Újra rekordévet zárt a CIB Bank faktoring üzletága

2019. 03. 04., 12:30

Őrzi dobogós helyét, és változatlanul a vevőkövetelések finanszírozásának egyik legnagyobb hazai szereplője a CIB Bank, amelynek faktoring üzletága eddigi legjobb évét zárta 2018-ban.

A 2017-es rekordévet is túlszárnyalta tavaly a CIB Bank faktoring üzletága: a faktorált forgalom új csúcsot ért el, miután 13,5 százalékkal, 176,1 milliárd forintra emelkedett. Eközben 2018 év végére a bruttó faktorált állomány 30,5 milliárd forintra nőtt, az aktív ügyfelek száma pedig megközelítette a 220-at.

Ezzel a CIB faktoring stabilan tartja a harmadik helyét a magyarországi piacon, a 2018-as faktorált forgalom alapján közel 8, a faktorált állománynál pedig több mint 10 százalékos piaci részesedés mellett.

A forgalom döntő részét, 94,3 százalékát 2018-ban is a belföldi faktoring tette ki, ami hasonlóan alakult a teljes piacon is. Ettől eltérő képet mutat ugyanakkor az ügyfelek méret és ágazat szerinti megoszlása. A CIB Bank ügyfeleinek több mint 40 százaléka sorolható az árbevétele alapján a mikro- és kisvállalkozói körbe, miközben a teljes piacon – a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint – hozzávetőleg 14 százalék volt ugyanez az arány.

A CIB Banknál a kereskedelemben tevékenykedő cégek súlya a legnagyobb: ezek adták 2018-ban a forgalom 55,7 százalékát, míg az ipari vállalatok részesedése 24 százalék volt. A teljes piacon 60 százalékot tett ki tavaly az ipar és a kereskedelem együttes súlya, miközben a szolgáltatási ágazat 23, a mezőgazdaság pedig 9 százalékkal részesedett a forgalomból.

„Bízunk abban, hogy egyre több vállalkozás ismeri fel Magyarországon is a faktoring szolgáltatásban rejlő lehetőségeket, így erre az évre is növekvő forgalommal számolunk” – mondta Deme Géza, a CIB Bank faktoring szolgáltatásainak vezetője, aki szerint a folyamatosan növekvő piacon – ahogyan eddig is – stabilan fogják őrizni meghatározó helyüket.

A Magyar Faktoring Szövetség statisztikái szerint 2018-ban több mint 2220 milliárd forintot ért el a hazai faktorált forgalom. Ez amellett, hogy 19,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, egyben új rekord is. A faktoring finanszírozással kihelyezett összeg 29 százalékkal, 251,4 milliárd forintra emelkedett tavaly év végére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS