Magyar Faktoring Szövetség: a válság ellenére jó eredményt ért el a faktoring piac

2020. 09. 14., 18:15

Az idei első fél év a vírus és az annak nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés ellenére meglepően jó eredményt hozott a faktoring piacon: a forgalom 20 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest, 1262 milliárd forintról 1515 milliárd forintra. A jó féléves számok alapján a Magyar Faktoring Szövetség 2020-ban a 2019-es kiemelkedően sikeres évhez képest szerényebb mértékű, de további bővülést vár a faktoring piacon.

A szövetség hétfői közleménye szerint a finanszírozási (hitel) állomány 7 százalékkal nőtt, 286 milliárd forintról 294 milliárd forintra az első fél évben.

Mint írták, bár a tavalyi év azonos időszakával történő összehasonlításban a forgalom- és a hitelállomány-növekedés látványos, az előző negyedév adatait figyelembe véve a pandémia kedvezőtlen hatása a faktoring szolgáltatások alakulásában is kimutatható. Évtizedes tapasztalatuk alapján a második negyedév szezonálisan magasabb forgalmi adatokat eredményez. A járvánnyal sújtott második negyedévben a forgalom nem nőtt, sőt 64 milliárd forinttal csökkent. A vállalkozásoknak nyújtott finanszírozás is 6,2 milliárd forinttal kevesebb volt június végén, mint az első negyedév végén. Ez a hitelállomány 2 százalékos csökkenését mutatja a pandémia első hulláma idején.

A faktoring szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek száma ugyanakkor nem csökkent a járvány hónapjai alatt sem az elemzés szerint. A félév végén 3350 ügyfél használta aktívan a faktoring nyújtotta finanszírozást, amely 2 százalékos bővülést jelent. A gazdasági visszaesés következménye, hogy a meglévő ügyfélállomány forgalma is csökkent, a csökkenést viszont nagyrész pótolni tudta az új ügyfelek megjelenése.

Az első fél év eredményét azért nevezik figyelemre méltónak, mert a faktoring nem része az NHP Hajrá! gazdaságélénkítő programnak, mégsem csökken iránta az ügyfelek érdeklődése. Különösen a közép-, illetve nagyvállalati érdeklődés nőtt jelentősen. A faktoring szolgáltatást nyújtó bankok és faktoring pénzügyi szervezetek bíznak abban, hogy a kis- és középvállalkozások a koronavírus őszi, második hullámában követik a nagyok példáját – közölte a Magyar Faktoring Szövetség. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS