30 milliárd forint támogatást kaptak innovatív vállalatok

2024. 05. 13., 12:10

Megszülettek a támogatói döntések a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tavaly ősszel kiírt Fókuszterületi innovációs pályázatán.

Az összesen 30 149 031 140 forint vissza nem térítendő támogatásból 54 olyan új projekt indul, amelyben hazai vállalkozások egyetemi, kutatóintézeti partnerekkel együttműködve fejlesztenek innovatív megoldásokat, elsősorban a zöld átállás, az egészséges élet és a gazdaság digitalizációja területén. Idén újabb 50 milliárd forintos Fókuszterületi pályázatot indít az NKFI Hivatal ugyanezeken a tématerületeken.

A megújított értékelési rendszerben mintegy 350 szakértő vett részt a bírálatban a kutatói és az üzleti szférából. A határérték fölötti projekteket az értékelők szóbeli prezentáció keretében is bemutatták az újonnan felállított fókuszterületi innovációs testületeknek. Az értékelési folyamat szakmai szűrőjén átjutott pályázók következő lépésként 2024 januárjában adhatták be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz, ezekről született végleges támogatói döntés.

A támogatásra alkalmasnak ítélt pályázatok mindhárom fókuszterületen belül nemzetközi sikereket is magukban rejtő innovációs fejlesztéseket céloztak meg. Az NKFI Hivatal közleménye mindhárom fókuszterületről bemutat egy-egy nyertes pályázatot.

1.A gyógyszerkutatás gyorsítása és költségeinek csökkentése új robotikai és szoftveres megoldások segítségével
A gyógyszerkutatás legnagyobb problémái közé tartoznak a nagyon hosszú átfutási idők és az ehhez kapcsolódó óriási fejlesztési költségek. Erre kíván hatásos eszközt adni ez a nyertes pályázat. A Financial Times a leggyorsabban fejlődő európai cégeket felsorakoztató listáján szereplő Mcule Kft. vezetésével megvalósítani tervezett fejlesztés célja egy olyan platform kifejlesztése, ahol a kismolekulás gyógyszerkutatás korai fázisában különböző szerkezetű vegyületek kis mennyiségben való tesztelése valósulhat meg. A megoldással számottevően gyorsítható és költséghatékonyabbá tehető a gyógyszerkutatás, ami nemcsak a gyógyszergyártó cégeknek előnyös, hanem a betegeknek is, hiszen gyorsabban és olcsóbban juthatnak hozzá a számukra szükséges innovatív gyógyszerekhez. A szoftveres és robotikai eszközöket kombináló megoldással sok millió különböző vegyületet lehet gyorsan és olcsón előállítani.

2. Az antibiotikumrezisztencia problémájának kezelése bakteriofágokat tartalmazó takarmánykiegészítő termékcsalád fejlesztésével
A fejlesztés választ kíván adni az állategészségügyet és az élelmiszer-ellátás biztonságát is jelentős mértékben fenyegető antibiotikum-rezisztencia egyre nagyobb globális kihívására, amelyre az egyik lehetséges megoldás a projekt keretében a fágok alkalmazásával kifejlesztett termékcsalád. (A fágok, azaz a baktériumokban élő vírusok, olyan esetekben is képesek elpusztítani a kórokozókat, amikor más módszer, például az antibiotikum hatástalan.) Az Ebesi Pulykahizlaló Kft., az UBM Feed Zrt. és a Debreceni Egyetem konzorciumában megvalósuló projekt célja egy hazai és európai viszonylatban is egyedülálló, többkomponensű, baktériumölő vírustörzseket tartalmazó takarmánykiegészítő termékcsalád kutatás-fejlesztése, amely képes az emberre is veszélyes, az antibiotikumoknak ellenálló Salmonella törzsek pusztítására, különböző hús- és tojástermelő baromfifajok esetében a teljes életciklus során.

3. Manipulált hang- és videótartalmak felismerése mesterséges intelligenciával
A mesterséges intelligencia alkalmazásnak egyik súlyos mellékhatása a nézők számára felismerhetetlen videó- és hangmanipulációs (deepfake) technikák terjedése. A projekt célja egy mesterséges intelligencián alapuló rendszer kifejlesztése, amely segít valós időben felismerni, ha egy hang- vagy videóbeszélgetést valamelyik résztvevő a deepfake technológia segítségével manipulál. A CARIN Deepfake Guard a TC&C Kft. nemzetközileg elismert és sikeres termékébe, a CARIN „okos” hívásrögzítő rendszerbe kerül integrálásra, hogy megvédje a kitett szervezeteket és ügyfeleiket az ilyen típusú csalásoktól. A CARIN Deepfake Guard fejlett mélytanulási algoritmusokat fog alkalmazni az audio- és videótartalmak és a szöveges üzenetek elemzésére, lehetővé téve a deepfake technológiával kapcsolatos manipuláció jeleinek azonosítását.

A támogatott pályázatok megoszlása technológiai terület szerint (milliárd forint):

A nyertes projektek listája elérhető az NKFI Hivatal honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS