Újra rekordévet zárt a CIB Bank faktoring üzletága

2019. 03. 04., 12:30

Őrzi dobogós helyét, és változatlanul a vevőkövetelések finanszírozásának egyik legnagyobb hazai szereplője a CIB Bank, amelynek faktoring üzletága eddigi legjobb évét zárta 2018-ban.

A 2017-es rekordévet is túlszárnyalta tavaly a CIB Bank faktoring üzletága: a faktorált forgalom új csúcsot ért el, miután 13,5 százalékkal, 176,1 milliárd forintra emelkedett. Eközben 2018 év végére a bruttó faktorált állomány 30,5 milliárd forintra nőtt, az aktív ügyfelek száma pedig megközelítette a 220-at.

Ezzel a CIB faktoring stabilan tartja a harmadik helyét a magyarországi piacon, a 2018-as faktorált forgalom alapján közel 8, a faktorált állománynál pedig több mint 10 százalékos piaci részesedés mellett.

A forgalom döntő részét, 94,3 százalékát 2018-ban is a belföldi faktoring tette ki, ami hasonlóan alakult a teljes piacon is. Ettől eltérő képet mutat ugyanakkor az ügyfelek méret és ágazat szerinti megoszlása. A CIB Bank ügyfeleinek több mint 40 százaléka sorolható az árbevétele alapján a mikro- és kisvállalkozói körbe, miközben a teljes piacon – a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint – hozzávetőleg 14 százalék volt ugyanez az arány.

A CIB Banknál a kereskedelemben tevékenykedő cégek súlya a legnagyobb: ezek adták 2018-ban a forgalom 55,7 százalékát, míg az ipari vállalatok részesedése 24 százalék volt. A teljes piacon 60 százalékot tett ki tavaly az ipar és a kereskedelem együttes súlya, miközben a szolgáltatási ágazat 23, a mezőgazdaság pedig 9 százalékkal részesedett a forgalomból.

„Bízunk abban, hogy egyre több vállalkozás ismeri fel Magyarországon is a faktoring szolgáltatásban rejlő lehetőségeket, így erre az évre is növekvő forgalommal számolunk” – mondta Deme Géza, a CIB Bank faktoring szolgáltatásainak vezetője, aki szerint a folyamatosan növekvő piacon – ahogyan eddig is – stabilan fogják őrizni meghatározó helyüket.

A Magyar Faktoring Szövetség statisztikái szerint 2018-ban több mint 2220 milliárd forintot ért el a hazai faktorált forgalom. Ez amellett, hogy 19,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, egyben új rekord is. A faktoring finanszírozással kihelyezett összeg 29 százalékkal, 251,4 milliárd forintra emelkedett tavaly év végére.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS