Vállalati hitelek: május 1-ig tart a bankok önkéntes akciója

2024. 02. 01., 09:10

Február 1-jén indul és 2024. május 1-ig tart az az akciós időszak, amely alatt az új vállalati forinthitel-szerződések esetében a kereskedelmi bankok – önkéntesen vállalva – a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A Bankszövetség a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatát elfogadta és támogatólag hívta fel tagsága figyelmét arra az akcióra, amelyben az önkéntesen csatlakozó kereskedelmi bankok vállalják, hogy egy kedvezményes időszak keretében – a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében – átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat.

Az akció a hitelfelvétel céljától és a futamidőtől függetlenül érvényes lehet minden új vállalati hitelre, beleértve a folyószámlahiteleket, a forgóeszközhiteleket, valamint azon beruházási hiteleket, melyeknél a folyósítás még az idei évben megkezdődik.

A várakozás szerint az önkéntes akció a hitelkereslet érdemi növekedésén túlmutatóan ösztönzi a beruházásokat, így fokozva a gazdasági teljesítményt, továbbá a beruházási ráta 25 százalék felett tartását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium köszönetét fejezi ki az akcióhoz csatlakozó bankok, valamint a Bankszövetség felé az elmúlt időszakban tanúsított konstruktív együttműködésért, továbbá üdvözli mindazon gazdasági szervezetek – különösen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ – megnyilatkozásait, amelyek a magyar vállalkozások érdekeit hangsúlyozva támogatásukról biztosították az önkéntes akciózást – olvasható a minisztérium közleményében. (NGM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS