Zöld lakáshitellel segít csökkenteni a rezsit az Erste

2023. 04. 03., 11:18

Áprilistól zöld célokra is fel lehet venni a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Ersténél. Az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó hitelfelvevők az új lakás vásárlása, illetve építése mellett korszerűsítésre és felújításhoz is igényelhetik a konstrukciót.

Áprilistól zöld hitelcélokra is igényelhetik a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt az Erste ügyfelei. A konstrukciót egyaránt igénybe lehet venni új lakóingatlan vásárlásához, illetve építéséhez, valamint a már meglévő otthonok felújításához és energetikai korszerűsítéséhez.

A zöld célú lakáshitel kamata 50 bázisponttal alacsonyabb, mint a nem zöld célra igényelt minősített fogyasztóbarát lakáshitel kamata. Amennyiben a zöld cél megvalósul, az Erste egy alkalommal átvállalja az azt igazoló energetikai tanúsítvány beszerzésének díját – mondta Szabó Alexandra, az Erste Lakossági Fedezett Hiteltermék- és Portfóliómenedzsment területének vezetője.

A zöld lakáshitel igényléséhez új lakás vásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább BB energetikai besorolással kell rendelkeznie és az éves primer energiafelhasználása nem haladhatja meg a 80 kWh-t négyzetméterenként. Használt lakás felújításakor a beruházás eredményeként legalább 30 százalékos primer energiafelhasználás csökkentést kell elérni, vagy azt, hogy az ingatlan energetikai besorolása elérje a BB szintet.

Már meglévő ingatlan korszerűsítése esetén 13 energiahatékonysági cél finanszírozásához lehet igényelni a zöld lakáshitelt. Ilyen cél:

· napelem vagy napkollektor telepítése;  

· geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése; 

· szélturbina telepítése;

· hő- és elektromos tárolóegységek telepítése; 

· épülethatároló szerkezetek hőszigetelése; 

· homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra;

· árnyékolástechnika telepítése; 

· fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő rácsatlakozást is; 

· energiahatékony világítástechnika kialakítása;

· alacsony vízfelhasználású konyhai, vécé vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése; 

· harmadik generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére; 

· zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (például mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek); 

· épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése.

A kölcsön összegéből finanszírozható a korszerűsítést lehetővé tevő kiegészítő műszaki és egyéb berendezések, szolgáltatások beszerzése, de ezek összege nem haladhatja meg a hitel összegének 30 százalékát.

„Az Erste számára nagyon fontos a fenntarthatóság és a környezeti szempontok figyelembevétele, miközben ügyfeleink is rendkívül elkötelezettek amellett, hogy otthonuk megfeleljen ezen kívánalmaknak. Egy korábban készült felmérésünk eredménye szerint válaszadó ügyfeleink 88 százaléka nyilatkozott úgy, hogy foglalkoztatja ez a téma, közel harmaduk pedig már tett is lépéseket azért, hogy ilyen lakásban éljen” – fogalmazott Szabó Alexandra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-10-02 15:08:00
A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS