A konténerben szállított mikro atomreaktoroké a jövő?

2021. 07. 01., 16:30

Lehet, hogy az atomenergia-felhasználás új paradigmájának küszöbén állunk – hívta fel a figyelmet nukleáris szakemberek egy csoportja a The Bridge című folyóiratban.

Ahogyan a nagy, drága és központosított számítógépek átadták helyüket a mai, széles körben használt PC-knek, úgy juthatnának el mindenüvé a viszonylag apró és olcsó, gyárilag épített reaktorok – írja a Computerworld.

Ezeket az új generációs energiatermelő berendezéseket úgy tervezték, mintha túlméretezett akkumulátorok lennének, amelyek autonóm plug-and-play módon működnének.

A rendszerek hőt termelnének ipari folyamatok számára, illetve villamos energiát állítanának elő például katonai bázisok vagy lakóövezetek számára. Akár öt-tíz évig felügyelet nélkül működhetnének, majd visszaszállítanák őket a gyárba feltöltésre és felújításra. A tanulmány szerzői a kis erőműveket „nukleáris akkumulátoroknak” nevezték el.

A reaktoregységek a végletekig fokozzák az üzemi gyártás és a modularitás koncepcióját. A mikroreaktorokra vonatkozó korábbi javaslatok 100-300 megawatt elektromos teljesítményű reaktorokkal foglalkoztak, amelyek tízszer kisebbek, mint a hagyományos nagy, gigawattos atomreaktorok. Ezeket gyárilag gyártott alkatrészekből lehetne összeállítani.

A reaktort egy nagyon kompakt és erős acél védőszerkezet veszi körül, amely védelmet nyújt a radioaktivitás bioszférába való kijutása ellen. A biztonság érdekében a legtöbb telephelyen ezek a nukleáris elemek a föld alatt helyezkednének el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS