41 százalékkal nőtt a magyar startup ökoszisztéma értéke

2024. 06. 11., 16:10

A London TechWeeken mutatta be a 2024 Global Startup Ecosystem Report-ot (GSER) a Startup Genome és a Global Entrepreneurship Network. A GSER startup adatbázisa globálisan egyedülálló: közel 5 millió vállalat adatait elemzi, több mint 300 vállalkozói innovációs ökoszisztémában. Egyedi betekintést és ismereteket nyújt a világ startup trendjeiről, valamint rangsorolja a 40 legjobb globális, feltörekvő és regionális ökoszisztémát. A magyar ökoszisztéma elemzésében a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) működött közre a Startup Genome stratégiai partnereként.

A 2024-es jelentés külön elemzi a magyar innovatív vállalkozói ökoszisztémát, amely 2021. július 1. és 2023. december 31. között 2,4 milliárd dollár ökoszisztéma-értéket hozott létre. Ez 41 százalékos összesített növekedést jelent a 2019. július 1. és 2021. december 31. közötti időszakhoz képest. (Az ökoszisztéma-érték a gazdasági hatás mértéke, amelyet az exitek és a startup-értékelések alapján számítanak ki.)

Az elemzés kiemeli, hogy Budapest és Magyarország kedvező lokáció a startup alapításra, mert jelentős adókedvezményekkel van elérhető, magasan képzett munkaerő – ideértve a tavaly megalkotott ESOP és tőkévé konvertálható kölcsön (convertible note) szabályozásokat – a kormány ösztönzi a kutatás-fejlesztést és az innovációt, valamint Budapest olyan stratégiai elhelyezkedést tudhat magáénak, ahonnan gyorsan elérhetők nem csak a kelet-közép-európai régió országai, de Nyugat-Európa is.

A riport rámutat, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma erősségei közé tartoznak a mesterséges intelligenciával, a big datával, valamint az adatelemzéssel foglalkozó startupok, a fintech vállalatok, valamint az élettudományok (life sciences) köré szerveződő innovatív mélytechnológiai (deeptech) vállalkozások is.

„A Nemzeti Innovációs Ügynökség szorosan együttműködik a startup ökoszisztéma kulcsszereplőivel a startupok előtt álló szabályozási akadályok lebontása, a korai fázisú finanszírozás biztosítása, valamint az ökoszisztéma nemzetközi láthatóságának növelése érdekében. Ez utóbbi cél elérése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a legfontosabb globális startup riport magyar vonatkozású részeinek elkészítésében a NIÜ a Startup Genome stratégiai partnereként tudott közreműködni. Örömünkre szolgál, hogy a jelentés jógyakorlatként emeli ki a NIÜ által életre hívott Startup Kerekasztalt, valamint az NKFIH által elindított Startup Factory programot, amely 2023-ban több mint 5 milliárd forintos támogatást nyújtott a hazai technológiai inkubátorok számára, ezzel hozzájárulva a magyar startupok korai fázisú finanszírozási lehetőségeinek bővítéséhez” – mondta Bódis László, az Innovációs és Kulturális Minisztérium helyettes államtitkára, a NIÜ vezérigazgatója.

„A budapesti startupok, befektetők és ökoszisztéma-résztvevők lenyűgöző, 41 százalékos ökoszisztéma-növekedést produkáltak” – jegyezte meg JF Gauthier, a Startup Genome alapítója és vezérigazgatója. – Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Innovációs Ügynökséggel együttműködve tudjuk elősegíteni a gazdasági növekedést.”

A jelentést több mint 40 ország képviselőiből álló konzorcium vezeti, amely a startuptevékenység és a kapcsolódó befektetések jelenlegi állását vizsgálja, betekintést és útmutatást nyújtva a köz- és magánszféra vezetőinek a virágzó startup közösségek, úgymint a munkahelyteremtés motorjának támogatásához. (NIÜ)

A teljes jelentés ITT érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS