Ebben különbözik a többiektől az új zsarolóvírus

2021. 06. 23., 14:45

A Sophos kutatói azonosítottak egy Epsilon Red–nek nevezett zsarolóvírust. Az újonnan felfedezett vírus nyomokban hasonlít a REvil zsarolóvírus egyes részeihez, de nem tartalmaz nyelvtani hibákat.

A zsarolóvírus maga csak egy lecsupaszított program, amely csak a zsaroláshoz szükséges titkosítás végrehajtására képes. A további feladatokat PowerShell-parancsok látják el, amelyek felkészítik a gépet a végső titkosításra.

Ezeket a PowerShell-szkripteket úgy programozták, hogy módosítsák a tűzfalszabályokat, hogy lehetővé tegyék a támadók távoli kapcsolatait, letiltsák azokat a folyamatokat, amelyek megakadályozhatják a titkosítást, töröljék a biztonsági másolatok készítést, hogy megakadályozzák a titkosított fájlok helyreállítását, töröljék eseménynaplót és hogy magasabb szintű hozzáférést szerezzenek a támadok.

„Az Epsilon Red egy érdekes új zsarolóvírus. Valójában csak fájlok titkosítására használják, és nem célozza meg pontosan az eszközöket: ha úgy dönt, hogy egy mappát titkosít, akkor mindent titkosít a mappában. Sajnos ez azt jelentheti, hogy más futtatható fájlokat és a program komponenseket is titkosít, ami letilthatja a kulcsfontosságú programokat vagy az egész rendszert. Ennek eredményeként a megtámadott gépet teljesen újra kell telepíteni” – tette hozzá Szappanos Gábor, a Sophos kiberbiztonsági szakértője.

A Sophos elemzése a támadók viselkedéséről azt sugallja, hogy azok nem biztosak az eszközeik megbízhatóságában vagy a támadásuk potenciális sikerében, ezért alternatív lehetőségekre ias felkészülnek.

Az olyan zsarolóvírusokat, mint az Epsilon Red-et a legjobb úgy megakadályozni, ha szervereken telepítünk minden biztonsági javítást, és a biztonsági megoldás képes felismerni és blokkolni a gyanús viselkedéseket és a fájlok titkosítási kísérleteit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS