Fahulladékból készül 3D nyomtató töltőanyag bútorgyártáshoz

Fahulladékból készül 3D nyomtató töltőanyag bútorgyártáshoz
2024. 03. 19., 13:10

A fejlesztés célja a hulladékcsökkentés elősegítése, arra ösztönözve a kutatókat, hogy környezettudatos módszert találjanak a fahulladék újrahasznosítására. A koncepció merőben átalakíthatja a gazdaságunk fahulladékhoz való viszonyát.

A fejlett 3D nyomtató töltőanyag a kínai Hefei Műszaki Egyetem tudósai szerint természetes fa építőkövekből áll: egy vízalapú „fatinta”, ami alkalmas különböző szerkezetek 3D nyomtatására, miközben az újrahasznosítással elősegíti a környezettudatos gyártást és az ipari vagy akár csak hobbi célú famegmunkálás hulladékának csökkentését. A tinta testre szabható, így a felhasználói teljesen a kreativitásukra hagyatkozhatnak a 3D-nyomtatott faszerkezetek készítése során.

A fahulladékot napjainkban főleg forgácslapként, tüzelőanyagként vagy mulcsként hasznosítják újra, de a kutatók inkább azt javasolják, hogy a fahulladékot alulról felfelé építkező formatervezéshez kellene használni, mivel ilyen formában a műanyag biológiailag lebomló alternatívája lehetne.

„A fát ligninre és cellulóz nanoanyagokra, vagyis olyan építőelemekre lehet bontani, amelyek a természetes fának merevséget és mechanikai szilárdságot kölcsönöznek” – jegyzik meg a Science-ben közölt tanulmányban a kutatók. A lignin és a cellulóz nanoanyagok alkotják azokat az alapvető elemeket, amelyekről jól ismert, hogy fokozzák a fa szilárdságát és merevségét. Ennek eredményeképpen a felfedezés új anyagok előtt nyitja meg az utat, és lehetővé teszi az egyedi alkalmazásokat, fenntartható módszerekkel.

A vízalapú tintát nanoanyagokból fejlesztették ki, és 3D nyomtatási eljárásban, ún. direkt tintaírásra (DIW) használták. A kinyomtatott mintát ezután fagyasztva szárították és forrópréselték, hogy javítsák a melléktermék mechanikai tulajdonságait. Ez a módszer egy hatékony módszert mutat be a természetes fa mechanikai szilárdságának növelésére.

„A nanoméretű építőelemek DIW-en keresztül történő felhasználása a fa 3D nyomtatásához potenciális és fenntartható utat kínál a fa újrahasznosítására, bonyolult faépítészethez és a mechanikai erősítések faszerkezetekbe történő integrálásához” – magyarázzák a szerzők, akik az újonnan kifejlesztett tintát a kísérletek során kis faszerkezetek, köztük miniatűr bútorok, méhsejt alakzatok és betűk előállítására alkalmazták. Leszögezték ugyanakkor, hogy a módszer további kiigazításokat igényel a 3D-nyomtatott faszerkezetek szilárdságának javításához, valamint ahhoz, hogy az anyag fenntarthatóbbá váljon.

A vízalapú, testre szabható töltőanyag alacsony sűrűségű, kiváló mechanikai tulajdonságokkal, szilárdsággal és szívóssággal rendelkezik, illetve kiemelkedő termikus méretstabilitás is jellemzi, szóval ígéretesnek tűnik a fahulladék felhasználásával történő additív gyártás innovatív fejlesztéseihez, miközben figyelembe veszi a tudósok által évtizedekkel ezelőtt kitűzött nettó nullás célokat is.

„Az egyes anyagtulajdonságok (például a szilárdság és a szívósság) közötti belső konfliktus mindazonáltal kihívássá teszi, hogy ezeket a teljesítménymutatókat széles üzemi körülmények között egyszerre valósítsák meg” – hangsúlyozzák a szerzők. Ennek lehetséges megoldására ki is dolgoztak egy „robusztus és megvalósítható stratégiát a nanoszálak nagy teljesítményű, fenntartható ömlesztett szerkezeti anyaggá történő feldolgozására”.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS