Brit módszer gáz helyett: szó szerint az utca melegét vezetik a házakba

Brit módszer gáz helyett: szó szerint az utca melegét vezetik a házakba
2023. 03. 26., 18:32

A szigetországban nem csak kitalálták, hanem egy egész település bevonásával bizonyították be, hogy ténylegesen el lehet szakadni a fosszilis energiahordozóktól. Akárkitől kellett is importálni eddig.

A cornwalli Stithiansban megtörtént az első lakóházbekötés abba a környezeti hálózatba, amelyről bármelyik helyi család üzemeltetheti a földhőszivattyúját – számolt be a The Engineer. Ez ahhoz hasonló megoldás, ahogy a világon a legtöbben földgázt csatornázunk be a házaink kazánjai felé, csak éppen a britek megoldása teljesen és száz százalékban fenntartható. A „Heat The Streets” projektet a Kensa Utilities vezeti, és részben az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozásában valósul meg.

Minden egyes érintett otthon a szén-dioxid-intenzív olaj- vagy PB-gázfűtést lecseréli saját, alacsony szén-dioxid-kibocsátású Kensa földhőszivattyúra, ami egész évben az ingatlan fűtésének és melegvíz-ellátásának 100 százalékát biztosítja. A lakástulajdonosok a meglévő gázcsatlakozási díjhoz hasonlóan havi állandó díjat fizetnek a hőhálózathoz való hozzáférésért.

A Collins Parcban, Stithiansban található, hálózatba kapcsolt hőszivattyúként is ismert földi hőszivattyú-hálózat 42 fúratból fog állni és mindegyiket átlagosan 106 méter mélyre vezetik le. Ez lehetővé teszi a háztulajdonosok számára, hogy a földhő hasznosításával melegen tartsák otthonaikat és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Az infrastruktúra a meglévő gázhálózathoz hasonló módon biztosítja a fűtést, és úgy tervezték, hogy a jövőbeni csatlakozásokra is alkalmas legyen, így azok a háztartások, amelyek még nem álltak készen a fűtési rendszerük megváltoztatására, később is rá tudjanak kapcsolódni.

A hagyományos távfűtéssel ellentétben nincs szükség központi erőműre, nincs hőveszteség a hálózaton, és az ügyfelek továbbra is tetszés szerint válthatnak energiaszolgáltatót, ami elősegíti az energiafüggetlenséget.

A fűtés az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 30 százalékáért felelős, és az Éghajlatváltozási Bizottság becslései szerint a 2050-ben itt lévő épületek 80 százaléka már megépült. Mivel a földhőszivattyúk elektromos meghajtású, nem égetéses berendezések, így nem is okoznak helyi emissziót, a Kensa szerint mintegy 70 százalékkal csökkentik az egyes otthonok fűtésével járó szén-dioxid-kibocsátást.

„Fantasztikus, hogy az első hőszivattyú már üzemel ebben a mérföldkőnek számító projektben, ami az Egyesült Királyság fűtésből származó szén-dioxid-mentesítésének alapját adja. Modellünk a gázhálózatot utánozza, földbe fektetett csővel, a fogyasztók által fizetett átalánydíjjal és egy kis fehér dobozzal a házban – mondta Wouter Thijssen, a Kensa Utilities ügyvezető igazgatója. – Ahogy Burton Upon Trent volt az első város az Egyesült Királyságban, amely 1968-ban áttért a földgázra (ez akkoriban olcsóbb, jobb és tisztább üzemanyag volt, mint a városi gáz), úgy hisszük, hogy Stithians az első város az Egyesült Királyságban, amely áttért ennek a 21. századi megfelelőjére: a hálózatba kapcsolt hőszivattyúra. A lakosok olyan hálózathoz jutnak hozzá, amely 100 éven át olcsóbb és tisztább hőt biztosít.”

A Kensa úgy véli, hogy ennek az infrastruktúrának az utcánkénti kiépítése a leghatékonyabb módja annak, hogy az ország a legalacsonyabb teljes rendszerköltség mellett csökkentse a fűtéssel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. A vállalat szerint a hatékony területrendezés és a hőhálózatokra vonatkozó törvényes jogok megadása kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a Heat The Streetshez hasonló projektek könnyen megismételhetők legyenek az ország bármely területén. Ehhez az ún. „zónahatárolás” stratégiáját alkalmazzák, ami célzott, területalapú megközelítés az Egyesült Királyság fűtési rendszereinek szén-dioxid-mentesítésére. A terv különböző zónákra osztja fel a szigetországot olyan tényezők alapján, mint a hőigény, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőség és az infrastruktúra, így a kormányzat prioritásokat állíthat fel és racionalizálhatja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési megoldások bevezetését.

A brit állam víz-, gáz-, villamosenergia-, hírközlési és energiaipar törvényben biztosított joggal rendelkezik a magánterületeken futó csövek, vezetékek, kábelek és egyéb szolgáltatási infrastruktúrák kialakítására. A Kensa szerint a hőhálózatokra vonatkozó törvényes jogok megadása jogi keretet biztosít a hálózatok fejlesztéséhez, és biztosítja stabilitásukat, csökkenti a költségeket és felgyorsítja a kiépítést.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS