Felzárkózásban a helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférés

2022. 04. 29., 19:41

Egyre jobban terjed a helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférés, főként annak 5G verziója. Sok esetben alternatívát jelent a meglévő megoldásokra, de ki is egészítheti azokat, a szünetmentes internet elérés érdekében. A technológia hatással lesz a fogyasztókra, szolgáltatókra és ipari szereplőkere egyaránt – áll a Deloitte Global előrejelzésében.

A helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférés (Fixed Wireless Access, FWA) rádióhullámokat használ az internetszolgáltatás két helyhez kötött lokáció, például egy mobiltorony és az ügyfél otthona vagy irodája közötti internetszolgáltatás nyújtására. Számos szolgáltató évtizedek óta szelektíven alkalmazza az FWA-t, hogy az ügyfeleknek internetszolgáltatást nyújtson, jellemzően olyan alulszolgáltatott területeken, ahol vezetékes internetkapcsolat nem áll rendelkezésre.

A Deloitte Global előrejelzése szerint az FWA gazdaságosság és adatátviteli teljesítmény szempontjából végre fel tudja venni a versenyt a vezetékes internetszolgáltatásokkal: az FWA-kapcsolatok száma a 2020-as 60 millióról 2022-re nagyjából 88 millióra nőhet, melynek közel 7 százalékát az 5G FWA teheti ki. Míg az összes FWA-kapcsolat a 2020-2026 közötti időszakban 19 százalékos összetett éves növekedési rátát mutat, addig az 5G FWA-kapcsolatok ennél még gyorsabban, közel 88 százalékos ütemben nőnek majd ugyanebben az időszakban.

Az FWA várható növekedését tehát az 5G nagymértékben meggyorsítja. A nagyobb spektrumelérhetőséggel párosulva az 5G mélyebb hálózati infrastruktúrája és nagyobb spektrális hatékonysága jelentősen javítja az FWA telepítések gazdaságosságát és műszaki megvalósíthatóságát, és így új kiépítési és bevételi lehetőségeket támogathat. Ezek a tulajdonságok nagymértékben hozzájárulnak, hogy a mobilszolgáltatók képesek legyenek az FWA-t alulszolgáltatott területeken megvalósítani, valamint vonzóbbá teszik, hogy azt a versenyképes piacokon a meglévő vezetékes internetkapcsolatok, például xDSL vagy kábeles kapcsolatok helyettesítésére vagy alternatívájaként kínálják.

„Az FWA legfontosabb hatása az lehet, hogy az internet elérhetőségének javításával az alulszolgáltatott piacokon hozzájárul a digitális szakadék csökkentéséhez. Ugyanis sok esetben jelent kihívást szélessávú beruházások megvalósítása ritkán lakott vagy nehezen megközelíthető területeken, ahol kevés fizetőképes előfizető található, vagy akár városokban, ahol a helyi rendeletek és engedélyek miatt nehéz és költséges az ügyfelek helyiségeibe való bekötés"– mondta Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

Gazdaságos megoldás, több kormány is támogatja

A technológia vezeték nélküli volta csökkentheti az engedélyek megszerzése, a földmunkálatok, az „utolsó mérföld" bekötése és az eszközök telepítése kapcsán jelentkező hatalmas beruházási költségeket és időt. Ráadásul, a szolgáltatók, hálózatüzemeltetők gyakran a meglévő mobilhálózataik és üvegszálas felhordóhálózatuk felhasználásával is ki tudják építeni az FWA-t, ami tovább csökkenti a költségeket. Ezek a tényezők olyan helyeken is piacot nyitottak a szélessávú szolgáltatások előtt, ahol az korábban nem állt rendelkezésre, mint például a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában, Srí Lankán és Törökországban.

Felismerve a nagysebességű internet fontosságát a gazdasági fejlődés szempontjából, világszerte számos kormány hajt végre jelentős programokat a szélessávú hálózatok kiépítésének finanszírozására vagy támogatására az alulszolgáltatott területeken. Bár ezek a programok jellemzően a vezetékes megoldásokat részesítik előnyben, egyre inkább technológia-függetlenek, amennyiben a szolgáltatás megfelel a minimális teljesítményküszöböknek.

Az Egyesült Államokban például az FCC Rural Digital Opportunity Fund 9 milliárd dollárt ítélt oda a vezetékes, helyhez kötött vezeték nélküli és műholdas szolgáltatók széles körének. Az Egyesült Királyság 1,2 milliárd fontos Gigabit projektjének célja legalább 85%-os gigabit-képes szélessávú lefedettség megvalósítása 2025-re, mely kapcsán szintén elkezdődött a vezeték nélküli lehetőségek vizsgálata. Emellett az Európai Unió az FWA-t, mint a nemzeti szélessávú célok elérésének eszközét tanulmányozza. Ugyanez figyelhető meg hazánkban is: a hazai szélessávú hálózatfejlesztési Szupergyors Internet Program keretében a vezetékes technológiával nehezen elérhető területeken 4G mobilhálózaton megvalósuló úgynevezett „SZIP Mobil" szolgáltatás került bevezetésre.

A szélessávú hozzáféréssel nem rendelkező háztartások megszólítása mellett a hálózatüzemeltetők egyre inkább a meglévő vezetékes internetszolgáltatások, különösen a DSL versenyképes alternatívájaként tekintenek az FWA-ra. Az Egyesült Államokban, Olaszországban és Svájcban a szolgáltatók kifejezetten tervezik, hogy az 5G FWA-t a meglévő DSL-kapcsolatok korszerűsítésére és kiváltására használják az üvegszálas technológiával együtt, ami a rézhálózatok leszerelésével csökkenti a költségeket.

Sok szolgáltató az FWA-ra az 5G tetemes beruházási költségeit ellensúlyozó bevételszerzési lehetőségként, és ezáltal az 5G egyik vezető felhasználási módjaként tekint: az 5G-t már bevezetett szolgáltatók közel 90%-a rendelkezik FWA-kínálattal is, míg az 5G-t még nem bevezetők körében ez az arány csak 62%. Az FWA-t korán bevezető országok közé tartozik többek között Ausztrália, Ausztria, Kanada, Finnország, Norvégia, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

Hol érdemes használni?

A szolgáltatóknak többféle telepítési lehetőségük van a szolgáltatási területük demográfiai jellemzőitől, a spektrum elérhetőségétől és a technológiai portfóliójuktól függően. Az 5G FWA sűrű városi területeken például a meglévő vezetékes vagy mobiltelefon-hálózatok kiegészítésére használható, átmeneti nagy kiterjedésű hálózatként, például élő rendezvények vagy építkezések esetében, de javíthatja a redundanciát és a túlterhelési kapacitást is, nagy jelentősége lehet a szünetmentes internet-hozzáférés biztosításában. Az FWA szélesebb körben is kínálható a meglévő otthoni internet versenyképes alternatívájaként, például olyan területeken, ahol nincs más lehetőség vagy a vezetékes hálózat kiépítése nem gazdaságos vagy lassú.

Az FWA növekedése számos iparági szereplőre hatással van. A legnyilvánvalóbb, hogy a szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy az FWA-t többletbevételi forrásként használják fel. Annak ellenére, hogy a mobilszolgáltatás jelenleg jövedelmezőbb spektrumfelhasználást jelent, mint az FWA, a legtöbb vezeték nélküli hálózat – a legsűrűbb városi területek kivételével – kihasználatlan: ennek a kapacitásnak az FWA-szolgáltatással való feltöltése ezáltal növelheti a nyereséget.

Az 5G FWA kifejezetten a hálózati eszközök szolgáltatóit is érinti. A korábbi verziókkal ellentétben az 5G FWA megfelel az iparági szabványoknak, például a 3GPP-nek. Mindez nagyobb következetességhez vezethet az eszközök kapcsán, azáltal, hogy több hálózatüzemeltető ugyanazokat a szabványokat követi. Ez lehetővé teheti a hálózati eszközöket beszállító vállalatok számára, hogy együtt fejlesszenek ki és forgalmazzanak közös, interoperábilis berendezéseket és eszközöket, ami csökkenti a költségeket és egyszerűbbé teszi az eszközök telepítését mind az szolgáltatók, mind a felhasználók számára.

A kis cellák, a nyalábformálás (beamforming) és a masszív MIMO (multiple-in, multiple-out) képességek példák új rádiófrekvenciás (RF) technológiákra, amelyeket a hálózatüzemeltetők az 5G hálózatok spektrális hatékonyságának és forgalomsűrűségének növelése érdekében alkalmazhatnak, különösen azokon a területeken, ahol a hálózati kapacitás problémássá válik.

„A vezetékes szolgáltatóknak is számolniuk kell a fokozódó versennyel a mobilszolgáltatók részéről, akik az 5G FWA mobilelőfizetésekkel való összekapcsolásával igyekeznek majd új ügyfeleket bevonzani, illetve marasztalni. Mivel a vezetékes szinte mindig megbízhatóbb kapcsolatot kínál, mint a vezeték nélküli lehetőségek, ezért az 5G FWA még nem jelent egzisztenciális fenyegetést a kábelre – ez azonban a gazdaságosság és a könnyű használat további javulásával még változhat” – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az FWA kereskedelmi életképessége tehát gyorsan nő: amellett, hogy egyre vonzóbbá válik a vezetékes kapcsolatok helyettesítésére, kedvező költség- és minőségi profilja a legészszerűbb és leggazdaságosabb megoldássá teheti a szélessávú hozzáférés biztosításához mind az alulszolgáltatott területeken, mind a versenyképes piacokon. Emiatt az FWA kulcsszerepet játszhat az internet szélesebb körben való hozzáférhetővé tételében, miközben új bevételi, növekedési és innovációs lehetőségeket kínál a távközlési ágazat szereplőinek – ez pedig mindenki számára előnyös lehet, állapítja meg a Deloitte Globál legújabb tanulmánya.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS