Megjelentek a 2024-es falusi CSOK módosításai

2023. 12. 29., 01:55

Csütörtökön éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a falusi CSOK-ról szóló rendelet, amely a 2024-re vonatkozó szabályokat véglegesíti. A legfontosabb módosítással a meglévő ingatlanjukat korszerűsítő, bővítő igénylők nyernek több millió forintot – derül ki a Bank360.hu új szabályokat ismertető összefoglalójából.

Megjelentek a 2024-es falusi CSOK támogatás módosított feltételei a csütörtök esti Magyar Közlönyben. A 2630 preferált kistelepülésen elérhető állami támogatást nyáron már egyszer átszabta a kormány, most azonban újra hozzányúlt a január 1-től alkalmazandó részletszabályokhoz. A friss rendelettel a falusi CSOK 2024-es feltételeit összefésülték a januárban induló CSOK Plusz előírásaival.

Változik a támogatási összeg, több lesz a kamattámogatott kölcsön összege

A vásárlással egybekötött korszerűsítésnél egy gyermek után felvehető összeg 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forint. Meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni.

A támogatott, 3 százalékos lakáshitellel kapcsolatban is történt egy fontos módosítás: a korábbiakkal ellentétben a felvehető hitelösszeg akkor sem feleződik meg, ha már meglévő ingatlant szeretne valaki bővíteni vagy korszerűsíteni. Vagyis két gyermek után minden esetben legfeljebb 10, három gyermek után pedig 15 millió forint kölcsönt lehet majd igényelni januártól, függetlenül a lakáscéltól – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A támogatott kölcsön kamata az első két évet követően nem három, hanem ötévente változtatható meg. 

Ha van olyan gyermek, aki után még nem vette igénybe a család a támogatást, de korábban kötött támogatási és lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződést, az utóbb született gyermek után igényelhető CSOK összege gyermekenként 400 ezer forintról 1 millió forintra nő. Ezt az összeget a meglévő lakáshitel törlesztésére lehet fordítani.

Milyen feltételekkel lehet majd falusi CSOK-ot felvenni?

A falusi CSOK-ot januártól
– a gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három,
– egygyermekesek legfeljebb kettő,
– kétgyermekesek egy gyermek
vállalása esetén vehetik igénybe, függetlenül attól, hogy mi a lakáscél.

A gyermekvállalás teljesítésére
– egy gyermek vállalása esetén 4 év,
– két gyermek vállalása esetén 8 év,
– három gyermek vállalása esetén 10 év
áll rendelkezésre a teljesítésre, függetlenül a felvett támogatási összegtől.

A meglévő gyermekek mellé további gyermeket fiatal házaspárok vállalhatnak, abban az esetben, ha a feleség nem 40 évnél nem idősebb az igénylés pillanatában. Azoknál a szülőknél, akiknek már vannak gyermekei, nem vonatkozik életkori korlát. 

Szigorodnak a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételei

2024-től mindenkinek legalább két éves társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, aki falusi CSOK-ot vesz igénybe (és ugyanez a feltétel vonatkozik a januártól igényelhető CSOK Pluszra is), függetlenül a vállalt gyermekek számától és a támogatás összegétől.

Az év végén igénylők módosíthatják az igénylést

Azok a falusi CSOK igénylők, akik még idén, a 2023-as szabályok szerint igénylik a támogatást, de még nem bírálják el januárig az igénylésüket, kérhetik, hogy a 2024-es feltételek legyenek rájuk érvényesek. E szerint magasabb támogatási összeghez és nagyobb összegű kamattámogatott kölcsönhöz juthatnak hozzá.

Építés vagy bővítés esetén az igénylők számára az utolsó részfolyósítást követően 90 nap helyett 180 nap áll majd rendelkezésre, hogy bejelentkezzenek a CSOK-os ingatlanba.

Megmarad az adó-visszatérítés, de változnak a szabályok

2024-től is lehet igényelni adó-visszatérítést a falusi CSOK igénylőknek. Új építésű ingatlan vásárlása esetén az egyébként kedvezményes, 5 százalékos áfát nem kell megfizetni, az építkezésnél pedig a 27 százalékos áfa marad visszaigényelhető legfeljebb 5 millió forintig. Változás azonban, hogy a rendeletben csak a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű, egylakásos lakóépületek maradtak benne, a legfeljebb 150 négyzetméteres új lakásokra vonatkozó rész nem lép hatályba. Ez összhangban van a júliusban közzétett falusi CSOK rendelettel, amelyben már kikötötték, hogy a CSOK támogatást az újépítésű ingatlanok közül csak az egylakásos lakóépületre lehet felhasználni, többlakásos társasházban lévő lakásra nem.

A falusi CSOK-os vásárlásnál az illetékmentesség megmarad összeghatártól függetlenül, ami azt jelenti, hogy a 2630 kistelepülés valamelyikén lakóingatlant szerző jogosultak megspórolják a más esetben fizetendő 4 százalékos vagyonszerzési illetéket, amivel több millió forintot is nyerhetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.