Milliókkal csökkenthetik régebbi lakáshiteleket a gyermekes családok

2024. 03. 27., 14:10

A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz az állami támogatás, amelynek keretében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás – hívja fel a figyelmet a Credipass.

A többi, jelenleg elérhető otthonteremtési támogatással szemben ez azok számára is jó lehetőség lehet, akik nem élnek házasságban, a Credipass szakértői szerint azonban érdemes odafigyelni a pontos feltételekre, valamint a tavaly év vége óta életbe lépő változásokra is a szabályozásban.

„A többgyermekes családok terheinek csökkentésére létrejött intézkedés még mindig elérhető 2024-ben is és csak kisebb változtatásokat eszközölt rajta a kormány tavaly óta – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. – Többmilliós segítséget jelenthet ez a családoknak, érdemes tehát élni a lehetőséggel és akár pénzügyi szakértővel utánajárni a témának, hogy kik és milyen esetben jogosultak erre a támogatási formára.”

Mit is takar ez a lehetőség pontosan? A 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik, így az érintett családok könnyebben kezelhetik pénzügyi terheiket. Az intézkedés a kettő, három, vagy több gyermeket vállalók számára biztosít jó lehetőséget, hiszen jelentős segítséget nyújthat a hiteltartozások visszafizetésében.  

„2019. július 1-től már a második gyermek után is elérhető lett a támogatás, illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás” – mondta el Fülöp Krisztián.

Az igénylés határidejére vonatkozóan azonban bekerült idén egy fontos módosítás – hívták fel a figyelmet a szakértők. Tavaly szeptember óta ugyanis, amennyiben a gyermek 2020. június 30-a után született, akkor a kérelem a gyermek születését vagy örökbefogadását követő 180 napos határidőn belül nyújtható be (a korábban született vagy örökbefogadott gyermekekre ez nem vonatkozik). Fontos erre a határidőre odafigyelni, különben elveszik a lehetőség. A kérelem már akkor is benyújtható, ha a gyermek még nem született meg, de már elérte a legalább 12 hetes magzati kort. Utóbbi esetben a támogatást megállapító határozatban meg kell jelölni a szülés várható időpontját, ezen időpontot követő 30 napon belül kell a kormányhivatalt értesíteni a gyermek megszületéséről. A Credipass szakértőinek tanácsa alapján, érdemes tehát már a 12. hetes magzati kor után egyből elindítani az igénylést, ha van olyan lakáshitele a családnak, amelyre felhasználható.

A támogatás az igénylés időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozások csökkentésére érvényes, amelyek első sorban lakáscélú hiteleket jelentenek. De emellett a 2017. november 14-e előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitel-tartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, azonban ez a később felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre nem vonatkozik. Fontos tudni még, hogy a jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel).

„Ez sok esetben akár egyfajta lakásfelújítási támogatásként is funkcionálhat, ha a családnak nincs másik beszámítható hitele, és épp egy frissen igényelt felújítási hitel után szeretnék megkapni a támogatást” – mondta el Fülöp Krisztián.

A fentieken túl, az államilag támogatott hitelek is csökkenthetőek, így kérhető a CSOK-ra, Falusi CSOK hitelre, az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre és az új CSOK Pluszra is. Utóbbi igénylése esetén ez azért is lehet előny egy példával élve, mert ha egy jelenleg kétgyermekes család CSOK Pluszt igényel, de már csak egy gyermeket terveznek, akkor a CSOK Plusz szabályai szerint nem lesznek jogosultak a 10 milliós tartozáselengedésre. Azonban a jelzáloghitel-elengedésre igen, méghozzá 4 millió forintos összegben!

A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre is. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel-elengedés nem kérhető a Babaváróra, vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azok lakáscélra lettek felhasználva. Tavaly szeptember óta a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan is felhasználható a lehetőség, ha az aktuális tartozás alacsonyabb lenne a támogatásként járó összegnél.

Kik igényelhetik? Ki számít gyermeknek a szabály szerint? És mi az igénylés módja, folyamata?

Elengedhetetlen, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa legyen, hiszen a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés. Házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, azonban házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás. Fontos, hogy az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül ne legyen más adóstárs a jelzáloghitelben. Az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban. Arról is nyilatkozni kell, hogy a támogatási kérelem olyan gyermekre vonatkozóan került benyújtásra, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe.

A jelzáloghitel-elengedést vagy -csökkentést magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek igényelhetik. Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható. Az igénylés feltétele még a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség is.

A támogatás vérszerinti és örökbe fogadott gyermekekre is igényelhető, valamint a 12. betöltött hét után a magzatra is kérhető. További feltétel, hogy a gyermeket a nagykorúvá válásáig a saját háztartásban kell nevelni és minden, a háztartásban élő gyermek számít (akár közös, akár nem), ugyanis a gyermekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget. Új szabály, hogy tavaly szeptember óta a támogatás a gyermek igénylés előtti elhalálozása esetén is igénybe vehető.

A jelzáloghitel-elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a megfelelően kitöltött kérelem nyomtatvány mellé. Az adott hitelre vonatkozó jelzálogszerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító bank által kiállított, 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás-igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS