj-előkészítésre és résfalazásra vonatkozó engedélykérelmeket négy részletben 2021 első negyedévére várják. A létesítési engedélyezési eljáráshoz kapcsolódóan közmeghallgatást is tartanak, a hatósági döntést 2021 szeptemberéig kell meghoznia az OAH-nak.

Közlésük szerint a felvonulási terület építményeihez eddig 12 kisebb engedélyt adtak ki, egyebek között irodaépületre, étteremre és konyhára, betonkeverő üzemre, betonvizsgáló laboratóriumra, acéltermékeket készítő műhelyre, több eljárás jelenleg is folyamatban van. Az új blokkokhoz kapcsolódó földmunkák megkezdésére a talaj-előkészítésre és résfalazásra vonatkozó OAH-engedélyek birtokában kerülhet sor.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. novemberben megkapta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) létesítési engedélyét. A MEKH az erőművi engedélyezési eljárásban a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, a nukleáris biztonsághoz kapcsolódó engedélyezési eljárásokat az OAH folytatja le. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS