Erősödött az energiahivatal függetlensége

2021. 05. 10., 16:00

Jelentősen erősítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) függetlenségét a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló, 2020-ban hatályba lépett törvény az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) jelentése szerint – közölte a MEKH hétfőn az MTI-vel.

A CEER az energiaszabályozó hatóságok függetlenségéről tett közzé egy összefoglaló jelentést, amelyben 29 európai ország hatóságának helyzetét mutatja be. A dokumentum szerint az európai szabályozó hatóságok önállósága biztosított, döntéshozatali felhatalmazásuk és pénzügyi helyzetük általánosan stabil.

A szabályozói függetlenséget három szempontból vizsgálta a jelentés: elemezték a politikai és iparági szereplőkkel szembeni függetlenséget, a megfelelő humán- és pénzügyi erőforrásokat, illetve a hatékonyságot és önállóságot az alapfeladatok ellátásában.

A jelentésben kiemelték, hogy az energiaszabályozó hatóságok a hagyományos területek (villamos energia, földgáz és távhő) mellett egyre több új hatáskörrel rendelkeznek (többek között víziközmű, piaci verseny, vasúti közlekedés), ami az erőforrásokat tekintve kihívást jelenthet.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a hatóságok kétharmada megfelelő pénzügyi és humánerőforrással rendelkezik, a tagállamok túlnyomó többsége biztosítja az európai szabályozás által megkövetelt alapfeltételeket: a hatóságok rendelkeznek hatáskörrel a piaci szereplők kötelezésére és szankciók alkalmazására, valamint a szabályozói feladatokat jogszabályban határozzák meg – olvasható az energiahivatal közleményében. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS