„Tavaly a Babaváró tarolt, idén a csok-igénylések száma lehet magasabb”

2023. 03. 31., 14:21

A Credipass több mint 200 hazai szakértőjét kérdezte a hitelpiaci várakozásokról, kilátásokról.

Egy friss felmérésben megkérdezett szakemberek többsége szerint lassú, de fokozatos élénkülés várható a 2022-es év végéhez képest a hitelpiacon. A Credipass több mint 200 hazai szakértőjét kérdezte az idei várakozásokról, kilátásokról. A prognózisuk szerint az év második felére a lefelé induló kamatok tovább segíthetik a szegmens újraéledését, amelyet azonban az infláció, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet is nagyban befolyásolhat. Az állami otthonteremtési támogatások is népszerűek lesznek: míg tavaly a Babaváró tarolt, idén a csok-igénylések száma lehet magasabb. Az ügyfelek egyre inkább igénylik a szakértői támogatást pénzügyeikben, főként a különböző bankok ajánlatainak összehasonlításában, valamint a szerteágazó állami támogatási lehetőségek közötti útmutatásban számítanak segítségre a Credipass felmérése szerint.

Az elmúlt év által hozott jelentős változások, mint a kiemelkedő infláció, a magas hitelkamatok és a szomszédos országban dúló háború okozta bizonytalanság, természetesen hatással voltak a magyar hitelpiac alakulására is. Általános megállapítás, hogy ebben a gazdasági környezetben az érdeklődők sokkal megfontoltabbak lettek, azonban jó hír, hogy a megkérdezett szakértők véleménye alapján a piac 2023 februárjától újra érezhető aktivitást mutat. Amennyiben ez kitart az év folyamán, úgy akár a 2022. évi forgalomhoz hasonló volumen is várható a hazai lakáshitelezésben. A tapasztalatok szerint szükséges a hiteles és tájékozott pénzügyi szakértők iránymutatása, az ügyfelek főként a különböző bankok, pénzügyi szolgáltatók kondícióinak, ajánlatainak összehasonlításában várják a segítséget, de a számos állami otthonteremtési lehetőség közötti eligazodásban is örömmel támaszkodnak szakemberre – derül ki a márciusi kutatásból.

„A Credipass hálózat hosszú évek óta több mint 200 független pénzügyi szakértővel működik országszerte. Ennek az erős jelenlétnek köszönhetően folyamatos betekintést nyerhetünk a szegmensben zajló változásokba, trendekbe, és olyan információkhoz is juthatunk az ügyfelek, a személyes kapcsolattartás által, amelyek segíthetnek prognosztizálni a hitelpiac várható alakulását” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A Credipass szóban forgó felmérése szerint, a kérdőívet kitöltő szakemberek nagyjából fele lassú élénkülésre számít, amely a remények szerint év végére áll vissza a korábbi volumenre. Szintén a megkérdezettek 50 százaléka jósolta a lakásvásárlások arányának több mint 15 százalékos csökkenését az előző évi egyéni tranzakciószámhoz képest. 65,5 százaléka a válaszadóknak viszont növekvő érdeklődést tapasztalt a februári hónapban az előző három hónaphoz képest, amely az érdeklődések magasabb számában mutatkozott meg.  Összességében az is elmondható: kevesebb ügyletre számítanak, mint 2022-ben.

A szakemberek által adott prognózist kiegészíti, hogy a piac alakulására ható tényezők között a csökkenő kamatpályát (61,8 százalék) és a magas inflációt (54,5 százalék) jelölték meg a legtöbben, illetve a válaszadók 52,7 százaléka szerint a nemzetközi politikai és gazdasági helyzet lehet még piacformáló hatással. A legkisebb mértékben befolyásolják majd a hitelpiacot a magas lakásárak (38,2 százalék), illetve a hitelképesség hiánya és alacsonyabb jövedelmek (25,5 százalék), ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a szakértők az állami támogatások kihasználásának (41,8 százalék).

A jelzáloghitelek értékének tekintetében, a szakértők a budapesti régióban a 15–20 millió Ft-os ügyleteket várják a legmagasabb arányban: 52 százalékuk szerint ezek lesznek a leggyakoribbak 2023-ban. A vidéki régióban ezzel szemben a 10–15 millió forintos ügyletkategória lehet a legnépszerűbb (67,9 százalék). Ugyanezen hitelek átlagos hitelnagyságában 10-20 százalékos csökkenést várnak a szakemberek országszerte, a futamidő tekintetében pedig a 20 évre szóló ügyleteket tartják a legnépszerűbbnek.

Az otthonteremtési támogatások között a legkeresettebb a válaszadók szerint egyértelműen (74,5 százalékban) a CSOK lesz idén, míg a második helyen a Babaváró támogatás (20 százalék), a harmadikon pedig a Falusi CSOK (5,5 százalék) végzett. A CSOK mellett szól az a tény is, hogy a szakértők szerint a támogatási forma legvonzóbb előnye a hozzá kapcsolódó illetékmentesség, ezért biztosan sokan fogják idén is igényelni. Ezzel szemben a szakértők úgy gondolják, a Babaváró támogatás népszerűsége biztosan csökkeni fog a tavalyi évhez képest. 80 százalékuk abban is egyetértett, hogy legnagyobb arányban idén is ingatlanvásárlásra fordítják majd az ügyfelek a babaváró kölcsönt, de az ingatlan-felújítás, korszerűsítés, bővítés kategória is népszerű lesz (9,1 százalék).

„Pozitív jövőképet fest, hogy a hitelközvetítők visszajelzései szerint a február havi igénylések, tranzakciószámok már élénkülést mutatnak. A különféle állami támogatások meghosszabbítása, valamint a banki hitelkamatok csökkenése is ezt a pozitív prognózist támogatja. Ezen kívül, az is fontos visszajelzés számunkra, hogy az ügyfelek egyre inkább igénylik a tapasztalt és alapos pénzügyi szakértők segítségét, főleg a legjobb ajánlatok megtalálásában, összehasonlításában. Hiszen a szolgáltatásunk nem csak pénzt, de időt is spórol nekik! A mostani helyzetben azt gondolom, kiemelten fontos, hogy alaposan átgondolt és megfontolt pénzügyi döntések születhessenek” – tette hozzá Fülöp Krisztián.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS