„Tavaly a Babaváró tarolt, idén a csok-igénylések száma lehet magasabb”

2023. 03. 31., 14:21

A Credipass több mint 200 hazai szakértőjét kérdezte a hitelpiaci várakozásokról, kilátásokról.

Egy friss felmérésben megkérdezett szakemberek többsége szerint lassú, de fokozatos élénkülés várható a 2022-es év végéhez képest a hitelpiacon. A Credipass több mint 200 hazai szakértőjét kérdezte az idei várakozásokról, kilátásokról. A prognózisuk szerint az év második felére a lefelé induló kamatok tovább segíthetik a szegmens újraéledését, amelyet azonban az infláció, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet is nagyban befolyásolhat. Az állami otthonteremtési támogatások is népszerűek lesznek: míg tavaly a Babaváró tarolt, idén a csok-igénylések száma lehet magasabb. Az ügyfelek egyre inkább igénylik a szakértői támogatást pénzügyeikben, főként a különböző bankok ajánlatainak összehasonlításában, valamint a szerteágazó állami támogatási lehetőségek közötti útmutatásban számítanak segítségre a Credipass felmérése szerint.

Az elmúlt év által hozott jelentős változások, mint a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság, természetesen hatással voltak a magyar hitelpiac alakulására is. Általános megállapítás, hogy ebben a gazdasági környezetben az érdeklődők sokkal megfontoltabbak lettek, azonban jó hír, hogy a megkérdezett szakértők véleménye alapján a piac 2023 februárjától újra érezhető aktivitást mutat. Amennyiben ez kitart az év folyamán, úgy akár a 2022. évi forgalomhoz hasonló volumen is várható a hazai lakáshitelezésben. A tapasztalatok szerint szükséges a hiteles és tájékozott pénzügyi szakértők iránymutatása, az ügyfelek főként a különböző bankok, pénzügyi szolgáltatók kondícióinak, ajánlatainak összehasonlításában várják a segítséget, de a számos állami otthonteremtési lehetőség közötti eligazodásban is örömmel támaszkodnak szakemberre – derül ki a márciusi kutatásból.

„A Credipass hálózat hosszú évek óta több mint 200 független pénzügyi szakértővel működik országszerte. Ennek az erős jelenlétnek köszönhetően folyamatos betekintést nyerhetünk a szegmensben zajló változásokba, trendekbe, és olyan információkhoz is juthatunk az ügyfelek, a személyes kapcsolattartás által, amelyek segíthetnek prognosztizálni a hitelpiac várható alakulását” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A Credipass szóban forgó felmérése szerint, a kérdőívet kitöltő szakemberek nagyjából fele lassú élénkülésre számít, amely a remények szerint év végére áll vissza a korábbi volumenre. Szintén a megkérdezettek 50 százaléka jósolta a lakásvásárlások arányának több mint 15 százalékos csökkenését az előző évi egyéni tranzakciószámhoz képest. 65,5 százaléka a válaszadóknak viszont növekvő érdeklődést tapasztalt a februári hónapban az előző három hónaphoz képest, amely az érdeklődések magasabb számában mutatkozott meg.  Összességében az is elmondható: kevesebb ügyletre számítanak, mint 2022-ben.

A szakemberek által adott prognózist kiegészíti, hogy a piac alakulására ható tényezők között a csökkenő kamatpályát (61,8 százalék) és a magas inflációt (54,5 százalék) jelölték meg a legtöbben, illetve a válaszadók 52,7 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet lehet még piacformáló hatással. A legkisebb mértékben befolyásolják majd a hitelpiacot a magas lakásárak (38,2 százalék), illetve a hitelképesség hiánya és alacsonyabb jövedelmek (25,5 százalék), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az állami támogatások kihasználásának (41,8 százalék).

A jelzáloghitelek értékének tekintetében, a szakértők a budapesti régióban a 15–20 millió Ft-os ügyleteket várják a legmagasabb arányban: 52 százalékuk szerint ezek lesznek a leggyakoribbak 2023-ban. A vidéki régióban ezzel szemben a 10–15 millió forintos ügyletkategória lehet a legnépszerűbb (67,9 százalék). Ugyanezen hitelek átlagos hitelnagyságában 10-20 százalékos csökkenést várnak a szakemberek országszerte, a futamidő tekintetében pedig a 20 évre szóló ügyleteket tartják a legnépszerűbbnek.

Az otthonteremtési támogatások között a legkeresettebb a válaszadók szerint egyértelműen (74,5 százalékban) a CSOK lesz idén, míg a második helyen a Babaváró támogatás (20 százalék), a harmadikon pedig a Falusi CSOK (5,5 százalék) végzett. A CSOK mellett szól az a tény is, hogy a szakértők szerint a támogatási forma legvonzóbb előnye a hozzá kapcsolódó illetékmentesség, ezért biztosan sokan fogják idén is igényelni. Ezzel szemben a szakértők úgy gondolják, a Babaváró támogatás népszerűsége biztosan csökkeni fog a tavalyi évhez képest. 80 százalékuk abban is egyetértett, hogy legnagyobb arányban idén is ingatlanvásárlásra fordítják majd az ügyfelek a babaváró kölcsönt, de az ingatlan-felújítás, korszerűsítés, bővítés kategória is népszerű lesz (9,1 százalék).

„Pozitív jövőképet fest, hogy a hitelközvetítők visszajelzései szerint a február havi igénylések, tranzakciószámok már élénkülést mutatnak. A különféle állami támogatások meghosszabbítása, valamint a banki hitelkamatok csökkenése is ezt a pozitív prognózist támogatja. Ezen kívül, az is fontos visszajelzés számunkra, hogy az ügyfelek egyre inkább igénylik a tapasztalt és alapos pénzügyi szakértők segítségét, főleg a legjobb ajánlatok megtalálásában, összehasonlításában. Hiszen a szolgáltatásunk nem csak pénzt, de időt is spórol nekik! A mostani helyzetben azt gondolom, kiemelten fontos, hogy alaposan átgondolt és megfontolt pénzügyi döntések születhessenek” – tette hozzá Fülöp Krisztián.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS