Egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre a Széchenyi István Egyetem

Egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre a Széchenyi István Egyetem
2022. 03. 02., 18:58

A Széchenyi István Egyetem egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot alakít ki a győri Zrínyi utcai, volt kórházi épületegyüttes megújításával, ahol az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások egy helyen lesznek megtalálhatók. Az intézmény ebben olyan elismert partnerekkel működik együtt, mint a budapesti Semmelweis Egyetem és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház.

A Zrínyi utcai volt kórház Győr egyik meghatározó létesítményegyüttese. Az ingatlan korábban a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház telephelye volt, majd a vagyonjuttatási törvény értelmében tavaly novemberben a Széchenyi István Egyetem vette birtokba. Az intézmény 2,7 hektáros, 15 épületből álló ingatlanon egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre, amelynek programindító rendezvényét március 1-jén tartották.

Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta: a magyar innovációs teljesítményben az egészégügyi, egészségipari kutatásoknak kiemelt szerepük van, amit az is mutat, hogy az Innovációs Alap direkt ráfordításainak mintegy 40 százaléka e területekre jut. „A Magyarországon működő vállalatok és az egyetemek 2016-hoz képest mára 400 milliárdról 800 milliárd forintra növelték a kutatás-fejlesztésre fordított összeget. A kutatók száma 2010 óta ugyancsak megduplázódott hazánkban” – mondta a miniszter.

Palkovics László hozzátette: a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket fog hozni, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is. Erre – szögezte le – garancia a Petz-kórházzal kialakított partnerség is.

Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke prezentációban mutatta be a fejlesztést a meghívottaknak. „Az első ütem terveiben négy épület felújítása szerepel. Ez lehetőséget nyújt a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara oktatási portfóliójának bővítésére. A Semmelweis Egyetemmel és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal együttműködve olyan új, hiánypótló, vonzó és gyakorlatorientált képzéseket indítunk, mint a konduktív pedagógia, a gyógytornász, a dietetikus, valamint a kihelyezett Pető Pont” – sorolta. Megjegyezte: kutatóik telekommunikációs, informatikai és anyagtudományi területek orvostudományi hasznosítását vizsgálják meg a Semmelweis Egyetem kutatóival közösen, amiből piacképes, gazdaságilag is sikeres szolgáltatások és technológiák jöhetnek létre. „Fontosnak tartjuk azt is, hogy minőségi, modern infrastruktúrával támogatott egészségügyi szolgáltatásokat alakítsunk ki, a hatékony prevenció és egészségmegőrzés érdekében” – emelte ki, egyúttal köszönetet mondva a kormánynak a támogatásért, amit az egyetem a program indításához a Területi Kiválósági Központ pályázat során megkapott.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek során a Széchenyi István Egyetem által magas szinten művelt különböző tudományterületek kapcsolódhatnak össze és erősíthetik egymást az egészségtechnológiai innovációk érdekében. „Ennek során támaszkodhatunk az egészségügy területén meglévő tapasztalatainkra is, hiszen az egészségügyi képzés két és fél évtizedes múltra tekint vissza egyetemünkön” – hangsúlyozta.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy legfőbb céljuk az állampolgárok egészségi állapotának fejlesztése, amelyhez a legmagasabb szintű oktatási, kutatás-fejlesztési, innovációs és betegellátási tevékenységgel kívánnak hozzájárulni. „Ahhoz, hogy intézményünk még inkább előreléphessen, nemzetközi szinten is versenyképes legyen, válaszolni tudjon a 21. századi technológiai kihívásokra, együttműködésre, tudásunk megosztására van szükség. A Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem küldetése közös: olyan technológiai fejlesztéseket szorgalmazunk, amelyek nemcsak az egyetemek prezstízséhez és kutatási infrastruktúrájához járulnak hozzá, hanem előbbre viszik a magyar egészségügyet is” – hangoztatta.

A képen a rendezvény résztvevői: dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora, Szeles Szabolcs győri alpolgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, dr. Jávor László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kara Ákos országgyűlési képviselő, dr. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja. (Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS