Blokklánc alapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat az SZTNH

2023. 12. 04., 22:40

Mostantól blokklánc alapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat védjegy- és designoltalmakról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Az SZTNH is csatlakozott az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) adatcsere programjához, amellyel az ügyfelek folyamatos és megbízható információszolgáltatást kapnak, és ennek köszönhetően a hivatalnak hatékonyabb, megbízhatóbb és felhasználóbarátabb eszközök, valamint szolgáltatások kifejlesztésére lesz lehetősége – olvasható a hivatal közleményében.

A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában. Az SZTNH a lajstromában vezetett mintegy 145 ezer védjegy- és közel ezer designoltalomhoz kapcsolódó adatokat az új blokklánc technológia segítségével tölti fel az EUIPO adatbázisába.

Az adatcsere program segítségével az adatok világszínvonalú technológia segítségével jutnak el az EUIPO-hoz, ahol még könnyebben és még átfogóbb módon érhetők el a védjegy- és designkutatást végző magánszemélyek és közületek részére az EUIPO trademark view, design view és az ezekhez tartozó image view (kép alapú keresést lehetővé tévő) szolgáltatásai. Ez a fejlesztés legfőképp a jövőre nézve számít kiemelkedőnek: a blokklánc alapú adatmegosztás olyan, későbbi lehetőségeket tesz majd elérhetővé, mint a védjegyadatok historikus változásainak megjelenítése vagy a különféle okiratok hitelességének ellenőrzése a blokklánc hálózat segítségével.

„Hivatalunk eltökélt az új technológiákban rejlő lehetőségek feltárásban és igyekszik a digitalizációban rejlő legtöbb lehetőséget kiaknázni a nemzetközi partnerekkel karöltve. Ezt a célt szolgálja a közelmúltban a Szellemi Tulajdon Világszervezetével kötött, az országos és regionális adatbázisokkal, jobb adatminőséggel, valamint könnyebb és gyorsabb adatcserével járó megállapodásunk, illetve a mostani, blokklánc alapú technológiához való csatlakozásunk is. Minden hasonló lépés azt segíti, hogy ügyfeleink és partnereink kiszolgálása minél hatékonyabb legyen” – mondta Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 09., 08:00
A klímaváltozás nem csak azt eredményezi, hogy kutya meleg van nyáron, hanem szervesen összefügg a mezőgazdaságunkkal vagy éppen a kedvenc édességeinkkel. A jelekről, az irányokról, a társadalmi rugalmasságról Nagy Balázs geográfust, az ELTE egyetemi docensét kérdeztük.
2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.
2024-07-11 20:10:40
BOLDI Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrászművész és Incze Mózes Munkácsy Mihály-díjas festőművész állít ki közösen a szegedi REÖK-ben. Együttműködésük nyomán különleges, a két ágazatot kölcsönhatásba hozó tárlat nyílik Rezonancia címen, amelyet július 13-ától tekinthet meg a közönség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS