A Wigner FK is részt vesz az OpenSuperQPlus projektben

A Wigner FK is részt vesz az OpenSuperQPlus projektben
2023. 04. 03., 20:18

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) is részt vesz az 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztése céljával 2023. március 1-jén indított, 10 ország 28 európai kutatópartnerét egyesítő OpenSuperQPlus projekt megvalósításában.

Az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program részeként számon tartott projekt folytatja és továbbfejleszti a 2018-ban elkezdett OpenSuperQ-t (Open Superconducting Quantum Computers). Csapatát új partnerekkel – köztük Hollandia, Franciaország, Finnország, Németország, Magyarország és Svédország nemzeti kvantuminformatikai kezdeményezéseinek kulcsszereplőivel, valamint a területen működő startupokkal és más fontos közreműködőkkel – bővíti. A Forschungszentrum Jülich kutatóközpont által koordinált nagyszabású projekt további magyarországi résztvevője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projektet a Wigner FK-ban a Kvantumszámítás és Informatika Kutatócsoport vezeti Zimborás Zoltán projektigazgató irányításával, a munkában részt vesz továbbá Kálmán Orsolya, a Kvantuminformatika és a Kvantummechanika Alapjai Kutatócsoport tagja is – olvasható az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében.

Az OpenSuperQPlus csapata egy keretpartnerséget alakított ki, és egy ambiciózus hétéves programot terjesztett elő egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer létrehozására. A konzorcium most indítja el a munka első szakaszát, az OpenSuperQPlus 100-at, amelynek célja egyrészt a következő 3 és fél éven belül több hardver- és szoftverértékelő rendszer, valamint egy felhasználók számára nyitott, 100 kvantumbites kvantumszámítógép kifejlesztése az első kvantumos alkalmazásokhoz. A munka második szakaszában a projekt az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszerhez szükséges kritikus komponensekkel és technológiai döntésekkel foglalkozik majd.

Az OpenSuperQPlus projektet az Európai Unió a Horizont Európa keretprogramon belül egy speciális kvantumos támogatási alapból 20 millió euróval támogatja. „Egy ilyen kvantumszámítógépes rendszer minden összetevőjének európai szakembereit egy egységes keretrendszerben hozzuk össze, legyenek azok akár a köz-, akár a magánszektorban. A kvantumszámítógépek hibáinak kijavításához és a méret növelésére irányuló technológiai kihívások leküzdéséhez az európai kvantum-ökoszisztéma szereplőinek összefogására és kiemelkedő teljesítményére van szükség” – mondta Frank Wilhelm-Mauch, a Forschungszentrum Jülich koordinátora.

Az OpenSuperQPlus célja a 2018-ban indult OpenSuperQ projekthez hasonlóan egy Európában gyártott sokoldalú kvantumszámítógép kifejlesztése. A konzorcium a vegyiparban, az anyagtudományban, az optimalizálási problémák megoldásában és a gépi tanulásban történő kvantumszimulációban számít különleges felhasználási lehetőségekre.

További információk:

A Kvantum zászlóshajó

Kvantum zászlóshajó 2018-ban az Európai Unió egyik legnagyobb és legambiciózusabb kutatási kezdeményezéseként indult egymilliárd eurós költségvetéssel és 10 éves időtartammal. A kutatóintézetek, a tudományos élet, az ipar, a vállalkozások és a politikai döntéshozók közötti példátlan együttműködésen alapuló program fő küldetése, hogy megszilárdítsa és kiterjessze Európa tudományos vezető szerepét és kiválóságát a kvantuminformatika és kvantumtechnológia területén. Szintén fontos cél, hogy a kvantumfizikai kutatásokat a kereskedelmi alkalmazások és forradalmi technológiák révén a laboratóriumból a piacra vigye. A kezdeményezésben a teljes időtartam alatt több mint 5000 egyetemi és ipari kutató vesz részt, hogy megteremtse a robbanásszerűen innovatív (disruptive) technológiák következő generációját, amelyek hatással lesznek az európai társadalomra, és biztosítják, hogy a régió világviszonylatban is vezető szerepet töltsön be a tudásalapú ipari és technológiai fejlesztések terén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-24 08:15:29
Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei tavasz furcsán indul: a hagyományos gyűjtési naptár felborult, olyan gombafajok csúsztak össze, amiknek termési ideje között hetek vagy akár hónapok is lehetnek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.