Beszállnak a digitalizációs versenybe a magyar szállodák

2019. 09. 04., 14:45

A szállodaipar sem kerülheti el a digitalizációt az okosvárosok és okosépületek korában. A vendégek nem csak a látvány miatt várnak lenyűgöző élményt.

Egyre több hotelbe lehet mobilalkalmazással becsekkolni, lassan megszokottnak számít a szobafunkciók hangvezérlése, egyes országokban már felváltotta a szobakulcsot a biometrikus azonosítás – írja a Computerworld.

„A legégetőbb problémák egyike, hogy a szállodák többségében különálló rendszerek találhatók, amelyek nem osztják meg egymással az információkat. Minden rendszerre külön kivitelező van, a szakágak rendkívül specializáltak, így kevés az olyan gyártó, aki egy kézben tudja összefogni az összes rendszert” – mondta Kapitor György, a villamos tervezéssel foglalkozó Zone-Plan Kft. ügyvezető igazgatója.

Szakemberek szerint öt-tíz éven belül Magyarországon is elterjedhetnek a komplex hotelmegoldások, addig azonban még sok területen kell fejlődnie a piacnak. Nálunk, legalábbis a magasabb kategóriájú szállodákban nem merül fel a robotizálás igénye, állítja Szenáki János, a Hilton Budapest City műszaki igazgatója.

Egyelőre inkább a szállodán belüli komfortszolgáltatások felé mozdul el a hazai piac. Öt éven belül olyan szállodai alkalmazások lesznek elérhetők, amelyekkel információkat kaphatunk a szálláshelyről, különféle belső szolgáltatásokat érhetünk el, vezérelhetjük a szobai funkciókat, és taxit rendelhetünk.

A technológiai lépésekre készülve több felújítás alatt álló szállodában már most úgy építik ki a villamos- és épületautomatikai hálózatot, hogy a mobilapplikációs rendszer később szoftveresen vagy minimális hardveres átalakításokkal együtt tudjon működni az épületfelügyelettel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS