Digitális készségekkel vértezte fel magát a hazai civil szektor

2021. 07. 20., 09:30

Első ízben tartotta a NIOK Alapítvány teljes egészében virtuálisan a civil szervezeteknek szóló Civil Tech Hub kurzusait. A korábban jellemző 50 résztvevő helyett tavaly és idén már összesen 412-en követték nyomon az ingyenes, gyakorlatorientált, a mindennapi működésben azonnal hasznosítható tudást adó foglalkozásokat. Az események a pandémiás helyzet miatt szükségessé vált távmunkára és arra fókuszáltak, hogyan lehet a munkahelyekre való visszatérés után is megtartani a digitális munkavégzés előnyeit.

Sok éve zajlanak már a civil szervezetek digitális átalakulását támogató ingyenes Civil Tech Hub foglalkozások a NIOK Alapítvány szervezésében és a Microsoft Magyarország támogatásával. A korábbi években körülbelül 50 (alkalmanként 10-15) résztvevővel zajlottak ezek az események, hiszen a helyszínek befogadóképessége ennél nagyobb létszámot nem tett lehetővé.

A 2020 szeptembere és 2021 júniusa között megrendezett foglalkozásokat és beszélgetéseket azonban már több tucat civil szervezet összesen 412 munkatársa követhette nyomon, hiszen ezeket, a sorozat történetében első ízben – a pandémiás helyzetre való tekintettel – teljes egészében virtuálisan tartották meg. Közvetett módon így összesen több mint 6000, a hazai civil szervezeteknél dolgozó ember mindennapi munkáját segítették vagy alakították át Civil Tech Hub kurzusai.

A távoktatás, a visszajelzések szerint, a legkevésbé sem ment a hatékonyság rovására. Az eseményeken résztvevő civil szervezetek képviselői utólag épp a webináriumok hasznosságát dicsérték. Gyakorlatorientált, a mindennapi gyakorlatban azonnal hasznosítható tudást adó interaktív alkalmakon sajátíthatták el a Office 365 mesterfogásait, ismerték meg a Teams, a Sharepoint és a OneDrive használatát. A tematikák kifejezetten a virtuális szervezeti működésre, a pandémiás helyzet miatt szükségessé vált távmunkára és a sikeres visszatérésre fókuszáltak.

A hagyományos kurzusok mellett, vállalati partnerek és civil szervezetek bevonásával, online kerekasztal beszélgetésekre is sor került, amelyek a járványhelyzet alatti és utáni távmunka, az online és offline események kérdésköreit érintették.

„Hálásak vagyunk a partnereinknek és a Microsoftnak a tőlük kapott támogatásért. Az ő segítségükkel sikerült egy kihívásokkal teli időszakban is még nagyobb számban elérni és támogatni a hasznos társadalmi tevékenységet végző, gyakran a rászoruló, hátrányos helyzetű emberekről gondoskodó civil szervezeteket. Jó érzés tudni, hogy a virtuálissá váló Civil Tech Hub programunkon keresztül a Microsoft Magyarország is részese volt a pandémia alatt tapasztalt szolidaritásnak” – mondta Gerencsér Balázs, a NIOK igazgatója.

A kurzusokba és a beszélgetésekbe gyakran kapcsolódtak be önkéntesként a Microsoft Magyarország munkatársai, partnerei, a civil és vállalati szektor képviselői is. A NIOK Alapítvány sok éve a Microsoft stratégiai partnere, így szakmai és anyagi támogatásban részesül a vállalattól. Az alapítvány ennek a partnerségnek a keretében alakította ki korábban a Civil Tech Hubot, amely egy közösségi tér és digitális tréningközpont. A tavalyi „Digitális civil” program keretein belül például a Microsoft szakértői díjmentesen nyújtottak tanácsadást a civileknek, segítettek az Office 365 rendszer szervezetre szabásában, illetve webinar tréningeket is tartottak.

A Civil Tech Hub révén a digitális fejlesztéseink egy jobb világ megteremtéséhez járulnak hozzá. A járványhelyzet megmutatta, miért volt nagy szükség a képzéseinkre már az ezt megelőző években is, és azt is, hogy a NIOK-kal való jól bejáratott együttműködésünknek köszönhetően gyors és hathatós segítséget tudtunk nyújtani a civileknek. Az elmúlt év tanulságai nem múltak el nyomtalanul. Azzal, hogy megsokszorozódott a civil szférában azoknak a munkatársaknak a száma, akik rendelkeznek a megfelelő digitális készségekkel, az egész szektor vált válság- és jövőállóbbá – hangsúlyozta Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

Civil Tech programon keresztül a Microsoft Magyarország és a NIOK Alapítvány több mint tíz éve dolgozik együtt azért, hogy a legújabb technológiák a fontos társadalmi ügyek szolgálatába állhassanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS