A konténerben szállított mikro atomreaktoroké a jövő?

2021. 07. 01., 16:30

Lehet, hogy az atomenergia-felhasználás új paradigmájának küszöbén állunk – hívta fel a figyelmet nukleáris szakemberek egy csoportja a The Bridge című folyóiratban.

Ahogyan a nagy, drága és központosított számítógépek átadták helyüket a mai, széles körben használt PC-knek, úgy juthatnának el mindenüvé a viszonylag apró és olcsó, gyárilag épített reaktorok – írja a Computerworld.

Ezeket az új generációs energiatermelő berendezéseket úgy tervezték, mintha túlméretezett akkumulátorok lennének, amelyek autonóm plug-and-play módon működnének.

A rendszerek hőt termelnének ipari folyamatok számára, illetve villamos energiát állítanának elő például katonai bázisok vagy lakóövezetek számára. Akár öt-tíz évig felügyelet nélkül működhetnének, majd visszaszállítanák őket a gyárba feltöltésre és felújításra. A tanulmány szerzői a kis erőműveket „nukleáris akkumulátoroknak” nevezték el.

A reaktoregységek a végletekig fokozzák az üzemi gyártás és a modularitás koncepcióját. A mikroreaktorokra vonatkozó korábbi javaslatok 100-300 megawatt elektromos teljesítményű reaktorokkal foglalkoztak, amelyek tízszer kisebbek, mint a hagyományos nagy, gigawattos atomreaktorok. Ezeket gyárilag gyártott alkatrészekből lehetne összeállítani.

A reaktort egy nagyon kompakt és erős acél védőszerkezet veszi körül, amely védelmet nyújt a radioaktivitás bioszférába való kijutása ellen. A biztonság érdekében a legtöbb telephelyen ezek a nukleáris elemek a föld alatt helyezkednének el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS