Brit módszer gáz helyett: szó szerint az utca melegét vezetik a házakba

Brit módszer gáz helyett: szó szerint az utca melegét vezetik a házakba
2023. 03. 26., 18:32

A szigetországban nem csak kitalálták, hanem egy egész település bevonásával bizonyították be, hogy ténylegesen el lehet szakadni a fosszilis energiahordozóktól. Akárkitől kellett is importálni eddig.

A cornwalli Stithiansban megtörtént az első lakóházbekötés abba a környezeti hálózatba, amelyről bármelyik helyi család üzemeltetheti a földhőszivattyúját – számolt be a The Engineer. Ez ahhoz hasonló megoldás, ahogy a világon a legtöbben földgázt csatornázunk be a házaink kazánjai felé, csak éppen a britek megoldása teljesen és száz százalékban fenntartható. A „Heat The Streets” projektet a Kensa Utilities vezeti, és részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozásában valósul meg.

Minden egyes érintett otthon a szén-dioxid-intenzív olaj- vagy PB-gázfűtést lecseréli saját, alacsony szén-dioxid-kibocsátású Kensa földhőszivattyúra, ami egész évben az ingatlan fűtésének és melegvíz-ellátásának 100 százalékát biztosítja. A lakástulajdonosok a meglévő gázcsatlakozási díjhoz hasonlóan havi állandó díjat fizetnek a hőhálózathoz való hozzáférésért.

A Collins Parcban, Stithiansban található, hálózatba kapcsolt hőszivattyúként is ismert földi hőszivattyú-hálózat 42 fúratból fog állni és mindegyiket átlagosan 106 méter mélyre vezetik le. Ez lehetővé teszi a háztulajdonosok számára, hogy a földhő hasznosításával melegen tartsák otthonaikat és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Az infrastruktúra a meglévő gázhálózathoz hasonló módon biztosítja a fűtést, és úgy tervezték, hogy a jövőbeni csatlakozásokra is alkalmas legyen, így azok a háztartások, amelyek még nem álltak készen a fűtési rendszerük megváltoztatására, később is rá tudjanak kapcsolódni.

A hagyományos távfűtéssel ellentétben nincs szükség központi erőműre, nincs hőveszteség a hálózaton, és az ügyfelek továbbra is tetszés szerint válthatnak energiaszolgáltatót, ami elősegíti az energiafüggetlenséget.

A fűtés az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 30 százalékáért felelős, és az Éghajlatváltozási Bizottság becslései szerint a 2050-ben itt lévő épületek 80 százaléka már megépült. Mivel a földhőszivattyúk elektromos meghajtású, nem égetéses berendezések, így nem is okoznak helyi emissziót, a Kensa szerint mintegy 70 százalékkal csökkentik az egyes otthonok fűtésével járó szén-dioxid-kibocsátást.

„Fantasztikus, hogy az első hőszivattyú már üzemel ebben a mérföldkőnek számító projektben, ami az Egyesült Királyság fűtésből származó szén-dioxid-mentesítésének alapját adja. Modellünk a gázhálózatot utánozza, földbe fektetett csővel, a fogyasztók által fizetett átalánydíjjal és egy kis fehér dobozzal a házban – mondta Wouter Thijssen, a Kensa Utilities ügyvezető igazgatója. – Ahogy Burton Upon Trent volt az első város az Egyesült Királyságban, amely 1968-ban áttért a földgázra (ez akkoriban olcsóbb, jobb és tisztább üzemanyag volt, mint a városi gáz), úgy hisszük, hogy Stithians az első város az Egyesült Királyságban, amely áttért ennek a 21. századi megfelelőjére: a hálózatba kapcsolt hőszivattyúra. A lakosok olyan hálózathoz jutnak hozzá, amely 100 éven át olcsóbb és tisztább hőt biztosít.”

A Kensa úgy véli, hogy ennek az infrastruktúrának az utcánkénti kiépítése a leghatékonyabb módja annak, hogy az ország a legalacsonyabb teljes rendszerköltség mellett csökkentse a fűtéssel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. A vállalat szerint a hatékony területrendezés és a hőhálózatokra vonatkozó törvényes jogok megadása kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a Heat The Streetshez hasonló projektek könnyen megismételhetők legyenek az ország bármely területén. Ehhez az ún. „zónahatárolás” stratégiáját alkalmazzák, ami célzott, területalapú megközelítés az Egyesült Királyság fűtési rendszereinek szén-dioxid-mentesítésére. A terv különböző zónákra osztja fel a szigetországot olyan tényezők alapján, mint a hőigény, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőség és az infrastruktúra, így a kormányzat prioritásokat állíthat fel és racionalizálhatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési megoldások bevezetését.

A brit állam víz-, gáz-, villamosenergia-, hírközlési és energiaipar törvényben biztosított joggal rendelkezik a magánterületeken futó csövek, vezetékek, kábelek és egyéb szolgáltatási infrastruktúrák kialakítására. A Kensa szerint a hőhálózatokra vonatkozó törvényes jogok megadása jogi keretet biztosít a hálózatok fejlesztéséhez, és biztosítja stabilitásukat, csökkenti a költségeket és felgyorsítja a kiépítést.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS