Deloitte Tech Trends: az alaprendszerek újjászületése

2021. 01. 21., 18:54

Egyre nagyobb teret nyernek az alacsony kódú és kód nélküli platformok, melyeknél minimális kézi kódolással, vagy kézi kódolás nélkül, előreprogramozott modulokból lehet alkalmazásokat létrehozni. Ez a piac már most közel 12 milliárd dolláros, és évente közel 23 százalékkal nő – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends kiadványában, amely már 12 éve mutat irányt IT- és cégvezetőknek és iparági szereplőknek. Milyen változások figyelhetők meg a digitális transzformáció területén? Hogyan lehet a legacy rendszerekben rejlő potenciált kihasználni? Hogyan érhető el költségmegtakarítás a modernizáció során?

„A Deloitte Tech Trends már 12 éve mutat be számos olyan transzformációs megközelítést és technológiát IT vezetők részére, melyek a már meglévő rendszerek értékeinek további kiaknázását teszik lehetővé. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy a szervezetek rugalmasak, innovatívak legyenek és támogassák az új munkamódszereket. A vállalati rendszerek modernizálása és felhőbe történő migrációja lehetőséget nyújt ugyan a digitális potenciál kihasználására, a vélt költségek miatt azonban ez sokak számára megfizethetetlennek tűnhet. Ezen a területen azonban változás figyelhető meg” – emelte ki Holenda Balázs, a Deloitte Technológiai tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

A digitális transzformációt meghatározó trendek

  • Platformstratégia

Az évtizedeken át tartó folyamatos fejlesztések következményeként számos szervezet informatikai rendszerei robusztussá váltak, ez pedig elavultsághoz és megkerülő megoldások bevezetéséhez vezetett. Az IT-struktúra modernizációja során lehetőség van fejlett eszközök segítségével a rendszerek felülvizsgálatára és a felesleges függőségek megszüntetésével az alkalmazások racionalizálásra. A core mapping néven ismert folyamat segítségével a modulok közötti adatkapcsolatok is vizualizálhatóvá váltak, ezzel szemléltetve a rendszer működésének logikáját. A logikailag összetartozó csoportok kialakításával a rendszermérnökök azonosíthatják és leválaszthatják a régi interfészeket, modern API-val és szolgáltatás alapú technikákkal helyettesítve azokat. Mindez a költségek csökkentését, a hatékonyság növelését és a rendszerek teljesítményének javítását eredményezheti.

A platformstratégia kialakítása során fontos a kulcseszközök (core assets) újszerű platformokra való áttérésének lehetőségeit is megvizsgálni, ideértve az alacsony kódú platformok használatát is. Az alacsony kódú platform esetében minimális kézi kódolással, előreprogramozott modulokból lehet gyorsan és költséghatékonyan üzleti alkalmazásokat készíteni és bevezetni.

  • Egyedi fejlesztések átalakulása

Az újonnan megjelenő technológiák és módszertanok alkalmazása elősegíti a legacy rendszerek kiváltását, és alapjaiban változtatja meg az egyedi fejlesztésekhez való hozzáállást. Olyan alacsony kódú és kód nélküli platformok nyernek teret, amelyek a hagyományosan komplex feladatokat kevés, vagy akár új kód írása nélkül képesek megoldani. (Az alacsony kódhoz hasonlóan a kód nélküli platformok is előreprogramozott modulokból épülnek fel, itt azonban egyáltalán nem szükséges kézi kódolás alkalmazása.)

Ezek a platformok ma már sokkal hatékonyabbak, mint néhány évvel ezelőtt, az elérhető alkalmazások listája pedig továbbra is növekvő tendenciát mutat. Az Appian, OutSystems, Salesforce, ServiceNow vagy más gyártók megoldásainak felhasználásával a rendszertervezők egyszerűen hajthatnak végre bonyolult feladatokat és integrációkat. Az alacsony kódú alkalmazások fejlesztésének globális piacát 2019-ben 11,45 milliárd dollárra becsülte a Grand View Research, és arra számít, hogy a piac 2027-ig évente 22,7 százalékkal nő.

A gyártók az elmúlt évek során jelentős erőfeszítéseket fordítottak a felhőbe való migrációt támogató saját eszközök fejlesztésére is, amelyek megkönnyíthetik az átállást és csökkentik a várható költségeket.

  • Új üzleti megközelítések

A Deloitte a következő időszakban új modellekre számít a kulcsrendszerek modernizációjának finanszírozásában. Az újratervezésre szánt költségek mértéke, a projektfinanszírozási modellek és az új technológiai irányok a kiszervezett platformkezelési szolgáltatások és nem-hagyományos finanszírozási struktúrák felé irányítják a figyelmet.

Míg egyes úttörő vállalatok kiszervezési szerződéseket kötnek a hagyományos üzletvitelük újratervezéséhez, a nagy felhős szolgáltatók (hyperscale) nyitottabbak a szervezetek informatikai rendszerének felhőbe történő migrációját pénzügyileg is támogatni - bízva a hosszú távú üzleti kapcsolatokban és azt remélve, hogy befektetéseik idővel megtérülnek. Ez a hajlandóság az ügyfelek számára pedig lehetőséget jelent a platform gyors eléréséhez kedvezményes feltételek mellett.

Hogyan tovább?

„A legacy rendszerek fejlesztése és kiváltása nem egyszeri feladat, hanem lehetőségekkel teli folyamat. Ami korábban egyszerű, all-in-one ERP rendszer vagy modul volt, ma már egyszerűsített felhasználói élmény által koherensé tett, decentralizált, felhőalapú, API-k által összehangolt képességek gyűjteménye. Mivel ez az innovatív változás a jövőben is folytatja hódító útját, a megújulásra vágyó szervezeteknek az értékteremtő eszközök modernizálása mellett a folyamat kreatív finanszírozásával is foglalkozniuk kell” – állapítja meg Holenda Balázs.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.