Májustól így kell beszámítani a jelzáloghitelek THM-plafonjába a lakásbiztosítás árát

2023. 04. 16., 10:12

A Magyar Közlönyben megjelent az a kormányrendelet, ami meghatározza, hogyan kell beleszámítani a bankoknak májustól a lakásbiztosítás díját is lakáshitelek THM-plafonjába. Ha a jelzáloghitel mellé kötelező lakásbiztosítást kötni, akkor nem lehet csak egyfélét ajánlani, jövő márciustól pedig egy hónapig szabadon biztosítót lehet majd váltani – írja a Bank360.hu.

Április 30-án lép hatályba az a rendelet, ami alapján a bankoknak másként kell számolniuk a teljes hiteldíj mutatót (THM), amikor azt a jogszabályban meghatározott THM-plafonhoz viszonyítják. Ez azt jelenti, hogy májustól kisebb összegű törlesztőrészletet fér csak bele a jelzáloghitelesek maximális THM-ébe, ugyanis abban már a bankok által kötelezően előírt lakásbiztosítás költségét is be kell számítani.

A Bank360.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy mivel a bankok jelenleg messze a THM-plafon alatt nyújtanak jelzáloghiteleket, a lakásbiztosítás havi díjának beszámítása nem jelent érdemi korlátozást sem nekik, sem az ügyfeleknek. Más lenne a helyzet, ha a jövedelemarányos törlesztési mutatóba (JTM) kellene beszámítaniuk a a lakásbiztosítás havi költségét. Ekkor ugyanis a hitelezési korlát közelében járó ügyfelek a lakásbiztosítás díjával akár túl is léphetnék azt, aminek következtében a kínált feltételekkel nem kaphatnának hitelt, legfeljebb hosszabb futamidőre.

Az új rendelet szerint, ha a bank a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra vagyonbiztosítási szerződést ír elő, de annak díját nem ismeri, akkor a THM mutatónál a lakásbiztosítás havonta esedékes díját speciális szabályok szerint kell figyelembe venni. A banknak félévente aktualizált belső szabályzatban meghatározott módon a jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok hitelbiztosítéki értékéhez igazodóan legalább három jellemzőnek tekinthető értéksáv megadásával kell kiszámolnia a referenciaként figyelembe vett lakásbiztosítás díját a THM megállapításához. Ezeket a díjakat közzé kell tennie az ügyfelek számára a bankfiókokban és a honlapján.

A kormány február 1-jei rendeletében változtatta meg a lakásbiztosítások szabályait. A jelzáloghitelek THM-plafonjába történő beépítésen túl a bankoknak kötelező lesz felhívni az ügyfelek figyelmét az MNB lakásbiztosítás kalkulátorára és az abban található minősített fogyasztóbarát lakásbiztosításokra a hitelezés során.

Az új szabályozás 2024-től egy extra hónapot ad márciusban arra az ügyfeleknek, hogy a lakásbiztosításuk éves fordulónapjától függetlenül is biztosítót válthassanak. Ezzel akarják ösztönözni a nagyobb versenyre a biztosítókat. Jövőre ez alapján már olyan ügyfélszerzési kampányok várhatóak majd az átkötésre, mint amilyenek korábban a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításánál (kgfb) voltak jellemzőek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS