A Wigner FK is részt vesz az OpenSuperQPlus projektben

A Wigner FK is részt vesz az OpenSuperQPlus projektben
2023. 04. 03., 20:18

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) is részt vesz az 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztése céljával 2023. március 1-jén indított, 10 ország 28 európai kutatópartnerét egyesítő OpenSuperQPlus projekt megvalósításában.

Az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program részeként számon tartott projekt folytatja és továbbfejleszti a 2018-ban elkezdett OpenSuperQ-t (Open Superconducting Quantum Computers). Csapatát új partnerekkel – köztük Hollandia, Franciaország, Finnország, Németország, Magyarország és Svédország nemzeti kvantuminformatikai kezdeményezéseinek kulcsszereplőivel, valamint a területen működő startupokkal és más fontos közreműködőkkel – bővíti. A Forschungszentrum Jülich kutatóközpont által koordinált nagyszabású projekt további magyarországi résztvevője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projektet a Wigner FK-ban a Kvantumszámítás és Informatika Kutatócsoport vezeti Zimborás Zoltán projektigazgató irányításával, a munkában részt vesz továbbá Kálmán Orsolya, a Kvantuminformatika és a Kvantummechanika Alapjai Kutatócsoport tagja is – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében.

Az OpenSuperQPlus csapata egy keretpartnerséget alakított ki, és egy ambiciózus hétéves programot terjesztett elő egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer létrehozására. A konzorcium most indítja el a munka első szakaszát, az OpenSuperQPlus 100-at, amelynek célja egyrészt a következő 3 és fél éven belül több hardver- és szoftverértékelő rendszer, valamint egy felhasználók számára nyitott, 100 kvantumbites kvantumszámítógép kifejlesztése az első kvantumos alkalmazásokhoz. A munka második szakaszában a projekt az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszerhez szükséges kritikus komponensekkel és technológiai döntésekkel foglalkozik majd.

Az OpenSuperQPlus projektet az Európai Unió a Horizont Európa keretprogramon belül egy speciális kvantumos támogatási alapból 20 millió euróval támogatja. „Egy ilyen kvantumszámítógépes rendszer minden összetevőjének európai szakembereit egy egységes keretrendszerben hozzuk össze, legyenek azok akár a köz-, akár a magánszektorban. A kvantumszámítógépek hibáinak kijavításához és a méret növelésére irányuló technológiai kihívások leküzdéséhez az európai kvantum-ökoszisztéma szereplőinek összefogására és kiemelkedő teljesítményére van szükség” – mondta Frank Wilhelm-Mauch, a Forschungszentrum Jülich koordinátora.

Az OpenSuperQPlus célja a 2018-ban indult OpenSuperQ projekthez hasonlóan egy Európában gyártott sokoldalú kvantumszámítógép kifejlesztése. A konzorcium a vegyiparban, az anyagtudományban, az optimalizálási problémák megoldásában és a gépi tanulásban történő kvantumszimulációban számít különleges felhasználási lehetőségekre.

További információk:

A Kvantum zászlóshajó

Kvantum zászlóshajó 2018-ban az Európai Unió egyik legnagyobb és legambiciózusabb kutatási kezdeményezéseként indult egymilliárd eurós költségvetéssel és 10 éves időtartammal. A kutatóintézetek, a tudományos élet, az ipar, a vállalkozások és a politikai döntéshozók közötti példátlan együttműködésen alapuló program fő küldetése, hogy megszilárdítsa és kiterjessze Európa tudományos vezető szerepét és kiválóságát a kvantuminformatika és kvantumtechnológia területén. Szintén fontos cél, hogy a kvantumfizikai kutatásokat a kereskedelmi alkalmazások és forradalmi technológiák révén a laboratóriumból a piacra vigye. A kezdeményezésben a teljes időtartam alatt több mint 5000 egyetemi és ipari kutató vesz részt, hogy megteremtse a robbanásszerűen innovatív (disruptive) technológiák következő generációját, amelyek hatással lesznek az európai társadalomra, és biztosítják, hogy a régió világviszonylatban is vezető szerepet töltsön be a tudásalapú ipari és technológiai fejlesztések terén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS