Csökkenhet 2023-ban a faipari cégek száma

2023. 03. 20., 16:40

Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.

A 2021 tavaszán világszinten egekbe emelkedő egyes fűrészáru termékek áraival ellentétben a faanyag árak 2022 december végén új mélypontra estek a világpiacon. A jövőt a világpiaci elemzők sem látják rövid távon optimistán, véleményük szerint a globális építőipari faanyagpiac 2024-ig nem fog helyreállni. Az ukrajnai háború miatti globális kínálat csökkenése úgy tűnik, még nem volt hatással a faárakra.

A hazai faiparhoz kapcsolódó tevékenységek és társas vállalkozások a biztató 2021-et követően sem mondhatják el, hogy túl vannak egy elég hosszú ideje tartó stagnáló időszakon. Az új körülményekhez a vállalkozások eltérő mértékben tudtak alkalmazkodni, egyes feldolgozó vállalkozások nem tudták érvényesíteni a növekvő beszerzési költségeket a termékeik árában, különösen a papírgyártás területén nőtt meg 2021 során a felszámolások és csődök száma.

A faiparba tartozó, vizsgált tevékenységi körök:
02 Erdőgazdálkodás

16 Fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártása
17 Papír, papírtermék gyártása
31 Bútorgyártás

Az elmúlt két évet megelőzően a faiparhoz köthető ágazatokban gyakorlatilag négy éven keresztül folyamatosan csökkent a társas vállalkozások száma. 2016-ban még mintegy 8800 társas vállalkozás működött az erdőgazdálkodásban, a fafeldolgozásban, a bútorgyártásban és a papírgyártásban együttesen. A mélypont 2020-ban volt, amikor a cégszám már közel ezerrel volt kevesebb, mint 2016-ban. 2021 a cégek számában fordulópontnak is tűnhetett, megállt a csökkenés és kismértékű növekedés következett be, de ez jelentős részben a covid miatt elhalasztott kényszertörléseknek volt köszönhető. 2022-ben sem csökkent a cégek száma, azonban a 2021-2022-es évek együttes növekedése a százat sem érte el. A világpiaci előrejelzéseket, elemzéseket úgy tűnik, a magyarországi cégtrend sem hazudtolja meg, és a 2022-es alakulás/megszűnés negatív iránya, azaz több vállalkozás szűnt meg, mint amennyi alakult, azt vetíti előre, hogy várhatóan 2023-ban a cégszámban csökkenés lesz.

A faiparon belül a fafeldolgozó vállalkozások száma csökkent a legjobban, és immár ötödik éve a cégszám csökkenése a meghatározó ebben a szegmensben. Ugyanez az ötéves tendencia jellemzi a papír, papírtermékek gyártását is, azzal, hogy a 2022-es évben is csökkenés valósult meg, de a csökkenés száma alig haladta meg a szegmensben működő vállalkozások 1 százalékát. Az elmúlt éveket nézve az erdőgazdálkodásban működő cégek száma mutatta a legnagyobb stabilitást, és arányát tekintve itt volt a legmagasabb cégszám növekedés a faipari szektoron belül, és ebben a szegmensben egyedüliként mondható el 2022-re, hogy több vállalkozás alakult, mint amennyi megszűnt.

A faiparban működő vállalkozások foglalkoztatottjainak számát nézve növekedés következett be kivétel nélkül minden szegmensben, közel 900 fővel nőtt az előző évhez képest. 2017-ben volt hasonló 60 ezres alkalmazotti létszám a faiparhoz kötődő vállalkozásoknál. A legnagyobb létszámnövekedés arányaiban a fafeldolgozásban valósult meg, közel 2 százalék, ami 300 feletti létszámbővülést hozott, és így a faiparon belül továbbra is megtartotta a legnagyobb foglalkoztatói címet. Létszám tekintetében a papírgyártást érdemes kiemelni, egyrészt azért, mert ezen a területen a cégszámhoz képest viszonylag sok alkalmazott van, másrészt azért, mert ez az ágazat folyamatosan növelni tudta alkalmazotti létszámát.

A társas vállalkozások mellett közel 7 000 egyéni vállalkozó is működik a négy faiparhoz köthető ágazatban. 2022-ben a számuk csökkent, és a 2020-tól fennálló trend megfordult, azaz kevesebb egyéni vállalkozó alakult, mint amennyi megszűnt. Önmagában már az alakulási kedv is hanyatlóban volt, 2021-hez képest közel 30 százalékkal kevesebb egyéni vállalkozó kezdte meg működését, azonban a kata változásnak is betudhatóan az elmúlt 3 év legmagasabb megszűnése realizálódott az ágazatban. Az egyéni vállalkozók száma a többi ágazathoz képest viszonylag alacsonynak számít, tehát kevéssé jellemző ez a gazdasági forma a faiparban, mint sok egyéb ágazatban. Ugyanakkor 2022 során több mint 750 egyéni vállalkozás jött létre az iparágban, ami két és félszer több, mint ahány társas vállalkozás indult, tehát ezen a területen is elindult az egyéni vállalkozók sokasodása.

Jelenleg a 2021-es beszámolók adatai állnak rendelkezésre, a jelen megítélését a 2022. évi pénzügyi adatok ismerete alapozná meg igazán. A 2021-es világpiaci árnövekedés valóban begyűrűzött Magyarországra, ez szembetűnő a 2021-es árbevétel növekedés dinamikájában is. A bevételek a faipari ágazatban közel 20 százalékkal emelkedtek, és minden szegmensre a növekedés volt a jellemző ebben az évben, kivétel nélkül.

A legkisebb növekedést a papír, papírtermék gyártásban (15 százalékot meghaladó), a legmagasabbat (26 százalék) a fafeldolgozás (kivéve: bútor), fonottáru gyártásában realizáltak. A bevételnövekedés a nyereségben is megmutatkozott, de extraprofit nem realizálódott, hiszen a legtöbb szegmensben 10 százalék alatt maradt az árbevétel arányos adózott eredmény, míg a faipari ágazati szint nem érte el a 7 százalékot sem.

A hazai faipari cégek döntő többsége továbbra is Budapesten és Pest vármegyében található, és a dobogó második – Borsod-Abaúj-Zemplén – és harmadik – Bács-Kiskun – helyén sem következett be változás 2022-re. A fővárosban és Pest vármegyében található a faipari vállalkozások egyharmada, 2021-hez képest 3 százalékponttal csökkent a részarányuk. (Opten)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS