Már online kalkulátorral is ellenőrizhető a csok-jogosultság

2020. 06. 03., 12:15

Nagyon egyszerűen megnézheti bárki a jövőben a K&H új online megoldásával, hogy jogosult lehet-e CSOK-ra, az államilag támogatott, CSOK mellé igényelhető lakáshitelre vagy a babaváró hitelre és mekkora összeget igényelhet. A K&H több mint négy év alatt összesen 34 milliárd forint értékben folyósított CSOK-ot összesen több mint 12 ezer családnak, az átlagos összeg pedig 2,75 millió forintot tett ki. A kamattámogatott lakáshitelek szerepet játszottak abban, hogy tavaly a K&H 8 százalékkal több jelzáloghitelt folyósított a lakossági ügyfeleinek, ezzel sorban a harmadik évben 100 milliárd forint felett volt ez az összeg. Ráadásul mostantól egészen a szerződéskötésig otthonról intézhető a támogatások és hitelek igénylése, azaz csak a szerződéskötéshez szükséges bemenni a bankfiókba, ha a K&H honlapján visszahívást kér az érdeklődő.

Idén lesz öt éve, hogy bevezetésre került a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely a gyermekes vagy gyermekeket vállaló családok számára biztosít vissza nem térítendő állami támogatást, és amely mellé kamattámogatott lakáshitel is igényelhető. Tavaly elindult a babaváró hitel is.

Hamarabb jött

„A kedvezményes konstrukciók igénylése jogszabályokban meghatározott szigorú feltételekhez kötött, amelyek átböngészése nem mindig egyszerű feladat. Éppen ezért a K&H most egy új megoldással rukkolt elő: a bank elindította a K&H honlapján bárki által elérhető CSOK kalkulátorát, amely néhány kattintással megmondja a látogatóknak a leglényegesebb információkat. Vagyis azt, hogy jogosultak lehetnek-e a kedvezményes konstrukcióra és mekkora összeget kaphatnak” – mondta Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési igazgatója.

A fejlesztést a bank a koronavírus-járvány miatt felgyorsította, hogy az érdeklődők otthonról, az interneten keresztül tisztázhassák a kérdést. Az interneten elérhető kalkulátornak pár alapinformációt kell csak megadni, például a támogatás célját, a lakás alapterületét, a meglévő és a tervezett gyermekek számát. A „válaszból” pedig kiderül, ha jogosult lehet az érintett az adott kedvezményes konstrukcióra, akkor milyen hitelösszeggel kalkulálhat. Az érdeklődők a kalkulátor oldalán visszahívást is kérhetnek, majd a bank szakembere tájékoztatást ad az igényléshez szükséges lépésekről. Ráadásul, ha az érdeklődő online indítja az igénylést, akkor csak a szerződéskötéshez szükséges bemenni a bankfiókba a CSOK, kamattámogatott lakáshitel és babaváró hitel esetében.

34 milliárd és 2,75 millió forint, 12 366 család

A K&H-tól 2016-tól 2020 március végéig összesen több mint 14 ezren 42,3 milliárd forint értékben igényeltek CSOK-ot, a jóváhagyott és folyósított összeg pedig 34 milliárd forintot tett ki, ezt több mint 12 ezer család kapta meg. Vagyis átlagosan egy-egy család 2,75 millió forintos CSOK összeghez jutott. Másik oldalról nézve pedig 2016 óta havonta átlagosan közel 670 millió forintot folyósított a bank a CSOK keretében. Csak a múlt évben összesen 2 609 háztartás kapott 7,1 milliárd forint CSOK-ot, ebben az évben eddig 710-en kaptak összesen 1,9 milliárdot, mindkét időszakban az átlagos összeg 2,7 millió forintra rúgott.

A K&H „csokos” ügyfeleinek átlagéletkora 37 év. Tízből hatan használt lakásra kapták az összeget, 40 százalékuk pedig lakásépítéshez használta fel. 2019-ben a támogatást kérők nagyságrendileg 80 százaléka vett fel K&H lakáshitelt is.

A csokos konstrukciók is segítették a K&H jelzálog- és lakáshitelezésben elért növekedését. A bank tavaly összesen 110 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghiteleket, ami 8 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi szinthez képest, egyben azt jelenti, hogy 2017 óta minden évben több mint 100 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt a lakossági ügyfeleinek a K&H.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS