Megjelentek a kamatstop-rendeletek

2023. 05. 13., 08:45

Mégis fix időre hosszabbította meg a kamatstopokat a kormány a péntek este megjelent rendeletei szerint. Ezek alapján a jelzáloghitelekre és a kkv-k vállalati hiteleire vonatkozó kamatstop legalább 2023. december 31-ig érvényben marad – írja a Bank360.hu.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter csak azt jelentette be, hogy a kormány döntött a lakossági jelzáloghitelekre és a kis- és középvállalkozások hiteleire jelenleg június 30-ig tartó kamatstop meghosszabbításáról. Konkrét időpontot a miniszter nem jelölt meg, csak azt mondta, hogy a kamatstop addig marad fenn, amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken.

A péntek este megjelent két kormányrendelet ezt az időpontot már valószínűsíti is, hiszen az eddigi jogszabályok szerint június 30-ig élő kamatstopokat nem határidő nélkül, hanem 2023. december 31-ig hosszabbította meg a kabinet. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a későbbiekben az alapkamat csökkenésének függvényében ezen ne változtathatna.  

A jegybanki alapkamat jelenleg 13 százalék, és az MNB még nem kezdte el a kamatcsökkentést. Ha májusban ez elkezdődik, akkor az nem az alapkamattal, hanem az irányadónak számító 18 százalékos kamattal kezdődik, és ezzel is folytatódik. Ha az infláció csökkenése kedvezően alakul, akkor valamikor ősz közepére érheti el a kamat a 13 százalékot. Ezután indulhat ez az alapkamat csökkentése, ami legjobb esetben is év végére vagy a jövő év elejére mérséklődhet 10 százalék alá – kalkulálnak a Bank360.hu szakértői. Ennek alapján a kormány egyelőre a legkedvezőbb forgatókönyvre állította be a kamatstop megszüntetésének a végét. 

A kamatstop alapján az egy éven belül változó kamatozású lakáshiteleknél alkalmazott kamatokat nem lehet jobban emelni, mint amennyit a 2021. október végi referenciakamatok indokolnak. (Ez ezeknél a kölcsönöknél már megtörtént 2022-ben.) Ezen felül az 1–5 éves kamatperiódusú, kamatfordulóhoz érő jelzáloghitelek kamatát is fixálták 2022. őszétől. Utóbbi előnyeit is egyre több adós élvezheti a kamatfordulók bekövetkezése miatt.

Gulyás Gergely közlése szerint jelenleg 350 ezer darab, 1360 milliárd forintnyi jelzáloghitelre terjed ki a kamatstop. Ha nem lenne kamatstop, akkor az éven belüli hiteleknél 60, az 1–5 éves kamatperiódusú hiteleknél 24 százalékkal növekednének a törlesztő részletek átlagosan. A jelzáloghitek kamatstopja az adósoknak 2022-ben 80 milliárd, 2023 első félévében 60 milliárd forinttal csökkentette az adósok terheit a kormány közlése szerint.

A kkv-ra 2022 őszén bevezetett kamatstop 1000 milliárd forint értékű hitelt érint, jelenleg 28 500 ilyen hitelszerződés áll kamatstop alatt. A kkv-k 2022. novemberétől 2023 első félévének végéig 80-85 milliárd forintot takarítanak meg ezzel. Ennél a kamatstopnál a 2022. november 15. követő szerződés szerinti fordulónaptól érvényes hitelkamatot a kkv-k vállalati kölcsöneinél úgy kell megállapítani, hogy a referenciakamat mértéke a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referenciakamatnál nem lehet magasabb. A november 15. előtti kamatfordulójú kkv-hiteleknél a kamatstopot június 28-ig visszamenőleg is alkalmazni kellett.

A változó kamatozású lakossági jelzáloghiteleknél és a vállalati hiteleknél általában a Budapesti Bankközi Forint Kamatláb (BUBOR) a referenciakamat. Ezt a különböző lejáratokra így alakult 2022. június 28-án:

  • 1 havi: 7,32 százalék (jelenleg: 17,05 százalék)
  • 3 havi: 7,77 százalék (jelenleg: 16,19 százalék)
  • 6 havi: 8,26 százalék (jelenleg: 15,78 százalék)
  • 12 havi: 8,68 százalék (jelenleg: 14,83 százalék

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS