Beszállnak a digitalizációs versenybe a magyar szállodák

2019. 09. 04., 14:45

A szállodaipar sem kerülheti el a digitalizációt az okosvárosok és okosépületek korában. A vendégek nem csak a látvány miatt várnak lenyűgöző élményt.

Egyre több hotelbe lehet mobilalkalmazással becsekkolni, lassan megszokottnak számít a szobafunkciók hangvezérlése, egyes országokban már felváltotta a szobakulcsot a biometrikus azonosítás – írja a Computerworld.

„A legégetőbb problémák egyike, hogy a szállodák többségében különálló rendszerek találhatók, amelyek nem osztják meg egymással az információkat. Minden rendszerre külön kivitelező van, a szakágak rendkívül specializáltak, így kevés az olyan gyártó, aki egy kézben tudja összefogni az összes rendszert” – mondta Kapitor György, a villamos tervezéssel foglalkozó Zone-Plan Kft. ügyvezető igazgatója.

Szakemberek szerint öt-tíz éven belül Magyarországon is elterjedhetnek a komplex hotelmegoldások, addig azonban még sok területen kell fejlődnie a piacnak. Nálunk, legalábbis a magasabb kategóriájú szállodákban nem merül fel a robotizálás igénye, állítja Szenáki János, a Hilton Budapest City műszaki igazgatója.

Egyelőre inkább a szállodán belüli komfortszolgáltatások felé mozdul el a hazai piac. Öt éven belül olyan szállodai alkalmazások lesznek elérhetők, amelyekkel információkat kaphatunk a szálláshelyről, különféle belső szolgáltatásokat érhetünk el, vezérelhetjük a szobai funkciókat, és taxit rendelhetünk.

A technológiai lépésekre készülve több felújítás alatt álló szállodában már most úgy építik ki a villamos- és épületautomatikai hálózatot, hogy a mobilapplikációs rendszer később szoftveresen vagy minimális hardveres átalakításokkal együtt tudjon működni az épületfelügyelettel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS