Balesetezett a robottaxi: a Cruise autója vezető és utas nélkül ütközött

Balesetezett a robottaxi: a Cruise autója vezető és utas nélkül ütközött
2023. 03. 29., 09:09

Mivel senki sem sérült meg, elvileg semmi oka nincs, hogy egy koccanásos baleset bejárja a világsajtót, ám itt egy AI-vezérelt, automatizált fuvarozószolgáltatás robotautójáról van szó. Vajon veszélyes?

Rövid időn belül másodszor okozott hajmeresztő helyzetet a Cruise robottaxi szolgáltató járműve San Franciscoban, az első olyan amerikai metropoliszban, ahol szinte a teljes belterületet lefedik az telefonalkalmazással kihívható, vezető nélkül fuvarozó autók. A legutóbbi baleset múlt csütörtökön történt: az autonóm, kezelő sofőr és utasok nélkül közlekedő jármű hátulról beleütközött egy helyi buszjáratba. Senki sem sérült meg, csak a kocsiban és a Muni tömegközlekedési vállalat buszában keletkezett kár. Előbbinél érdemes megjegyezni, hogy a Forbes szerint

az autó jól viselte az ütközést, magyarán valószínűleg akkor sem esett volna baja senkinek, ha emberek tartózkodnak az utastérben.

Bár sok részlet ebből sem derül ki a baleset körülményeiről, a Cruise az alábbi rövid közleményt tweetelte az eset után:

„Tegnap az egyik járművünk érintkezett egy Muni-busz hátuljával. Sérülésekről nem érkezett jelentés, és a Cruise AV-ben nem tartózkodtak utasok. Vizsgáljuk az esetet, és szükség esetén további lépéseket teszünk.”

Az önvezető járműveket gyártó és műkdötető cégek általában gyorsan tisztázzák magukat, ha a járműveik nem hibásak a balesetben, amiben részt vettek. Éppen ezért sokan találhatják furcsának azt, ahogy a Cruise fogalmazott („... érintkezett egy Muni-busz hátuljával”), hiszen egy ilyen becsapódást a világ minden táján ugyanúgy kezelnek: a hátulról érkező jármű vezetője (jelen esetben a Cruise AI-vezérelt rendszere) hibázott.

A forgalmas városi útszakaszon bekövetkezett baleset nagyon nem jött jókor a Cruise-nek, mert csak néhány nappal korábban is magyarázkodni kényszerült, amiért az egyik járműve életveszélyes helyzetet okozva áthajtott egy ideiglenes korlátozást jelző figyelmeztető szalagon. A lezárást szélviharban leszakadt felsővezetékek úttestre zuhanása miatt rendelték el, de az önvezető autó nem vette figyelembe a jelzést és simán áthajtott a magasfeszültségű kábeleken. Mivel ezek már pont nem voltak áram alatt, nem történt baj – írja a The Robot Report.

Rájár a rúd a vállalatra, mert a fentebb írt két baleset nélkül is vizsgálat zajlik ellene: a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal tavaly decemberben jelezte, hogy két elszigetelt, másokra nézve veszélyes probléma is érdekelné. Az egyik az, hogy a robottaxik állítólag túl erősen lassítanak, ha hátulról gyorsan érkező járművet észlelnek (büntetőfékezés?!), a másik pedig azzal az esettel kapcsolatos, amikor a Cruise autonóm járműveiből egyszerre több is megállt és hosszasan vesztegelt, forgalmas utak kellős közepén.

Az incidensek különösen rosszul jönnek a vállalatnak, hiszen pont a múlt héten nyújtottak be kérelmet a kaliforniai gépjármű-felügyelethez, hogy engedélyeztessék a robottaxik egész államban történő tesztelését. A vállalat több területen, többek között Austinban és Phoenix külvárosában is igyekszik kiterjeszteni szolgáltatásait, miközben azon is dolgozik, hogy San Francisco közútjain bevezesse a kifejezetten helyi sajátosságokhoz fejlesztett Origin járművét.

Gábor János

Főoldali kép: bauer (Twitter-felhasználó)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS