Ezek a városok lehetnek a metaverzum központjai

Ezek a városok lehetnek a metaverzum központjai
2022. 09. 05., 19:18

Bár a metaverzum még sci-finek tűnhet, vannak városok, amelyek már most a metaverzumban való térnyerésre törekednek.

Becslések szerint 2026-ra a metaverzumban az emberek negyede dolgozik, tanul, vásárol és folytat társasági életet legalább napi egy órában. Négy éven belül a világ szervezeteinek körülbelül 30 százaléka már rendelkezni fog saját termékkel és szolgáltatással a metaverzumban – olvasható a fintech.hu-n.

Milyen előnyei származhatnak egy városnak, habelép a metaverzumba?

– A munkahelyteremtés növekedése (akár személyesen, akár virtuálisan).

– Az induló vállalkozások és a közvetlen külföldi befektetések (FDI) növekedése.

– A nemzetközi kereskedelem felpörgése további gazdasági növekedést okozhat.

– A fintech és az edtech technológiák tovább fejlődhetnek (például a gametech és a digitális valuták térnyerésével).

A következő városokban kormányzati stratégiai szinten arra törekednek, hogy a jövő globális metaverzum-központjai legyenek. Ezekben a városokban organikus a magánszektor érdeklődése és fejlesztések is folynak.

Sanghaj

Kína legnagyobb pénzügyi és kereskedelmi központja júliusban kiadott szakpolitikai dokumentuma alapján Sanghaj célja, hogy a metaverzum technológia „globális vezetőjévé” váljon. Célul tűzték ki, hogy 2025-re több mint 50 milliárd dolláros iparágat teremtsenek. Sanghaj több mint ezer blokklánc-, kripto- és metaverzum-céget szeretne vonzani, valamint több mint 40 ezer virtuális munkahely létrehozását támogatja 2030-ra.

Dubaj

A júliusban elindított Dubaji Metaverse Stratégia célja, hogy a város a világ 10 legjobb metaverzum gazdaságának egyikévé, valamint a metaverzum közösség globális központjává váljon, több mint ezer vállalatot vonzzon a blokklánc és a metaverzum területén. A stratégia támogatja több mint 40 ezer virtuális munkahely létrehozását is.

Kanton (Guangzhou)

A város (a fotón) saját ipari övezetet is létrehozott a metaverzumban. Már akár 30 millió dollár pénzügyi támogatás is elérhető a kulcsfontosságú technológiai innovációs hatásokkal rendelkező metaverzum platformok számára. Mindemellett a kis- és középvállalkozások három évre szóló bérleti mentességet élveznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS