Blokklánc alapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat az SZTNH

2023. 12. 04., 22:40

Mostantól blokklánc alapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat védjegy- és designoltalmakról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Az SZTNH is csatlakozott az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) adatcsere programjához, amellyel az ügyfelek folyamatos és megbízható információszolgáltatást kapnak, és ennek köszönhetően a hivatalnak hatékonyabb, megbízhatóbb és felhasználóbarátabb eszközök, valamint szolgáltatások kifejlesztésére lesz lehetősége – olvasható a hivatal közleményében.

A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában. Az SZTNH a lajstromában vezetett mintegy 145 ezer védjegy- és közel ezer designoltalomhoz kapcsolódó adatokat az új blokklánc technológia segítségével tölti fel az EUIPO adatbázisába.

Az adatcsere program segítségével az adatok világszínvonalú technológia segítségével jutnak el az EUIPO-hoz, ahol még könnyebben és még átfogóbb módon érhetők el a védjegy- és designkutatást végző magánszemélyek és közületek részére az EUIPO trademark view, design view és az ezekhez tartozó image view (kép alapú keresést lehetővé tévő) szolgáltatásai. Ez a fejlesztés legfőképp a jövőre nézve számít kiemelkedőnek: a blokklánc alapú adatmegosztás olyan, későbbi lehetőségeket tesz majd elérhetővé, mint a védjegyadatok historikus változásainak megjelenítése vagy a különféle okiratok hitelességének ellenőrzése a blokklánc hálózat segítségével.

„Hivatalunk eltökélt az új technológiákban rejlő lehetőségek feltárásban és igyekszik a digitalizációban rejlő legtöbb lehetőséget kiaknázni a nemzetközi partnerekkel karöltve. Ezt a célt szolgálja a közelmúltban a Szellemi Tulajdon Világszervezetével kötött, az országos és regionális adatbázisokkal, jobb adatminőséggel, valamint könnyebb és gyorsabb adatcserével járó megállapodásunk, illetve a mostani, blokklánc alapú technológiához való csatlakozásunk is. Minden hasonló lépés azt segíti, hogy ügyfeleink és partnereink kiszolgálása minél hatékonyabb legyen” – mondta Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS